Tilmeld detailnyheder     Tip en ven om detailfolk     Cookies     Sitemap     RSS

"Har du prøvet social selling i din butik eller som digital strategi?"

- Peter Skjold Mogensen, Lektor - Cph Business
L�s bloggen her

Politisk aftale om genåbningsplan er i hus: - Dårlig timing

Foto: detailfolk.dkTuesday den 23 March 2021 kl. 12:00 af: Kristian Holgersen

En plan for genåbningen, som blev præsenteret sent mandag aften, tager ikke højde handlen i påsken, lyder kritikken.

Sent mandag aften blev et bredt flertal af Folketingets partier enige om en genåbningsplan af detailhandlen og de liberale erhverv.

En langsigtet plan for genåbningen har stået højt på manges ønskeseddel, men alligevel bliver aftalen modtaget med en vis portion skepsis og skuffelse fra flere sider - herunder Dansk Erhverv og Ejendom Danmark.

Tempoet er simpelthen ikke højt nok. Ifølge planen står frisører og andre liberale erhverv til at kunne genåbne fra 6. april, mens handlen i shoppingcentre og stormagasiner på under 15.000 m2 må vente en uge ekstra.

Først den 21. april kan de store shoppingcentre åbne igen, hvis planen ellers bliver fulgt.

- Det er meget positivt med en bred politisk aftale om genåbning. Det er godt med en langsigtet og konkret plan for genåbningen. Den forudsigelighed har erhvervslivet og danskerne brug for, siger Brian Mikkelsen, adm. direktør for Dansk Erhverv.

- Vi havde dog ønsket, at man havde turdet gå lidt længere hurtigere – blandt andet havde vi gerne set, at storcentre, restauranter mv. havde fået lov at åbne allerede nu eller lige efter påske, da alt for mange erhvervsdrivende taber penge hver eneste dag, selvom de modtager kompensation, siger Brian Mikkelsen.


FAKTA: UDDRAG FRA GENÅBNINGSPLANEN

- Aftalepartierne er enige om, at almindelig handel i indkøbscentre, stormagasiner, arkader mv. med et areal på 15.000 m2 eller derunder kan genåbne pr. 13. april 2021.

- Genåbningen 13. april gælder ikke for biografer, restauranter og caféer mv., som er lokaliseret i indkøbscentret mv.

- Som udgangspunkt åbnes i første omgang d. 21. april 2021: De store indkøbscentre og
stormagasiner for almindelig handel mv. Desuden åbnes – med coronapas – udendørsservering
på restauranter og cafeer mv., museer, kunsthaller samt biblioteker.

Et politisk flertal bestående af Socialdemokratiet, Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og Alternativet står bag aftalen.

Kilde: Rammeaftale om plan for genåbning af Danmark


Spred påskehandlen ud

Samme budskab finder man hos Ejendom Danmark, hvor den adm. direktør - Jannick Nytoft - både fremhæver den svære situation, butikkerne i landets shoppingcentre lige nu befinder sig i, og den forestående påskehandel.

- Det er uforståeligt for os, at shoppingcentrene ikke kan åbne tidligere og dermed være med til at sprede påskehandelen på en kontrolleret og sikker måde, siger Jannick Nytoft.

- Vi håber, at genåbningen sker i dialog med virkeligheden – så vi kan få økonomien i store og små butikker i gang igen. Der forestår samtidig et gigantisk økonomisk oprydningsarbejde efter det sidste år. Vi skal have gang i erhvervslivets vækst og den opgave skal vi allerede begynde at drøfte nu, fortsætter Jannick Nytoft.

Hos Danske Shoppingcentre mener man heller ikke, at genåbningsplanen tager højde for påskehandlen. Det siger adm. direktør, Jesper Faurholdt, til Finans.

- Det virker ikke rigtigt rent smittemæssigt at holde en stor del af detailhandlen lukket til det, mens kunder med købelyst så må klumpe sig sammen på handelsgader, siger Jesper Faurholdt til ervhervsmediet.

Dårlig timing

I et opslag på LinkedIn er Marianne Lyngby Pedersen, som er adm. direktør for selskabet Indeks Retail, der står bag kæderne Bog & ide og Legekæden, ude med riven.

Hun kalder direkte genåbningsplanen for “dårlig timing” på grund af udsigten til, at shoppingcentrene går glip af påskehandlen.

- Først tvangslukker man disse butikker den 17. december. Man frarøver dem den absolut største uge i julehandlen. Nu åbner man storcentrene i ugen efter påske, skriver hun i opslaget og fortsætter:

- Det betyder, at de også bliver frataget årets næststørste handelsuge, og skal vi lige huske på, at de sidste feriepenge kan blive udbetalt pr. den 26. marts. Så påskehandel + feriepengehandel - påskeugen bliver vild! Men 50% af arealet i dansk detailhandel er tvangslukket til denne store handelsuge. Jeg forstår det ikke, det giver ingen mening.

DI: Slut med den mørke tid

Blandt de mere positive er Dansk Industri, som i en kommentar til genåbningsplanen glæder sig over, at det snart er slut med “nedlukningens mørke tid.”

Men også her bliver tempoet bemærket.

- Prioriteringsrækkefølgen i aftalen ser ved første øjekast fornuftig ud, selvom vi naturligvis gerne havde set, at genåbningen kunne iværksættes hurtigere. Med dagens aftale kan vi forhåbentligt endegyldigt lægge de brede nedlukningers mørke tid bag os, siger adm. direktør, Lars Sandahl Sørensen.

- Og det er også på høje tid, at liberale erhverv og storcentre kan åbne efter påske, efter vi har set en succesfuld åbning af detailhandlen, hvor danskerne igen har vist, at de tager ansvar for en sikker genåbning, fortsætter han.

LÆS OGSÅ: Stærke tal fra genåbningen trods lukkede shoppingcentreFlere detailnyheder Gå til forsiden
Daglig nyhedsmail:Del artiklen:


Seneste cases og nyheder fra RetailDirectSeneste jobsdetailfolk.dk | A.P Møllers Allé 9B | DK-2791 Dragør | Tlf.: 32 94 20 27 | CVR: 34735832
Tilmeld nyhedsbrev

Få detailnyheder direkte i din indbakke

Tilmeld dig den gratis daglige nyhedsmail og hold dig opdateret om branchen

Fornavn
 
Efternavn
 
 
 
TILMELD