Tilmeld detailnyheder     Tip en ven om detailfolk     Cookies     Sitemap     RSS

"Den fysiske butiks største trussel!"

- Michael Friis Møller, Retailrådgiver – Meng & Company
L�s bloggen her

Dennis Clausager, detailfolk.dk



Dennis Clausager er stifter og ejer af detailfolk.dk og driver også fem tøjbutikker på Midt- og Sydsjælland. Er oprindeligt detailhandels-uddannet og siden hen Merkonom i markedsføring og organisation. Har i en lang detailkarriere haft stillinger som butikschef i blandt andet radiobranchen og sidenhen forskellige lederstillinger, blandt andet som kæde- og markedschef i Telia, inden han i 2006 slog sig ned som selvstændig.

Dennis blogger om stort og småt i detailbranchen, og er ikke bleg for finde den udfordrende eller skarpe kuglepen frem når der skal skrives.

Læs flere indlæg fra denne blogger

Kære erhvervsminister: her er 5 grunde til at din argumentation om tilladt non-food salg i supermarkeder ikke holder en meter

Friday den 22 January 2021 kl. 11:38

Siden d. 25/12 har alle udvalgsvarebutikker været tvangslukket, mens dagligvarebutikker fortsat har kunnet holde åbent. Oprindeligt var planen, at det blot skulle gælde et par uger, men nu er nedlukningen foreløbig forlænget til at gælde til og med 7. februar.

Det sætter mange enkeltstående butikker og kæder under et enormt pres, da man både mistede dele af julesalget (i centerbutikkerne) og nu står med julegaver, der mangler at blive byttet, samt et varelager, der for en del brancher blot står og taber værdi. I eksempelvis tøjbranchen er alle forårsvarerne desuden på vej til butikkerne, og det vil sætte lager, nedskrivninger og likviditet yderligere under pres.

At udvalgsvarebutikkerne så samtidig bliver udsat for en helt vanvittig konkurrenceforvridning er ikke alene urimeligt, det er på vippen til skandaløst.

I går aftes var den fungerende erhvervsminister, Dan Jørgensen (A), så på besøg i DR-programmet Aftenshowet for at forsvare regeringens beslutning om fortsat salg af non-food i dagligvarebutikker. Her blev han udfordret af værterne, butiksejer Dennis Nielsen Traulsen, der driver tre herretøjsbutikker på Sjælland, og adm. direktør fra Indeks Retail, Marianne Lyngby Pedersen, der står bag Bog & idé og Legekæden. 

Dan Jørgensens argumentation for at bevare non-food-salg i dagligvarehandlen er tæt på den tyndeste kop te fra en politiker, jeg nogensinde har oplevet.

Du kan selv se hele indslaget på DR1 HER  

Erhvervsministerens primære argumenter var følgende:

1) Kunderne vil blive samlet på færre kvadratmeter, hvis non-food afdelinger lukkes

2) Regeringens eksperter har anbefalet denne løsning

3) Det vil være forbundet med meget praktik at afspærre områder, og så må kunden jo i givet fald godt købe rengøringsmiddel, men ikke en spand

4) Kompensationspakkerne hjælper de butikker, der er tvangslukket

5) Det er et spørgsmål om at finde en balance 

Dele af Dan Jørgensens argumentation blev i indslaget modsagt af virolog og professor Allan Randrup Thomsen, der fremførte, at beslutningen om non-food-salg mere var et konkurrencemæssigt og politisk problem, end det var sundhedsfagligt funderet. 

Og i min optik holder ministerens argumenter heller ikke en meter. Her er fem gode grunde:

1) Non-food-varer og slagtilbud trækker jo netop ekstra kunder til den fysiske dagligvarebutik, og impulskunder, der ellers blot måtte købe fødevarer, stopper nu op og bliver længere i butikken; Det har da den modsatte effekt! Hvis alle non-food-arealer blev spærret af, må der jo blot være færre kunder i butikken.

2) Ifølge Dan Jørgensen er det ”regeringens eksperter,” der anbefaler denne løsning: Jeg opfordrer ministeren til at fremføre dokumentation for, at regeringens virologer, eller andre eksperter, anbefaler, at non-food-afdelinger skal holde åbent for at hindre smittespredning

3) Rent praktisk vil de logistikeffektive spillere som Salling Group og Coop i løbet af max én arbejdsdag kunne spærre sektioner og områder af med afspærringstape, ligesom de kan gøre tingene hurtigt, når der er krav om ny skiltning, afmærkning, etc. fra myndighederne. Så spørgsmål om praktik holder ikke vand.

4) Regeringen støtter med denne beslutning indirekte de store kapitalstærke dagligvaregiganter, der kan opretholde og udvide omsætning og indtjening, mens alle øvrige store og små aktører må kæmpe med tab og økonomi – kompensationspakkerne dækker kun en del af det daglige tab.

5) Balancen i samfundet bliver netop skævvredet, når mindre (eller større) butikker, kæder og butiksejere risikerer at miste markedsandele eller gå konkurs grundet likviditets- og lagerudfordringer.

Så kort opsummeret: De store, kapitalstærke dagligvaregiganter kan sælge ud af deres sæsonvarer, lokke nye kunder til med slagtilbud på non-food-varer og være klar til den nye sæson, uden at blive ramt på nedskrivninger og likviditet som alle tvangslukkede butikker. Så kære Dan Jørgensen, Simon Kollerup og Mette Frederiksen: Hvor er det rimelige og ”balancen” i det?

LÆS FLERE INDLÆG FRA DENNE BLOGGER



Del dette indlæg:



Seneste cases og nyheder fra RetailDirect







Seneste jobs



detailfolk.dk | A.P Møllers Allé 9B | DK-2791 Dragør | Tlf.: 32 94 20 27 | CVR: 34735832




Tilmeld nyhedsbrev

Få detailnyheder direkte i din indbakke

Tilmeld dig den gratis daglige nyhedsmail og hold dig opdateret om branchen

Fornavn
 
Efternavn
 
 
 
TILMELD