Tilmeld detailnyheder     Tip en ven om detailfolk     Cookies     Sitemap     RSS

"Har du prøvet social selling i din butik eller som digital strategi?"

- Peter Skjold Mogensen, Lektor - Cph Business
L�s bloggen her

Politikerne skal bane vejen for ny madspildsbutik

Foto: Dansk SupermarkedWednesday den 3 September 2014 kl. 10:35 af: Freja Thorbech

Politisk velvilje er ifølge Dansk Supermarked afgørende, hvis et projekt med en butik, der sælger supermarkedernes overskudsmad, skal lykkes.

Det skal politisk velvilje til, hvis ideen om en butik, der sælger overskudsmad fra supermarkederne, skal lykkes.

Det slår CSR-chef i Dansk Supermarked, Helene Regnell, fast over for detailfolk.dk.

Dagligvaregiganten er sammen med Folkekirkens Nødhjælp og fødevareBanken gået sammen om et nyt projekt, der efter planen skal munde ud i en butik, hvor man kan købe overskudsvarer fra supermarkedet, der ellers ville være røget i containeren, til en billigere pris.

LÆS OGSÅ: Ny butik skal sælge overskudsmad

Ambitionen er at mindske det spild af 303.000 ton mad, som butikkerne og fødevareindustrien hvert år må kassere, fordi varerne har passeret mindst-holdbar-til datoen, er forkert mærkede eller ligger i beskadiget emballage.

Det er Folkekirkens Nødhjælp, der vil åbne og drive den nye butik, mens Dansk Supermarkeds rolle har været at bane vejen for, at dagligvarebutikkerne problemfrit kan levere overskudsmaden. Der er nemlig stadig et par tekniske udfordringer med for eksempel moms og fødevareregler, som skal afklares, inden projektet kan blive en realitet, fortæller Helene Regnell.

- Når man donorer fødevarer, skal der være sporbarhed hele vejen. Du skal kunne spore fødevarerne ude i Folkekirkens Nødhjælps butik tilbage til udgangspunktet, så man eksempelvis kan lave en tilbagekaldelse. Hele den del skal vi være 100 procent sikre på, at vi har opbakning til fra fødevaremyndighedernes side, så vi kan gøre det på den måde, som vi har tænkt os, siger hun til detailfolk.dk.

Momsregler kan spænde ben

Derudover kan de danske momsregler også komme til at spænde ben for projektet, da reglerne på området er uklare.

- Det kan betyde, at man på butiksniveau skal registrere, hvad man donorer, og pludselig er vi ude i noget bureaukrati, som vi har svært ved at håndtere. Det er egentlig ikke så meget pengene, som gør det, selvom det selvfølgelig også betyder noget, men det er lige så meget det, at vi kan ikke pålægge vores butikskolleger en øget byrde i forhold til registrering, siger Helene Regnell.

Dansk Supermarked har derfor indledt en dialog med Fødevarestyrelsen for at få en afklaring på de problematikkerne, der ligger inden for deres ressortområde. Derudover har man også sat gang i en dialog med Skatteministeriet for at finde ud af, hvordan problemerne omkring momsen kan løses.

Samtidig lovede fødevareminister Dan Jørgensen (S) i DR-programmet SpareXperimentet, der blev sendt tirsdag aften, at han som ansvarlig minister på området ville tage det på sig at sikre, at bureaukrati og regler ikke står i vejen for et sådant projekt.

- Kom, få det op at køre, så lover jeg, at jeg nok skal få det til at fungere, sagde Dan Jørgensen blandt andet i programmet.

Det glæder Helene Regnell, der også håber, at den nye skatteminister Benny Engelbrecht (S) ser lige så positivt på det.

Hun slår samtidig fast, at Dansk Supermarkeds ser det som en samfundsopgave at komme noget af det store madspild til livs. Man ser derfor også gerne, at konkurrenterne på dagligvaremarkedet på sigt også involverer sig i projektet.

- Vores rolle i det her er, at vi har banet vejen, men det er ikke vores idé, at vi skal være eneleverandør til den her butik. Vores idé er, at vi skal være én af forhåbentlig rigtig mange leverandører, siger hun og uddyber:

- Vi har investeret noget tid og ressourcer i at få banet vejen og få taget dialogen med myndigheder og så videre. Og når så vi forhåbentlig lykkes med det, så vil vores kolleger i branchen forhåbentlig også benytte sig af muligheden, ligesom vi håber, at der er mange af fødevareproducenterne, som også vil se det som en mulighed for at komme af med deres overskudsvarer, siger Helene Regnell til detailfolk.dk.

LÆS OGSÅ: Dansk Supermarked sætter ind mod madspildFlere detailnyheder Gå til forsiden
Daglig nyhedsmail:Del artiklen:


Seneste cases og nyheder fra RetailDirectSeneste jobsdetailfolk.dk | A.P Møllers Allé 9B | DK-2791 Dragør | Tlf.: 32 94 20 27 | CVR: 34735832
Tilmeld nyhedsbrev

Få detailnyheder direkte i din indbakke

Tilmeld dig den gratis daglige nyhedsmail og hold dig opdateret om branchen

Fornavn
 
Efternavn
 
 
 
TILMELD