Tilmeld detailnyheder     Tip en ven om detailfolk     Cookies     Sitemap     RSS

"Den fysiske butiks største trussel!"

- Michael Friis Møller, Retailrådgiver – Meng & Company
Læs bloggen her

Peger på en afgørende svaghed i kampen mod butiksdød

Foto: detailfolk.dkOnsdag den 22 december 2021 kl. 10:46 af: Redaktionen

DEBAT: De politiske aftaler, som skal dæmme op for den truende butiksdød, fejler på et helt afgørende punkt, lyder kritik fra BIDdanmark.

Indlæg fra BIDdanmark.

BIDdanmark-modellen (Business Improvement Districts) har i årevis samlet frivillige fra handels- og foreningsliv for at gøre bymidters butiksliv mere attraktivt.

Derfor er BIDdanmark enig i målene for to nye politiske beslutninger: Dels en aftale om 550 mio. kr. til bl.a. bymidters butiksliv. Og dels en aftale om at fem testbyers levende bymidter.

Problemet er - ifølge BIDdanmark - at butikkernes frivillige deltagelse er overset i de nye politiske aftaler - stik mod Indenrigsministeriets egne anbefalinger, hvor det fremgår, at ”bredt forankrede, formaliserede, frivillige bymidtesamarbejder er en central nøgle til fremtidssikring af bymidterne.”

Det er præcis den erfaring, som BIDdanmark har gjort. Det kan derfor undre, at staten ser bort fra egne anbefalinger om frivillighed i de nye aftaler. 

I stedet lægger aftalerne vægt på kommunernes byfornyelse og en forsøgsordning med bymidter, der sættes fri af eksisterende lovgivning som støtte til nye initiativer. Det handler om, at butikker ikke må føle sig tromlede af planer, som de ingen indflydelse får på. På den måde vil butikkernes egne ideer og kræfter ikke blomstre.

BIDdanmark gav før den politiske aftale input direkte til indenrigsminister Kaare Dybvad Bek med erfaringer fra over 31 byers frivillige organisering. I de projekter har kommunerne betalt størstedelen, og bl.a. forretninger, ejendomsejere og handelsstandsforeninger gav frivilligt resten til faciliterede forløb med midler til aktiviteter, der sigter på, at butiksliv og andre frivilligt kommer med beslutninger og initiativer.

Eksempelvis har Bredebro gjort en nedlagt melsilo i grå beton til et sjovt vartegn – eksempelvis ved at julepynte det i år. Og Egtved ønskede tilflyttere, og lavede festuge med bl.a. smagsprøver fra butikker, events og præsentationer fra lokale ejendomsmæglere. Det kan man ikke tvinge nogen til.

Det kræver frivilligt, lokalt engagement. De nye statstiltag har den rigtige retning, men uden frivillige kræfter får vi ikke udnyttet et fuldt potentiale.

BIDdanmark ser fortsat, at mange byers handel i centrum presses af e-handel, affolkning, pendling og coronakrise. Det til trods for, at Danmark ikke har haft så få udbudte butikskvadratmeter i 10 år, ifølge Ejendomstorvet.dk. Men provinsen er fortsat hårdt ramt.

LÆS OGSÅ: Fem byer skal teste midler mod butiksdød og livløse gaderFlere detailnyheder Gå til forsiden
Daglig nyhedsmail:Del artiklen:
Seneste jobsdetailfolk.dk | A.P Møllers Allé 9B | DK-2791 Dragør | Tlf.: 32 94 20 27 | CVR: 34735832
Tilmeld nyhedsbrev

Få detailnyheder direkte i din indbakke

Tilmeld dig den gratis daglige nyhedsmail og hold dig opdateret om branchen

Fornavn
 
Efternavn
 
 
 
TILMELD