Peger på en afgørende svaghed i kampen mod butiksdød
DEBAT: De politiske aftaler, som skal dæmme op for den truende butiksdød, fejler på et helt afgørende punkt, lyder kritik fra BIDdanmark.
Indlæg fra BIDdanmark.
BIDdanmark-modellen (Business Improvement Districts) har i årevis samlet frivillige fra handels- og foreningsliv for at gøre bymidters butiksliv mere attraktivt.
Derfor er BIDdanmark enig i målene for to nye politiske beslutninger: Dels en aftale om 550 mio. kr. til bl.a. bymidters butiksliv. Og dels en aftale om at fem testbyers levende bymidter.
Problemet er - ifølge BIDdanmark - at butikkernes frivillige deltagelse er overset i de nye politiske aftaler - stik mod Indenrigsministeriets egne anbefalinger, hvor det fremgår, at ”bredt forankrede, formaliserede, frivillige bymidtesamarbejder er en central nøgle til fremtidssikring af bymidterne.”
Det er præcis den erfaring, som BIDdanmark har gjort. Det kan derfor undre, at staten ser bort fra egne anbefalinger om frivillighed i de nye aftaler.
I stedet lægger aftalerne vægt på kommunernes byfornyelse og en forsøgsordning med bymidter, der sættes fri af eksisterende lovgivning som støtte til nye initiativer. Det handler om, at butikker ikke må føle sig tromlede af planer, som de ingen indflydelse får på. På den måde vil butikkernes egne ideer og kræfter ikke blomstre.
BIDdanmark gav før den politiske aftale input direkte til indenrigsminister Kaare Dybvad Bek med erfaringer fra over 31 byers frivillige organisering. I de projekter har kommunerne betalt størstedelen, og bl.a. forretninger, ejendomsejere og handelsstandsforeninger gav frivilligt resten til faciliterede forløb med midler til aktiviteter, der sigter på, at butiksliv og andre frivilligt kommer med beslutninger og initiativer.
Eksempelvis har Bredebro gjort en nedlagt melsilo i grå beton til et sjovt vartegn – eksempelvis ved at julepynte det i år. Og Egtved ønskede tilflyttere, og lavede festuge med bl.a. smagsprøver fra butikker, events og præsentationer fra lokale ejendomsmæglere. Det kan man ikke tvinge nogen til.
Det kræver frivilligt, lokalt engagement. De nye statstiltag har den rigtige retning, men uden frivillige kræfter får vi ikke udnyttet et fuldt potentiale.
BIDdanmark ser fortsat, at mange byers handel i centrum presses af e-handel, affolkning, pendling og coronakrise. Det til trods for, at Danmark ikke har haft så få udbudte butikskvadratmeter i 10 år, ifølge Ejendomstorvet.dk. Men provinsen er fortsat hårdt ramt.
LÆS OGSÅ: Fem byer skal teste midler mod butiksdød og livløse gader
Flere detailnyheder | Gå til forsiden |
Relaterede nyheder
Afstemning
Seneste nyheder
Nemlig.com går ind i priskampen og gennemfører fyringsrunde
Flytter produktionen hjem fra Kina
Færre forhandlere og digitalt fokus banker gang i salget
Stor ændring på dagligvaremarkedet hænger ved
Flügger præsenterer to nye navne i de øvre lag
Coop svarer igen med omfattende prisprogram
Tabsramt kæde i Lars Larsen Group åbner flere steder i landet
Topchef glæder sig over flere kunder i butikkerne
Seneste cases og nyheder fra RetailDirect
Seneste afstemninger
Bør regeringen udskyde fristen for tilbagebetaling af coronalån endnu engang?
Hvad er din forventning til omsætningen i hele 2022 sammenlignet med (de åbne måneder af) 2021?
(Primært fysisk butik) Hvordan endte julesalget efter Black Friday sammenlignet med 2020?
Hvordan endte Black Friday/Black Week salgsmæssigt sammenlignet med 2020?
Mest læste nyheder
Seneste nyheder
Seneste blogindlæg
Whistleblowerloven i detailbranchen: Har du fået helt styr på din whistleblowerordning?
Detailsektoren går forrest i kampen for mere bæredygtige emballager
3 relevante pandemi learnings for din virksomhed
5 content marketing trends du skal holde øje med i 2022
Tendens viser: Handel fra mobile enheder overgår laptops