Tilmeld detailnyheder     Tip en ven om detailfolk     Cookies     Sitemap     RSS

"Kunstig intelligens i online handel: Bliv klogere på teknologiens muligheder"

- Thomas Bogh, Bonzer
Læs bloggen her

Ny overenskomst for butiksområdet ligger klar: - I den dyre ende

Foto: detailfolk.dkAfstemning

Er du tilfreds med den nye overenskomst?

Ja, det er et godt resultat for begge parter
 
Delvist: Den kunne godt være bedre for de ansatte
 
Delvist: Den er for dyr for arbejdsgiverne
 
Nej, den er ikke god nok for begge parter
 
Ved ikke
 
Onsdag den 26 februar 2020 kl. 10:31 af: Kristian Holgersen

Forhandlingerne er slut. HK Handel og Dansk Erhverv er blevet enige om en ny overenskomst for butiksområdet.

Tirsdag eftermiddag fandt HK Handel og Dansk Erhverv endelig fælles fodslag i forhandlingerne om en ny overenskomst for butiksområdet.

Markante lønstigninger hører til blandt de mest iøjnefaldende nyheder i aftalen, som gælder for de næste tre år.

- Vi har nået et historisk godt resultat, der indebærer, at de lavest lønnede af vores medlemmer kan se frem til et økonomisk løft på 10 procent over de næste tre år, siger Per Tønnesen i en pressemeddelelse. Han er formand i HK Handel.

- Der er tale om forhøjelse af mindstelønnen på godt 400 kroner, forhøjelse af forskudttidstillæg og ikke mindst en forhøjelse af Fritvalgs Lønkontoen, siger han.

Dansk Erhverv: Dyrt resultat

Aftalen ligger på samme økonomiske niveau som de øvrige minimallønsfornyelser på det private arbejdsmarked, lyder vurderingen fra Dansk Erhverv, som i store træk er tilfredse med udfaldet.

- Det har været nogle lange forhandlinger, men det skal det også være, siger Laurits Rønn. Han er viceadministrerende direktør i Dansk Erhverv.

- Ud fra de givne forudsætninger vil jeg sige, at vi fra Dansk Erhvervs side er tilfredse med resultatet, men vi må også sige, at aftalen i vores optik er i den dyre ende af skalaen, fortsætter han.

Laurits Rønn lægger vægt på, at aftalen også indeholder fleksibilitetsforbedringer for arbejdsgiverne, ligesom planerne om at oprette et videnscenter for digital handel og bæredygtighed er blevet vedtaget.

Nøglepunkter i overenskomsten 

HK Handel har samlet en række nøglepunkter i den nye overenskomstaftale, som træder i kraft 1. marts 2020. Du kan også finde en mere detaljeret orientering fra Dansk Erhverv HER.

- Løn:
Minimallønsatsernefor fuldtidsansatte over 18 år forhøjes pr. 1. marts 2020 med 401,00 kr. pr. måned | Pr. 1. marts 2021 med 401,00 kr. pr. måned | Pr. 1. marts 2022 med 401,00 kr. pr. måned.

Det svarer til en forhøjelse af timelønnen med 2,50 kr. pr. time pr. 1. marts 2020, pr. 1. marts 2021 og pr. 1. marts 2022.

- Større Fritvalgs Lønkonto:
Fritvalgs Lønkontoen forøges i overenskomstperioden fra 4 % til 7 %.

Fritvalgs Lønkontoen kan nu også udbetales som en almindelig del af lønnen, hvis medarbejderen ikke ønsker at anvende den på anden vis. 

- Mere forældreorlov:
Perioden, hvor arbejdsgiveren betaler fuld løn under orlov, udvides fra 13 uger til 16 uger. Af de 16 uger har den, som har haft barselsorlov, ret til at holde fem uger.

Den, der ikke har haft barselsorlov, har ret til otte uger, og de resterende tre uger kan deles mellem forældrene.

- Mere frihed til børnefamilier:
Medarbejdere får fremover ret til ekstra frihed, hvis deres barn er sygt mere end en dag. Derudover får medarbejdere med 9 måneders anciennitet ret til frihed, når de skal deltage i lægebesøg sammen med deres barn.

Medarbejderen kan i begge tilfælde vælge at få udbetalt et beløb fra Fritvalgs Lønkontoen i forbindelse med friheden.

- Faglig anerkendelse:
Parterne er enige om, at man vil fremme uddannelsen af faglærte, derfor kan ufaglærte medarbejdere med mindst 6 års beskæftigelse inden for overenskomstens dækningsområde indstilles af virksomheden og tillidsrepræsentanten til faglig anerkendelse. Dette forudsætter, at man tager uddannelse på et videregående niveau.

Igennem faglig anerkendelse kan man efterfølgende blive aflønnet efter overenskomstens sats for faglærte.

- Sikring mod social dumping:
I forbindelse med virksomheders brug af udenlandske underleverandører anbefales det, at tillidsrepræsentanten orienteres, og at alle relevante baggrundsoplysninger om underleverandøren udleveres.

Ved inddragelse af tillidsrepræsentanterne i forbindelse med udenlandsk arbejdskraft sikres det, at de udenlandske medarbejdere arbejder under overenskomstsikre forhold.

(Kilde: HK Handel)

LÆS OGSÅ: Afbryder forhandlinger om overenskomst: - Det går utrolig langsomtFlere detailnyheder Gå til forsiden
Daglig nyhedsmail:Del artiklen:
Seneste jobsdetailfolk.dk | A.P Møllers Allé 9B | DK-2791 Dragør | Tlf.: 32 94 20 27 | CVR: 34735832
Tilmeld nyhedsbrev

Få detailnyheder direkte i din indbakke

Tilmeld dig den gratis daglige nyhedsmail og hold dig opdateret om branchen

Fornavn
 
Efternavn
 
 
 
TILMELD