Tilmeld detailnyheder     Tip en ven om detailfolk     Cookies     Sitemap     RSS

"Den fysiske butiks største trussel!"

- Michael Friis Møller, Retailrådgiver – Meng & Company
L�s bloggen her

Ekspertgruppe: Hjælpepakkerne bør ophøre

Foto: detailfolk.dkFAKTA

Regeringen nedsatte torsdag den 14. maj 2020 en økonomisk ekspertgruppe til at rådgive om udfasningen af hjælpepakkerne.

Ekspertgruppen består af:

  • Professor Torben M. Andersen (formand)
  • Professor Michael Svarer
  • Professor Philipp Schröder

Find hele rapporten HER.

Wednesday den 27 May 2020 kl. 10:47 af: Kristian Holgersen

En trio af topøkonomer kommer nu med en anbefaling til regeringen: Hjælpepakkerne bør ikke løbe længere end planlagt.

Når kalenderen rammer 8. juli, udløber regeringens hjælpepakker, og står det til en ekspertgruppe bestående af tre økonomer, så bliver ordningerne ikke forlænget.

I stedet skal virksomhederne have mulighed for at lette overgangen ved hjælp af likviditets-, låne- og garantiordninger.

Sådan lyder nogle af anbefalingerne til regeringen i en rapport om udfasning af hjælpepakkerne, som er blevet offentliggjort onsdag formiddag.

- Kompensationsordningen for faste omkostninger, kompensationsordningen til selvstændige mv. og lønkompensationsordningen vil have store samfundsmæssige omkostninger, hvis de videreføres som generelle ordninger, fremgår det af rapporten.

- Det foreslås derfor, at kompensationsordningerne ophører den 8. juli som planlagt. Det samme gør sig gældende for særordningerne på kulturområdet, fortsætter der.

Ekspertgruppen gør dog enkelte undtagelser. Hvis virksomheder stadig er lukket med forbud, bør de få adgang til kompensation for løn og faste udgifter. Samtidig kan virksomheder, der har haft mindre end en måned til at åbne, få hjælp i yderligere en måned.

Advarer om hård opbremsning

En udfasning af hjælpepakkerne er på sin plads. Men det er samtidig en risikobetonet operation, der kan få store negative følgevirkninger. Så den skal ske varsomt, lyder reaktionen fra Dansk Erhverv.

- Vi læser selvfølgelig anbefalingerne med stor interesse, men vi må også minde om, at udfasningen skal ske i nøje sammenhæng med udviklingen, siger direktør Brian Mikkelsen i en kommentar til rapporten.

- Naturligvis skal hjælpepakkerne ikke leve for evigt, men bliver der tale om et fuldt stop, så risikerer vi en chokeffekt med konkurser og afskedigelser til følge, fortsætter han.

Lige nu er mere end 200.000 danskere på lønkompensationsordningen.

- Vi skal virkelig sikre os, at opbremsningen ikke bliver for hård. Sker det, så vil det også betyde, at en del af de betydelige midler, som allerede er postet i hjælpepakkerne, vil være spildt, siger Brian Mikkelsen.

Kan betyde afskedigelser

En af konsekvenserne ved et stop af hjælpepakkerne kan være en bølge af afskedigelser i detailhandlen. 

Ifølge en undersøgelse fra erhvervsorganisationen Dansk Detail forventer næsten halvdelen af medlemmerne at måtte sige farvel til medarbejdere, når hjælpepakkerne udløber den 8. juli.

Vælger regeringen derimod at forlænge hjælpepakkerne, så ser tallene væsentligt mindre dystre ud.

- Men der vil – uanset hjælpepakker – blive gennemført afskedigelser i virksomhederne; det kommer vi desværre ikke uden om, skriver Dansk Detail i en vurdering af undersøgelsens resultater.

LÆS OGSÅ: Detailkæder langer ud efter hjælpepakke i avisannoncer: Vi er desperateFlere detailnyheder Gå til forsiden
Daglig nyhedsmail:Del artiklen:


Seneste cases og nyheder fra RetailDirectSeneste jobsdetailfolk.dk | A.P Møllers Allé 9B | DK-2791 Dragør | Tlf.: 32 94 20 27 | CVR: 34735832
Tilmeld nyhedsbrev

Få detailnyheder direkte i din indbakke

Tilmeld dig den gratis daglige nyhedsmail og hold dig opdateret om branchen

Fornavn
 
Efternavn
 
 
 
TILMELD