Paradis Is-stifter i Gurubogen: Velfærdssamfundet avler lønmodtagere fremfor iværksættere
I GURUBOGEN har 100 af verdens førende iværksættere og ledere ordet. De skriver jordnært og uhøjtideligt om innovation, iværksætteri og autentisk ledelse.
Du kan bl.a. blive klogere på, hvorfor idéer slet ikke er så vigtige, som vi går og tror, og hvorfor vi skal droppe snakken om at være forandringsparate og i stedet blive forandringsskabende. Derudover er der konkrete råd til organisationer i alle faser af deres udvikling, en pallette af måder at sikre innovation og innovationskulturen på samt kvalificerede forslag til, hvordan du arbejder med din autenticitet som leder og menneske.
GURUBOGEN er redigeret og sat sammen af serie-iværksætter, foredragsholder og innovationsrådgiver Jonathan Løw, og udkommer den 15. november 2016.
Læs meget mere på www.gurubogen.dk
Stifteren af Paradis Is, Thor Thorøe, giver i Gurubogen gode råd om innovation og fastslår, at velfærdssamfundet avler lønmodtagere fremfor iværksættere.
Thor Thorøe er især kendt som stifter af Paradis Is, som han forlod i 2010, men som iværksætter har han også startet virksomheder som CocoaFair og Social Foodies.
I Gurubogen, der udkommer i midten af november, kommer Thor Thorøe både med klare holdninger til iværksætteri og samfundsbevidsthed, men også med konkrete råd og spørgsmål som iværksættere og andre innovationsdrevne mennesker med fordel kan stille sig selv.
Vi bringer her et uddrag af Thor Thorøes bidrag til Gurubogen.
”Kun døde fisk følger strømmen”
- Thor Thorøe i Gurubogen
Den samfundsbevidste iværksætter
Thor Thorøe mener, at vi i Danmark mangler ældre iværksætter-ildsjæle, og at mageligheden som dansk lønmodtager og velfærdssamfundets sikkerhedsnet er en hindring for mere iværksætteri. Han anbefaler samtidig iværksætterne at tænke mere bredt og samfundsbevidst i forretningsgrundlaget.
Uddrag fra Thor Thorøes bidrag i Gurubogen:
”Den samfundsbevidste iværksætter, der tænker horisontalt i og omkring hans forretnings-sfære, er, hvad homo sapiens er ift. andre af fortidens menneskeracer. Han er ikke tilfreds med kun at skabe økonomisk profit til sig selv og virksomhedens aktionærer. Den moderne iværksætter tænker bredt, og hvorvidt hans produkter og services kan løse samfundsmæssige udfordringer som forurening, stress, økonomisk ulighed og bedre livskvalitet for samfundets socialt udsatte.
Politikerne snakker om, at vi skal skabe flere vækstvirksomheder, som kan generere arbejdspladser og valuta til landet. Hvad nu, hvis halvdelen af medarbejderne i denne vækstvirksomhed går ned med stress, så kan det godt være, at skatter og afgifter samt en positiv handelsbalance pludselig bliver en dårlig forretning for Danmark.
Vi lever i et beskyttet velfærdssamfund, som avler lønmodtagere fremfor iværksættere. Ingen overraskelse, at mange iværksættere bukker under inden for det første leveår. Vi har brug for ældre ildsjæle (gerne i slut 20’erne-30’erne), men de fleste er alt for mageligt optaget i deres mellemlederfunktioner, faste månedslønninger og pensioner, at de ikke vil risikere et liv som iværksætter uden et sikkerhedsnet, som griber dem, hvis de falder.
Det kommer til at tage tid - måske generationer - før nutidens iværksættere over hele verden bliver udviklet.”
Gode spørgsmål at stille sig selv
I bogen kommer Thor Thorøe med flere konkrete råd til, hvilke spørgsmål en iværksætter bør stille sig selv i idéfasen og eksemplificerer tankerne med nogle af hans egne opstartsvirksomheder, som f.eks. Paradis Is.
Uddrag fra Thor Thorøes bidrag i Gurubogen:
”1. Hvad er konceptets særpræg?
Hvad er det, som gør netop dit koncept/produkt unikt - både i dag og i morgen? Dvs., hvor differentierer du dig fra dine direkte og indirekte konkurrenter? Ud over dit særpræg, hvilke USP sikrer, at du har lettere ved at tiltrække kapital, de dygtigste medarbejdere, salgskontrakterne etc.?
Da jeg startede Paradis Is op tilbage i 2000, var særpræget, at jeg havde været i Italien og taget gamle is-opskrifter med hjem. Disse opskrifter blev brugt til lave den mest frisklavede is på markedet, som igen gav kunden en unik smagsoplevelse. Jeg vidste, at det var en stakket frist, da særpræget let kunne kopieres. Derfor valgte vi i 2004 at lave Paradis Is om til et franchisekoncept, så udviklingen af butikskonceptet kunne eksplodere.
I dag har virksomheden mistet sit særpræg, fordi man ikke har arbejdet strategisk og målrettet på at fastholde sin ellers gode position på is-markedet.
2. Hvor relevant er dit koncept for din målgruppe?
I hvor mange salgs- og distributionskanaler vil du kunne tilbyde dine produkter? De virksomheder, som ikke overlever konkurrencen, er dem, som ikke sikrer sig en solid position inden for E-commerce. Endvidere vil du opnå en betydelig konkurrencefordel, hvis du kan levere produkter og services til både B2C og B2B markederne samtidig.
Et andet parameter, som mange glemmer at indtænke, er: Hvor relevant er dit produkt hen over dagen, måneden eller året. Det er svært at sælge juletræer om sommeren. Hvis du omvendt er kendt for frokostanretninger, så udnytter du måske heller ikke det fulde potentiale i løbet af dagen og ugen.
Paradis Is har en stor udfordring, da kendskabet til virksomhedens hovedprodukt er så stærkt, at man ikke forbinder konceptet med andet end is. Dvs., at der kun er aktivitet i butikkerne i 8 ud af årets 12 måneder. Resten af tiden er man usynlig for kunderne. Det gør det sårbart, hvis nye koncepter dukker op med en bredere pallette af årstidsprodukter.
Is som kategori er særlig sårbar, da man ikke kan sende det med posten og kun i begrænset omfang kan opbygge en økonomisk bæredygtigt B2B-afdeling, da transporten umuliggør dette.”
Gurubogen udkommer d. 15. november. Den samler 100 forskellige profilers tanker, erfaringer og gode råd om ledelse, innovation og iværksætteri. På detailfolk.dk sætter vi i disse uger fokus på bogen og bringer uddrag fra den op til udgivelsesdatoen.
LÆS OGSÅ: Redaktør: Årets mest oplagte bog for alle der arbejder med detail
LÆS OGSÅ: Mikkel Grene i Gurubogen: Topstyret ledelse er passé
Flere detailnyheder | Gå til forsiden |
Afstemning
Seneste nyheder
Ny udvikling i nethandlen: - Det gør ondt i hjertet
Salling Group lover kunderne priskrig
Pessimismen breder sig igen blandt forbrugerne
Faldende efterspørgsel bliver enden for særlig netbutik
Direktør stopper hos kendt tøjmærke
Lars Larsen Group sætter Ilva-direktør fra bestillingen
Måling: Danskerne holder på pengene
Louis Nielsen: Aftaler i shoppingcentre bremser ekspansion
Seneste cases og nyheder fra RetailDirect
Seneste afstemninger
(Primært specialhandel) Hvordan er salget gået i første kvartal af 2023?
(Primært arbejdsgiver) Er den nye overenskomst fonuftig?
Hvordan endte julesalget 2022? (Primært specialhandel)
Hvordan endte Black Friday/Black Week salgsmæssigt sammenlignet med 2021? (Primært specialhandel)
Mest læste nyheder
Seneste nyheder
Seneste blogindlæg
Whistleblowerloven i detailbranchen: Har du fået helt styr på din whistleblowerordning?
Detailsektoren går forrest i kampen for mere bæredygtige emballager
3 relevante pandemi learnings for din virksomhed
5 content marketing trends du skal holde øje med i 2022
Tendens viser: Handel fra mobile enheder overgår laptops