Tilmeld detailnyheder     Tip en ven om detailfolk     Cookies     Sitemap     RSS

"Har du prøvet social selling i din butik eller som digital strategi?"

- Peter Skjold Mogensen, Lektor - Cph Business
L�s bloggen her

Liberalisering fører til øget bogsalg i butikkerne

Foto: detailfolk.dkFriday den 15 November 2013 kl. 11:20 af: Freja Thorbech

Det liberaliserede bogmarkedet har fået danskerne til at købe mange flere bøger end tidligere.

De danske butikker langer flere bøger over disken i dag i forhold til tidligere.

Det er en konsekvens af den liberalisering af bogmarkedet, der er sket fra 2000 til idag. Det viser en analyse, som konsulenthuset Incentive har udarbejdet for Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Antallet af solgte skønlitterære bøger er steget 25 procent, mens salget af fagbøger er steget 17 procent fra 2000 til 2012.

- Vi kan se, at forbrugerne køber flere bøger til lavere priser, end de gjorde før liberaliseringen af bogmarkedet begyndte. Forbrugerne har også fået nemmere ved at købe bøger, fordi der er kommet flere salgssteder, siger direktør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Agnete Gersing.

Flere butikker sælger bøger

Og der er blevet langt flere butikker, der sælger bøger. I 2000 solgte 450 boghandlere bøger, mens der i 2013 er 544 butikker at gå til, hvis man er på udkig efter en bog. Heraf er de 184 større supermarkeder med et udvalg på omkring 500 titler.

Og netop supermarkedernes indtog på bogmarkedet har fået mange til at frygte for fremtiden for de traditionelle boghandlere, men antallet af boghandlere har fulgt den generelle udvikling i detailbranchen. I perioden 2000-2011 er antallet af boghandlere faldet med cirka 10 procent, mens antallet af øvrige detailbutikker er faldet med 14 procent i den samme periode. Boghandlerne er altså ikke hårdere ramt af lukninger end andre i branchen. 

Rapporten melder ikke noget om, hvordan det står til med salget i de traditionelle boghandlere, og branchen har tidligere været ude og opfordre politikerne til at indføre faste priser i et forsøg på at sætte gang i omsætningen hos de traditionelle boghandlere. Det fik man dog et endeligt nej til i foråret.

LÆS OGSÅ: Endeligt nej til faste bogpriser 

Forbrugerne scorer gevinsten

Især de danske forbrugere har stor grund til at glæde sig over liberaliseringen af bogmarkedet. I 2012 scorede de nemlig en gevinst på 319 millioner kroner som følge af liberaliseringen. Forbrugernes gevinst skyldes primært, at priserne er faldet, at flere butikker sælger bøger og at forbrugerne køber flere bøger

- Forbrugerne har foreløbig fået årlige milliongevinster som følge af bogmarkedets liberalisering. Det er min klare vurdering, at forbrugerne også fremadrettet vil få betydelige gevinster. Analysens resultater bekræfter, at liberaliseringen set med forbrugernes øjne var et helt rigtigt valg, siger Agnete Gersing.

LÆS OGSÅ: Ny tjeneste går ind i kampen om bogmarkedetFlere detailnyheder Gå til forsiden
Daglig nyhedsmail:Del artiklen:


Seneste cases og nyheder fra RetailDirectSeneste jobsdetailfolk.dk | A.P Møllers Allé 9B | DK-2791 Dragør | Tlf.: 32 94 20 27 | CVR: 34735832
Tilmeld nyhedsbrev

Få detailnyheder direkte i din indbakke

Tilmeld dig den gratis daglige nyhedsmail og hold dig opdateret om branchen

Fornavn
 
Efternavn
 
 
 
TILMELD