Tilmeld detailnyheder     Tip en ven om detailfolk     Cookies     Sitemap     RSS

”Grøn” markedsføring er blevet et brandvarmt emne

- Lone Rasmussen, Dansk Erhverv
Læs bloggen her

Købmænd vil stoppe skyttekrig om tobak

Foto: detailfolk.dkTorsdag den 5 april 2018 kl. 06:00 af: Kristian Holgersen

Med 12 konkrete forslag forsøger brancheorganisation at samle parterne i debatten om salg af tobak.

Torsdag har sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) indkaldt repræsentanter fra dagligvarehandlen til et møde i det såkaldte tobaks-partnerskab.

Blandt deltagerne er foreningen De Samvirkende Købmænd (DSK), der på forhånd har udarbejdet 12 forslag til et “nationalt tobaksforlig,” som de kalder det.

- Vi er trætte af den ufrugtbare skyttegravskrig mellem yderfløjene i denne sag – på den ene side Kræftens Bekæmpelse, som vil have ”norske tilstande”, og på den anden side Liberal Alliance, som afviser enhver form for nye tiltag, siger John Wagner, adm. direktør for DSK.

Grænsehandlen skal holdes nede

Højere tobakspriser og skærpede ID-krav er nogle af de forslag, der skal være med til at opfylde den politiske målsætning om en røgfri generation i 2030. Men uden at grænsehandlen kommer til at eksplodere, understreger DSK.

- Ja, det er nye toner for mange, men det er en enig bestyrelse med repræsentanter fra bl.a. Meny, Spar, Min Købmand, Rema 1000, 7-Eleven og Circle K, som står bag disse politiske ønsker som led i vor CSR-politik, altså samfundsansvar, og som opfordrer dagligvarehandlens øvrige aktører til at følge trop, siger John Wagner.

De 12 forslag fra DSK:

1. Forbud mod køb
Det bør undersøges nærmere, hvorvidt 15-17-årige kan ifalde bødestraf, hvis de køber tobak.

2. ID-krav til alle under 23
En frivillig aftale i dansk dagligvarehandel skal sikre, at kassemedarbejderne beder alle under f.eks. 23 år om ID ved køb af tobak.

3. Kampagneuge
Alle butikker skal én uge om året gennemføre en kampagne, hvor alle - uanset alder - der vil købe tobak, anmodes om ID.

4. Tobak ”under disk”
Som tilfældet allerede er i bl.a. Norge, Finland, England og Irland, foreslår DSK, at detailhandlen ved lov fra 1. januar 2020 påbydes et såkaldt ”display ban.

5. Kontrolindsats – SKAT
SKAT bør tilføres midler til en risikobaseret kontrolindsats med henblik på at sikre, at de skjulte pakker tobak er legale, afgiftsberigtigede varer, da skjult tobak under disk (og højere tobakspriser) kan medføre risiko for en stigning i antallet af smuglervarer.

6. Kontrolindsats - Sikkerhedsstyrelsen
Sikkerhedsstyrelsens tilsyn med 18-års aldersgrænse intensiveres i forhold til ”brodne kar”.

7. Licenskrav
Der bør etableres et register over salgssteder i detailhandlen, der lovligt må sælge tobak.

8. Alderskontrol via betalingskort
Regeringen bør opfordre udbydere af betalingskort og elektroniske betalingsmidler til at lægge oplysninger om borgerens fødselsdato i betalingsmidlet.

9. Rygeforbud på erhvervsskoler
Erhvervsskoler og øvrige ungdomsuddannelser, hvor unge under 18 år udgør en ikke-uvæsentlig andel af de studerende, bør være fri for rygning.

10. Højere afgift og dermed priser
Der bør tilstræbes et prisniveau, der medfører en merpris på ca. 3,50 kroner pr. pakke i forhold til Tyskland.

Det er, hvad Skatteministeriet har tilkendegivet som grænsen for, hvad afgifterne kan forhøjes, hvis det ikke må resultere i en mærkbar stigning i grænsehandlen.

11. Værn mod stigende grænsehandel
Folketinget bør ved indgåelsen af et ”nationalt tobaksforlig” anerkende, at der risikerer at indtræde en ”ketchup-effekt” i grænsehandlen – også med andre varegrupper - hvis cigaretter i Danmark skulle blive mere end ca. 3,50 kroner dyrere pr. pakke end tilsvarende produkter i Tyskland.

Forligspartierne bør derfor forpligte hinanden til ikke at gennemføre afgiftsforhøjelser ud over, hvad dette hensyn til grænsehandlen kræver.

12. EU-harmonisering af tobakspriser
Regeringen opfordres til i EU og ved direkte henvendelse til den tyske regering at arbejde for en indretning af tobaksafgifterne i Europa, så der alle steder i EU er harmoniserede minimum tobakspriser på niveau med Tyskland.

LÆS OGSÅ: Stormagasin dropper salg af tobakFlere detailnyheder Gå til forsiden
Daglig nyhedsmail:Del artiklen:
Seneste jobsdetailfolk.dk | A.P Møllers Allé 9B | DK-2791 Dragør | Tlf.: 32 94 20 27 | CVR: 34735832
Tilmeld nyhedsbrev

Få detailnyheder direkte i din indbakke

Tilmeld dig den gratis daglige nyhedsmail og hold dig opdateret om branchen

Fornavn
 
Efternavn
 
 
 
TILMELD