Tilmeld detailnyheder     Tip en ven om detailfolk     Cookies     Sitemap     RSS

"Den fysiske butiks største trussel!"

- Michael Friis Møller, Retailrådgiver – Meng & Company
Læs bloggen her

Disse egenskaber kendetegner en god franchisetager

Foto: detailfolk.dkHvad er franchising?

Franchise eller franchising kan kort beskrives som den måde, hvorpå den franchisegiver, der ejer forretningssystemet, kan outsource eller uddelegere den kundeorienterede del af systemet til en samarbejds-partner. Partneren – franchisetageren – må bruge systemets handelsnavn i sin markedsføring, men skal drive forretningen i eget navn i et bestemt område i en aftalt periode.

Den viden, som franchisegiver overdrager, er franchisegivers knowhow, og den skal være detaljeret beskrevet i en manual. Franchisemanualen beskriver nøje, hvordan franchise forretningen skal ledes.

Kendte kæder

Sunset Boulevard, Louis Nielsen, Kvik, Søstrene Grene, Punkt 1, Expert, McDonald’s og Burger King er blandt de kæder, som benytter sig af franchisekonceptet.

På eksportmarkederne er det for eksempel IC Group, Bestseller, Ecco, Jysk og Boconcept, som ifølge franchising-rådgiver Toke Allentoft ’holder fanen højt og flot repræsenterer dansk kunnen, men som ikke synes at vise interesse for at udvikle franchising nationalt’.

Tirsdag den 29 september 2015 kl. 06:10 af: Søren Duran Duus

Det kræver blandt andet realisme og en række personlige egenskaber at blive en god franchisetager, forklarer erfaren rådgiver inden for franchising.

For nogle kan springet til at blive selvstændig virke som en lidt for stor mundfuld, hvorfor nogle vælger at fortsætte som lønmodtager, selvom drømmen om at blive sin egen chef fortsat lever.

Men måske kan franchisekonceptet være en mulighed som selvstændig.

For som detailfolk.dk skrev for nylig i artiklen ’Franchising har enormt potentiale i Danmark’, kan franchising være den oplagte måde at blive selvstændig på.

Det mener Toke Allentoft, ejer af Franchise Consult samt halvpartner i Chainindex, der knytter franchise-forbindelser og rådgiver om franchising.

Stigende popularitet

- Flere og flere foretrækker at etablere egen virksomhed som franchisetager, fordi det giver en god fornemmelse af sikkerhed at begynde i et allerede afprøvet og dokumenteret koncept. Og det er da også mere sikkert at investere i en fremtid som selvstændig, når man ikke selv skal opfinde og udvikle alle enkeltdele først.

- Franchisetager ved, at den service eller det produkt, han eller hun skal sælge, allerede har vist sig at være bæredygtigt på markedet, og den hjælp, som franchisegiver tilbyder, betyder, at både etableringen og dagligdagen giver franchisetager en bedre dagligdag, hvor der er mere tid til service og salgsarbejde, som jo er de områder, der har franchisetagers primære interesse, forklarer Toke Allentoft, der i sin lange erhvervskarriere blandt andet har drevet engros- og detailvirksomhed.

LÆS OGSÅ: Franchisetagere strømmer til ny dansk kæde

LÆS OGSÅ: Hastigt voksende kæde lancerer franchise-koncept

Toke Allentoft lister her op for detailfolk.dk’s læsere, hvad der kendetegner en god franchisetager:

  • Når man har besluttet sig for at ville være selvstændig i et franchisekoncept, er det vigtigt at gøre sig klart, om man har de egenskaber, der er nødvendige for at være sin egen arbejdsgiver. For franchisekæden er det også vigtigt, at franchisetager klarer sig godt, og derfor vil franchisegiver forsøge at sikre sig, at den nye franchisetager har de vigtige personlige egenskaber, der er nødvendige for at kunne få den ønskede succes.
     
  • Franchisetager skal være vedholdende, målrettet og arbejdsom med en positiv livsindstilling, gode lederegenskaber, selverkendelse, et godt helbred, en sund privatøkonomi og et godt familieliv.
     
  • For både franchisetager og franchisegiver er penge en nødvendighed, ellers lader det sig ikke gøre. Men tilstedeværelsen af penge må ikke trumfe behovet for personlige egenskaber. En person med mange penge bliver ikke en god franchisetager, hvis ikke de personlige egenskaber er i orden, men en person med gode egenskaber kan godt blive en succesfuld franchisetager, selvom økonomien er stram.
     
  • Selverkendelse og realistisk vurdering af egne evner er lige så vigtigt som den økonomiske og juridiske vurdering. Derfor må den kommende franchisetager alvorligt med sig selv overveje, om ønsket om selvstændighed er mere end en dejlig drøm. Det drejer sig om at erkende, om den mentale og fysiske kraft og udholdenhed, der kan skabe en succes, er åbenbart til stede.

LÆS OGSÅ: Kvik lider under dårlige franchisetagere

Detailfolk.dk-fokus på franchising

I disse uger sætter vi her på detailfolk.dk fokus på franchising. Kontakt journalist Søren Duran Duus, hvis du har god eller dårlig erfaring med franchising eller har noget på hjertet om franchising. Flere detailnyheder Gå til forsiden
Daglig nyhedsmail:Del artiklen:
Seneste jobsdetailfolk.dk | A.P Møllers Allé 9B | DK-2791 Dragør | Tlf.: 32 94 20 27 | CVR: 34735832
Tilmeld nyhedsbrev

Få detailnyheder direkte i din indbakke

Tilmeld dig den gratis daglige nyhedsmail og hold dig opdateret om branchen

Fornavn
 
Efternavn
 
 
 
TILMELD