Tilmeld detailnyheder     Tip en ven om detailfolk     Cookies     Sitemap     RSS

"Har coronakrisen givet varig opblomstring til bymidterne eller blot kunstigt åndedræt? "

- Dennis Clausager, detailfolk.dk
Læs bloggen her

Alternativ vinterpakke: Disse fire forslag kan hjælpe butikkerne

Foto: detailfolk.dkMandag den 26 september 2022 kl. 10:40 af: Kristian Holgersen

Den nye vinterpakke er et plaster på et brækket ben, lyder det fra Dansk Detail, som kommer med fire konkrete forslag til regeringen.

Blot 11 procent af medlemmerne i Dansk Detail og Wear regner med at udskyde dele af energiregningerne, som regeringens seneste hjælpepakke giver mulighed for.

Men det skal ikke ses som et udtryk for, at detailhandlen ikke er hårdt ramt af de stigende energipriser. Tværtimod.

Der er brug for langt mere hjælp, lyder det fra direktøren i de to brancheorganisationer, Nikolai Klausen. Ifølge ham bliver den netop vedtagne vinterpakke i bedste fald et plaster på et brækket ben.

- Vi har gennemført en medlemsundersøgelse, som med alt tydelighed viser, at vores medlemmers tillid til, at vi får et godt salg i 4. kvartal 2022, ligger på et meget lavt punkt. Over 70 procent forventer en dårligere Black Friday og julehandel, ligesom hele 80 procent mener, at energikrisen er på et større eller samme niveau som coronakrisen, skriver Nikolai Klausen.

Udsigt til afskedigelser

Tidligere har Dansk Detail og Wear advaret om, at krisen kan føre til afskedigelser af op mod 7.000 medarbejdere og lukke 650 butikker. Den beregning står organisationerne ved.

I medlemsundersøgelsen svarer knap 31 procent af virksomhederne, at de forventer at afskedige medarbejdere som følge af energikrisen

- Jeg erkender det store arbejde, regeringen ligger for dagen i deres bestræbelser på at få Danmark bedst muligt igennem den nuværende energikrise. Men som detailhandler ser det ikke ud til, at regeringen har fokus på erhvervslivet, skriver Nikolai Klausen.

Dansk Detail organiserer omkring 1.300 virksomheder inden for specialvarehandlen med hovedvægt på dametøj, herretøj, sport, bolig, farvehandel, outdoor og fodtøj.

Wear er en brancheforeningen for import, eksport og produktion samt detailhandel, nethandel og anden handel med beklædning, fodtøj, tekstiler, accessories eller livsstilsprodukter.


FIRE MÅDER AT HJÆLPE DETAILHANDLEN PÅ

Dansk Detail og Wear har fire bud på, hvordan regeringen kan hjælpe detailhandlen igennem energikrisen.

1. Loft over huslejestigninger på detaillejemål
Hvorfor skal detailhandlen betale en ”overprofit” til udlejere?

Nettoprisindekset, som de fleste huslejere reguleres efter, indeholder stigningerne i energipriserne, som lejerne selv skal betale. På den måde får udlejer “gavn” af en udgift, der alene påføres lejer. Huslejen bør derfor reguleres med max 4 procent over de næste to år, eller som minimum efter et nettoprisindeks, hvor energipriserne ikke er medregnet.

2. Momsfritagelse for merprisen på energi sammenlignet med sidste år
Detailhandlen bør blive fritaget for moms på den del af energiregninger, der er større end forbruget, sammenlignet med sidste år. Det kan være i form af en fritagelse, som administreres af energiselskaberne eller en efterfølgende tilbagebetaling direkte til virksomhederne. Derved bør forbruget og inflationen ikke stige.

3. Indfør og gentænk lønkompensationspakker
Hvis omsætningen fortsat falder i detailhandlen, kan regeringen genindføre lønkompensationspakker, hvis virksomhederne skal fastholde deres antal af ansatte på nuværende niveau.

Den løsning, som blev benyttet under coronakrisen, kan ikke nødvendigvis benyttes en til en. Derfor skal muligheden selvfølgelig gentænkes og tilpasses den nuværende situation.

4. Skattefrit gavekort til den lokale handelsby
Der bør straks ske en modernisering af lovgivningen om beskatning af firmagavekort.

Om der gives en fysisk gave eller et gavekort til de maksimalt fastsatte grænser, har skattemæssigt ingen betydning, da forslaget ikke har til hensigt at ændre ved beløbsgrænsen for en skattefri gave. Da gavekortet er en B2B-transaktion mellem virksomheden og udstederen, er der heller ikke krav om, at gavekortet skal kunne ombyttes til kontanter.

Kilde: Dansk Detail og Wear


LÆS OGSÅ: Advarer om 7000 afskedigelser i dansk detailhandelFlere detailnyheder Gå til forsiden
Daglig nyhedsmail:Del artiklen:
Seneste jobsdetailfolk.dk | A.P Møllers Allé 9B | DK-2791 Dragør | Tlf.: 32 94 20 27 | CVR: 34735832
Tilmeld nyhedsbrev

Få detailnyheder direkte i din indbakke

Tilmeld dig den gratis daglige nyhedsmail og hold dig opdateret om branchen

Fornavn
 
Efternavn
 
 
 
TILMELD