Tilmeld detailnyheder     Tip en ven om detailfolk     Cookies     Sitemap     RSS

"Har coronakrisen givet varig opblomstring til bymidterne eller blot kunstigt åndedræt? "

- Dennis Clausager, detailfolk.dk
Læs bloggen her

Butiksdød: Ny prognose tegner dystert billede

Foto: detailfolk.dkTirsdag den 30 maj 2017 kl. 06:15 af: Lise Møller Schilder

En ny rapport kortlægger konsekvensen af E-handlens stigende popularitet, og hvad det betyder for de fysiske butikker i fremtiden.

De fleste vil nok være enige i, at E-handlen er kommet for at blive, og at den sandsynligvis også kommer til at vokse de kommende år. Spørgsmålet er så, hvad den udvikling kommer til at betyde for de fysiske butikker og for bylivet. Det undersøger en ny rapport fra Institut for Center-Planlægning (ICP).

I dag går cirka 2 procent af dagligvareomsætningen og 20 procent af udvalgsvareomsætningen gennem e-handelskanaler. Men det billede vil sandsynligvis se helt anderledes ud i 2030.

Det konservative scenarie

ICP tager udgangspunkt i to scenarier. Det første scenarie betegner ICP som det mest sandsynlige. Her forudsiger ICP, at 6 procent af dagligvareomsætningen og 30 procent af udvalgsvareomsætningen går gennem e-handelskanaler i 2030.

Ud fra dette scenarie vil byerne med mere end 20.000 indbyggere fortsat have en række fysiske butikker. Her vil være et betydeligt udbud af både dagligvarer og udvalgsvarer.

Også byer med under 12.000 indbyggere vil fortsat have en relativt attraktiv dagligvarehandel, men et stærkt reduceret udbud af udvalgsvarer, står der i rapporten.

- Det vurderes, at bymidterne vil blive yderligere koncentreret. Driftsvilkårene i de middelgode beliggenheder eller beliggenheder, der er under middel, forventes at blive væsentligt vanskeligere at drive butik fra. Mange lejemål vil reelt set blive uanvendelige til detailhandel eller andre former for kundeorienterede servicefunktioner, skriver ICP.

Det drastiske scenarie

Det andet scenarie er mere drastisk, men stadig realistisk. Her vil 15 procent af dagligvarerne og 50 procent af udvalgsvarerne gå gennem e-handelskanaler i 2030.

- Udfoldes dette scenarie, vil konsekvenserne groft sagt være, at der stort set alene er betydende udvalgsvaredetailhandel tilbage i byer med mere end 30.000 indbyggere, står der i rapporten, hvor der også uddybes følgende:

- Der er her som minimum tale om et relativt standardiseret udvalg inden for f.eks. optik, køkkenudstyr og guld og sølv samt en række butikker inden for dame- og herrebeklædning.

Handlen vil blive koncentreret i bymidterne i de større byer. Derudover vil eventuelle aflastningsområder omkring de større byer udbygges. Men resten af områderne, hvor der i dag er detailhandel, vil ikke kunne bruges længere.

- I de middelgode beliggenheder eller beliggenheder, der er under middel, vil vilkårene blive meget vanskelige. En stor del af lejemålene vil blive uanvendelige til detailhandel, står der i rapporten.

LÆS OGSÅ: Så meget voksede dansk e-handel i 2016Flere detailnyheder Gå til forsiden
Daglig nyhedsmail:Del artiklen:
Seneste jobsdetailfolk.dk | A.P Møllers Allé 9B | DK-2791 Dragør | Tlf.: 32 94 20 27 | CVR: 34735832
Tilmeld nyhedsbrev

Få detailnyheder direkte i din indbakke

Tilmeld dig den gratis daglige nyhedsmail og hold dig opdateret om branchen

Fornavn
 
Efternavn
 
 
 
TILMELD