Tilmeld detailnyheder     Tip en ven om detailfolk     Cookies     Sitemap     RSS

"Den fysiske butiks største trussel!"

- Michael Friis Møller, Retailrådgiver – Meng & Company
L�s bloggen her

Hvor udbredt er karteller i detailbranchen?

Foto: detailfolk.dk



Tuesday den 13 November 2012 kl. 10:37 af: Simone Hansen

Programmet Operation X afslørede igår, at alt fra isenkram- til tøjproducenter forsøger at lave ulovlige, bindende prisaftaler med forhandlerne.

Hvor udbredt er kartelaftaler i detailbranchen? Ganske udbredt, hvis man antager, at undersøgelsen, som TV2's program 'Operation X' igår stod bag, er repræsentativ. Her forsøgte blandt andet design-, tøj og isenkramproducenter, at lave aftaler om bindende priser med forhandlerne. 

Operation X lavede en 'falsk' butik, hvor de ønskede at forhandle forskellige varer 10-15 procent billigere end den vejledende salgspris. Samtlige ni producenter, de forhørte sig hos, lod dem forstå, at det ville være et stort problem for producenterne, hvis de solgte varen billigere - en del af dem afslog sågar at sælge til 'den fiktive detailforhandler', hvis han ikke holdt priserne.

Detailforhandlere 'black-listed'

At aftale en fast pris med forhandleren kaldes 'bindende videresalgspriser' og er ganske ulovligt, da det holder varernes priser kunstigt oppe. 

Det betyder samtidig, at detailforhandlere er bundet på hænder og fødder og ikke selv kan styre, hvilken pris, de vil sælge varen til. I programmet stod flere detailforhandlere således frem og fortalte, at de efter at have sat prisen ned på forskellige varer, pludselig var blevet kontaktet af producenterne, der nu nægtede dem, at få flere varer. 

Hård straf

- De (producenterne) underraver deres egen mulighed for at være en del af et sundt detailmarked. Det er simpelthen ulovligt - og vi vil gribe ind overfor det, sagde erhvervsminister Annette Vilhelmsen (SF) til Operation X igår. Regeringen har netop skærpet straffen for karteldannelse for at komme problemet til livs. Det betyder blandt andet, at producenter nu kan risikere at få fængselsstraf, hvis de laver ulovlige prisaftaler med forhandlere. 

Forbrugeren snydes

Foruden detailforhandlere, der ikke selv kan styre deres priser, er den helt store taber i karteldannelsessituationer forbrugeren, og kort tid efter udsendelsen var deres garant i form af Forbrugerrådet ude med en kommentar. 

- Bindende videresalgspriser og ulovlige kartelaftaler er formentlig en del af forklaringen på, at danske forbrugere betaler mere for deres varer, end man gør i sammenlignelige lande. Regeringen har netop lagt op til forøget oplysning og strammere straffe på konkurrenceområdet. Det er godt. Men i udsendelsen har vi set forretningsdrivende gå over stregen, der godt ved, at bindende videresalgspriser er ulovlige, og derfor kan en øget oplysningsindsats ikke stå alene, siger afdelingschef hos Forbrugerrådet, Vagn Jelsøe i en pressemeddelse. 

I udsendelsen havde en forhandler af softguns og hardball-udstyr klaget til Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen over en producent, der nægtede at sælge ham varer, fordi han solgte dem 5 øre billigere end den vejledende udsalgspris. Men styrelsen har ifølge Forbrugerrådet behov for bedre midler. 

- Der er brug for at give Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen bedre muligheder for at afsløre og retsforfølge lovovertrædere, og samtidig vil vi gerne opfordre erhvervsorganisationerne til at tage klar afstand fra ulovlighederne og på den måde forhåbentligt bidrage til, at deres medlemmer ikke snyder forbrugerne, siger Vagn Jelsøe. 
 



Flere detailnyheder Gå til forsiden




Daglig nyhedsmail:



Del artiklen:


Seneste cases og nyheder fra RetailDirect







Seneste jobs



detailfolk.dk | A.P Møllers Allé 9B | DK-2791 Dragør | Tlf.: 32 94 20 27 | CVR: 34735832




Tilmeld nyhedsbrev

Få detailnyheder direkte i din indbakke

Tilmeld dig den gratis daglige nyhedsmail og hold dig opdateret om branchen

Fornavn
 
Efternavn
 
 
 
TILMELD