Tilmeld detailnyheder     Tip en ven om detailfolk     Cookies     Sitemap     RSS

"Den fysiske butiks største trussel!"

- Michael Friis Møller, Retailrådgiver – Meng & Company
Læs bloggen her

HK klager til EU: Unge skal have voksenløn

Foto: detailfolk.dkFredag den 23 maj 2014 kl. 14:10 af: Newspaq

HK Handel vil nu have EU-Kommisionen til at tage stilling til, om det er ok, at butikker giver lavere løn til unge under 18 år.

Det er ikke retfærdigt, at en 17-årig får lavere løn end en 18-årig, hvis de laver det samme arbejde. Sådan lyder udmeldingen fra HK Handel, der nu klager over den danske stat til EU-Kommissionen.

Det sker efter, at HK i november tabte en sag, som fagforeningen førte for en 16-årig. Han blev ansat i Irma som servicemedarbejder til en lavere løn end kollegerne, der var over 18 år. Derudover blev han afskediget, da han fyldte 18 år.

LÆS OGSÅ: Højesteret siger god for lavere løn til unge

Højesteret afgjorde, at der ikke var tale om ulovlig aldersdiskrimination. Derfor går HK nu til EU-Kommissionen, fordi fagforeningen mener, at dommen strider mod beskæftigelsesdirektivet.

- Direktivet siger, at der ikke er nogen berettigelse til ulige behandling, hvis det ikke er på objektivt grundlag, siger faglig chef i HK Handel, Kim Jensen, til Ritzau.

- Hvis en 17-årig ikke kan lave det samme som en 18-årig, så kunne der være en objektiv begrundelse til at diskriminere, men hvis en 17-årig sidder i kassen ved siden af en 18-årig og har de samme arbejdsopgaver, så er der ikke nogen legitim årsag til at give ham lavere løn.

Langt fra den danske model

I Danmark er der normalt forbud mod forskelsbehandling på grund af alder, men en række overenskomster indeholder bestemmelser om, at unge under 18 år får lavere løn, og at de kan afskediges uden anden grund, når de bliver myndige.

Overenskomsterne forhandles på plads af arbejdsmarkedets parter, og Kim Jensen erkender, at det ligger langt fra den danske model at lade EU afgøre en strid på det danske arbejdsmarked.

- Men vi er i en situation, hvor vi er oppe imod både arbejdsgiveren og den danske stat, som mener, at direktivet er implementeret korrekt i dansk lovgivning. Derfor er vi nødt til at ramme lovgivningen, og det kan vi ikke gøre gennem partsforhandlinger.

Højesteret fandt i november, at forskelsbehandlingen var rimeligt begrundet i hensynet til at skabe en lettere adgang til arbejdsmarkedet for unge under 18 år, fordi arbejdsgiverne ellers ville være mindre tilbøjelige til at ansætte dem.

/ritzau/

LÆS OGSÅ: Dom: Silvan må gerne tvinge medarbejdere til at sove sammenFlere detailnyheder Gå til forsiden
Daglig nyhedsmail:Del artiklen:
Seneste jobsdetailfolk.dk | A.P Møllers Allé 9B | DK-2791 Dragør | Tlf.: 32 94 20 27 | CVR: 34735832
Tilmeld nyhedsbrev

Få detailnyheder direkte i din indbakke

Tilmeld dig den gratis daglige nyhedsmail og hold dig opdateret om branchen

Fornavn
 
Efternavn
 
 
 
TILMELD