Tilmeld detailnyheder     Tip en ven om detailfolk     Cookies     Sitemap     RSS

”Grøn” markedsføring er blevet et brandvarmt emne

- Lone Rasmussen, Dansk Erhverv
Læs bloggen her

Fra elev til topchef: IKEA’s danske chef er firmaets mand

IKEA Danmarks adm. direktør, Dennis Balslev, startede sin karriere som elev på salgsgulvet i et af IKEA's danske varehuse.
Foto: IKEAOnsdag den 6 november 2013 kl. 10:42 af: Freja Thorbech

IKEA’s danske topchef er gået hele vejen fra salgsgulvet til et job som adm. direktør. Han har 34 år i den svenske møbelgigant bag sig og kender virksomheden ud og ind. Det giver ham en stor fordel i jobbet, mener han selv.

Det var tilfældigheder, der i sin tid fik 52-årige Dennis Balslev til at starte som detailelev i IKEA. I dag mere end 30 år senere har han haft job mange forskellige steder i organisationen og sidder i dag på posten som adm. direktør i Danmark.

- IKEA var den her globale, internationale virksomhed, hvor du havde mulighed for at komme til udlandet, og så havde man faktisk computere, som man brugte i salgsøjemed, siger Dennis Balslev grinende, da han tænker tilbage på dengang i 1979, hvor beslutningen om, hvor han skulle bruge sin handelsskole uddannelse, skulle tages.

Også drengeværelset i barndomshjemmet i Ballerup spillede ind på valget af den virksomhed, som han nu har arbejdet for i 34 år.

- Jeg gik meget op i mit IKEA-værelse som dreng. Jeg var så glad og stolt over det, og mine kammerater sagde også altid ”wow, når de kom på besøg, fortæller Dennis Balslev.

Han endte med at vælge en stilling som butikselev i den svenske møbelkæde.

- Det var det rigtige valg, og jeg har aldrig været i tvivl siden, siger han om beslutningen, der i den grad har præget hele hans arbejdsliv.

Kender firmaet ud og ind

Den adm. direktør for IKEA Danmark tager imod detailfolk.dk i det åbne kontorlandskab ovenpå IKEA-varehuset i Taastrup, hvor han sidder side om side med en lang række andre ansatte.
Vi slår os ned i et mødelokale, der meget passende er indrettet med møbler fra varehuset nedenunder. Men det er ikke bare indretningen, der er gennemsyret af IKEA. Det er Dennis Balslev også.

- Når jeg står foran de unge mennesker i varehusene og siger, at jeg har været her mere end 30 år, så er der altid nogle, der siger ”jeg var ikke engang født, dengang du begyndte,” siger han og smiler. Men de mange år i den samme virksomhed, giver Dennis Balslev noget helt særligt, mener han selv.

- Jeg forstår IKEA. Jeg har besøgt og arbejdet IKEA i hele verden. Jeg har været ansvarlig for konceptet og kender det ud og ind. Jeg ved, hvad det kan og ikke kan, forklarer han.
Og med så stort et kendskab kunne man umiddelbart tro, at det er fristende at køre tingene på rutinen uden at bringe fornyelse med sig. Tværtimod, mener Dennis Balslev. Netop indsigten i konceptet giver ham en stor fordel.

- Nogle gange kan man have en tendens til at gøre konceptet til en begrænsning. Der har jeg en fordel i at kende det så godt, at jeg sagtens kan udfordre og sige, hvor står det, at vi ikke kan gøre sådan?

Han erkender dog, at han sagtens kan gøre mere for at udfordre på sigt.

- Jeg vil gerne udfordre endnu mere end i dag. På en positiv måde, så vi ikke skal gøre som vi gjorde i går, men i stedet ser på, hvad vi kan gøre anderledes og bedre i morgen. Jeg kender IKEA, jeg kender processerne og procedurerne og ved, hvem man skal snakke med for at gøre de rigtige ting, siger han.

LÆS OGSÅ: Ny direktør i Ikea Danmark

Alle er lige vigtige

Det store kendskab til IKEA kommer blandt andet fra en årrække i stillinger forskellige steder i verden. Senest sad han i en stilling som chef for konceptudviklingen i Holland.

På spørgsmålet om der ikke indimellem kan opstå en trang til at prøve noget andet, kommer svaret prompte.

- Det gør der selvfølgelig nogle gange. Men samtidig har jeg den fornemmelse, at så længe det går godt, så er græsset ikke grønnere andre steder, og det har det ikke været i de her 34 år, siger Dennis Balslev, og understreger, at det også hænger sammen med, at IKEA meget passende har tilbudt ham job andre steder i organisationen, hver gang han selv er begyndt at overveje, om tiden var moden til at prøve noget andet.

Samtidig lægger han stor vægt på, at hans mentalitet passer godt sammen med den særlige kultur, der er i IKEA.

- Der er ingen forskel på mig som person, om jeg er privat eller på arbejde. Jeg er den samme Dennis. Jeg klæder mig ikke anderledes, jeg opfører mig ikke anderledes og jeg snakker ikke anderledes. Det tror jeg er fordi, jeg har valgt at hvile nok i mig selv til at sige, at sådan er jeg, og det må man enten tage eller lade være, og det virker i en virksomhed som IKEA, selvom det måske ikke ville gå andre steder, siger han.

Det skyldes ifølge den adm. direktør, at IKEA er en virksomhed, hvor lighed er en af de centrale værdier.

- Vi er alle sammen lige vigtige, siger Dennis Balslev og peger op på væggen bag sig, hvor de selvsamme ord står printet med store bogstaver.

Det betyder også, at man skal være af en særlig støbning for at trives i IKEA, forklarer den adm. direktør.

- Enten kan man lide at være her, eller også kan man ikke. Vi har også haft dygtige retailere, der kommer ind og ikke trives. Her kan man tillade sig at sige ”det er jeg ikke enig med dig i Dennis,” mens chefen andre steder dikterer alt, forklarer han og tilføjer:

- Det kræver også bare, at man har nogle ekstra gode argumenter, når man vil ændre noget.

Familien er blevet i Holland

De mange år i IKEA har også sat sine spor i den adm. direktørs private liv. Da han i 1999 fik muligheden for at tage til Holland rykkede hele familien med. I maj i år gik turen så hjem til Danmark, da Dennis Balslev blev tilbudt jobbet som adm. direktør. I hvert fald for Dennis Balslev selv. Familien bor nemlig stadig i Holland, og topchefen må nøjes med at se dem i weekenden.

- Det er lidt splittet i øjeblikket, siger han og fortæller, at de efter planen kommer hjem til Danmark, når hans søn har færdiggjort det, der svarer til en dansk gymnasial uddannelse på en international skole i Holland.

Når tiden tillader det, er det fodbold, der står på programmet for Dennis Balslev. Topchefen er glødende Manchester United-fan og har været det lige siden han som dreng spillede mod klubbens ungdomshold, fortæller han

- Siden dengang har jeg fulgt dem som mine. Jeg tager til England og ser dem nogle gange og har også fået min søn med på det. Også min datter, selvom hun ikke altid vil stå ved det, siger han og griner.

Dennis Balslev tiltrådte som adm. direktør i IKEA Danmark i maj efter at have rejst IKEA-verdenen rundt i forskellige stillinger som blandt andet elev, varehuschef og ansvarlig for konceptet i lande som Danmark, Sverige og Holland. Nu er han tilbage på et kontor i det selvsamme varehus, hvor det hele startede for 34 år siden. Denne gang som adm. direktør.

LÆS OGSÅ: IKEA-topchef: ”Som leder skal du selv være det gode eksempel”Flere detailnyheder Gå til forsiden
Daglig nyhedsmail:Del artiklen:
Seneste jobsdetailfolk.dk | A.P Møllers Allé 9B | DK-2791 Dragør | Tlf.: 32 94 20 27 | CVR: 34735832
Tilmeld nyhedsbrev

Få detailnyheder direkte i din indbakke

Tilmeld dig den gratis daglige nyhedsmail og hold dig opdateret om branchen

Fornavn
 
Efternavn
 
 
 
TILMELD