Tilmeld detailnyheder     Tip en ven om detailfolk     Cookies     Sitemap     RSS

"Har du prøvet social selling i din butik eller som digital strategi?"

- Peter Skjold Mogensen, Lektor - Cph Business
Læs bloggen her

Forbrugerrådet anmelder Apple Pay til konkurrencestyrelsen

Foto: detailfolk.dkTirsdag den 14 november 2017 kl. 10:30 af: Dennis Clausager

Ifølge Forbrugerrådet Tænk er Apples nye betalingsløsning op til ti gange dyrere for butikkerne og i strid med både konkurrenceloven og EU-regler.

Apple Pay er hurtigt blevet voldsom populær blandt danske kunder, men flere dele af den tekniske løsning og håndtering, strider mod både EU-regler og konkurrencelovgivningen. Det skriver Forbrugerrådet Tænk i en pressemeddelelse.

Tvunget til Visa

Ifølge forbrugerrådet Tænk ligger problemet i, at når danske forbrugere har koblet deres Visa/Dankort op til den nye betalingstjeneste Apple Pay, er det Apple, der på forbrugernes vegne vælger, at betalingerne bliver foretaget med Visa-delen af forbrugernes kort i stedet for Dankort-delen.

Men det er i strid med reglerne, mener Forbrugerrådet Tænk, der påpeger, at den såkaldte interbankgebyr-forordning siger, at det er op til forbrugeren at vælge ”brand” – i dette tilfælde, hvilken del af betalingskortet, der bruges – og at hverken banker eller deres samarbejdspartnere må blande sig i det valg.

Reglen er indført, fordi bankerne foretrækker betalinger, der giver dem en høj provision, mens forbrugere og butikker som udgangspunkt foretrækker billige betalinger.

- For at kort som Visa-/Dankort ikke skal blive til en gebyrmaskine for bankerne, kræver EU-lovgivningen, at det er forbrugeren – og ikke banken eller dens samarbejdspartnere – der vælger, hvilken del af kortet, der betales med. Vi mener derfor at Apple, og de banker Apple samarbejder med, har pligt til at åbne for betalinger med Dankort-delen af Visa-/Dankortet. Vi har derfor bedt konkurrencemyndighederne om at se på, hvorvidt det er en overtrædelse af EU-reglerne, når det ikke sker ved betalinger ved Apple Pay, siger Anja Philip, formand for Forbrugerrådet Tænk.

Op til 10 gange dyrere

Men for Forbrugerrådet handler sagen om meget mere end forbrugernes frie valg. Organisationen estimerer, at en betaling med et Visa-kort i en butik kan være op til 10 gange så dyr for butikkerne at håndtere, som en betaling med et Dankort. Det får dermed stor betydning for butikkernes omkostninger når Apple og de samarbejdende banker afskærer forbrugerne fra at betale med Dankort-delen af deres betalingskort.

- Hvis Apple Pay opnår stor udbredelse i Danmark, og betalinger derfor i stor stil rykker fra Dankort-delen til Visa-delen af Visa-/Dankortet, kan det medføre en årlig ekstraregning til detailhandelen på over hundrede millioner kroner om året. Det er skidt for forbrugerne, da vi forventer, at de fleste penge vil blive hentet ved at skrue op for varepriserne, siger Anja Philip.

Derudover har organisationen også bedt Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen vurdere, om Apples lås af NFC-chippen på iPhones er i strid med konkurrenceloven.

Ifølge Forbrugerrådet Tænk, er det problematisk, at kun betalingsapplikationer fra banker, der har indgået samarbejdsaftale med Apple, kan tilgå NFC-chippen på iPhones. NFC (Near Field Communication) er den trådløse netværksteknologi, der automatisk skaber en trådløs forbindelse mellem smartphone og betalingsautomaten i betalingsøjeblikket.

Tænk mener, på grund af Apples størrelse og udbredelse, at det er konkurrenceforvridende og skader både brugere af iPhones og af andre smartphones, at det kun er Apple, der kan tilgå NFC-chippen.

Der er udstedt mere end 4,7 millioner Visa-/Dankort i Danmark, og kortet er langt det mest udbredte betalingskort.

LÆS OGSÅ: Apple taber principiel retssagFlere detailnyheder Gå til forsiden
Daglig nyhedsmail:Del artiklen:
Seneste jobsdetailfolk.dk | A.P Møllers Allé 9B | DK-2791 Dragør | Tlf.: 32 94 20 27 | CVR: 34735832
Tilmeld nyhedsbrev

Få detailnyheder direkte i din indbakke

Tilmeld dig den gratis daglige nyhedsmail og hold dig opdateret om branchen

Fornavn
 
Efternavn
 
 
 
TILMELD