Tilmeld detailnyheder     Tip en ven om detailfolk     Cookies     Sitemap     RSS

"Har du prøvet social selling i din butik eller som digital strategi?"

- Peter Skjold Mogensen, Lektor - Cph Business
L�s bloggen her

Færre detailelever i landets butikker

Foto: detailfolk.dkTuesday den 9 July 2013 kl. 14:31 af: Freja Thorbech

Antallet af praktikaftaler i detailbranchen er faldende, viser nye tal. Det skyldes blandt andet krisen og den ændrede lukkelov, mener HK Handel og Dansk Erhverv.

Der bliver længere mellem eleverne i landets butikker.

I hvert fald viser ny tal fra Uddannelsesnævnet, at antallet af praktikpladser inden for detailbranchen er gået tilbage med 6 procent set i forhold til samme periode sidste år.

Tallene viser, hvor mange uddannelsesaftaler der er indgået i 2013 frem til 31. maj. Traditionelt set indgås der ikke mange aftaler om foråret i den danske detailbranche, men da tallene kan sammenlignes med den samme periode sidste år, er der stadig tale om en faldende tendens.

Det kan skyldes flere forhold, mener man hos både HK Handel og Dansk Erhverv. Begge steder fremhæver man den kontante præmie, som virksomhederne får, når de ansætter en elev, som en mulig årsag. Den blev sat ned på finansloven for 2013, så mens virksomhederne sidste år fik 70.000 kroner, når de indgik en aftale, kan de i år kun indkassere 33.000 kroner.

LÆS OGSÅ: Sådan finder man de bedste butikselever

- Virksomhederne reagerer på det. De overvejer en ekstra gang, om de nu også har brug for en elev, siger Svend Berg, der er uddannelseschef i Dansk Erhverv og repræsenterer arbejdsgiverne i Uddannelsesnævnet.

Også formand for HK Handel Nordjylland, Kate Ziegler, der repræsentere arbejdstagerne i Uddannelsesnævnet, fremhæver, at de ændrede regler kan betyde, at virksomhederne bliver usikre og derfor er tilbageholdende med at ansætte elever.

Krisen og lukkeloven spiller ind

Også krisen kan have sat sine spor i antallet af elever.

- Detailbranchen er hårdt ramt og har skåret ned på mange ting – også det ordinære personale, siger Kate Ziegler.

Også hos Dansk Erhverv mener Svend Berg, at krisen har haft sin del af betydningen.

- Selvom vi påstår, at finanskrisen er overstået, har der også i 2012 været en del virksomhedslukninger. Det vil sige, at vi har mistet virksomheder, der traditionelt har taget elever, siger han detailfolk.dk.

Svend Berg mener også, at de udvidede åbningstider efter lukkelovens afskaffelse kommer til at spille ind.

LÆS OGSÅ: Rift om elevpladserne hos kendt detailkæde

- Når man som butik skal have længere åbent, skal antallet af medarbejdere udvides, eller der skal være færre på arbejde af gangen. Det er ikke altid at elever kan indpasses i det. De skal gå som føl sammen med en udlært, så i stedet for at ansætte en elev ansætter virksomhederne måske en ufaglært eller en faglært, hvis de kan få det, siger Svend Berg.

Virksomhederne har et ansvar

Dansk Erhverv mener ikke, at de 6 procents tilbagegang nødvendigvis er noget, der giver anledning til bekymring.

- Det er ikke så markant en tilbagegang, at vi er rigtig bekymrede. Det der er bekymrende er, at det stadig er så vanskeligt at få gang i forbruget, hvilket kan betyde flere virksomhedslukninger, siger Svend Berg.

Hos HK Handel mener Kate Ziegler, at virksomhederne på trods af krise og en lavere kontant præmie bør leve op til det ansvar, hun mener, de har.

- Virksomhederne har et ansvar for, at vi også fremadrettet kan levere faglært arbejdskraft. Der er ingen, der er interesseret i, at vi i fremtiden kun har ufaglært arbejdskraft i detailbranchen, hverken virksomhederne selv, eleverne eller forbrugerne, der gerne vil have service, når de går ind i en butik, siger hun til detailfolk.dk.

LÆS OGSÅ: HK Handel og Dansk Erhverv i fælles front mod ændret uddannelseFlere detailnyheder Gå til forsiden
Daglig nyhedsmail:Del artiklen:


Seneste cases og nyheder fra RetailDirectSeneste jobsdetailfolk.dk | A.P Møllers Allé 9B | DK-2791 Dragør | Tlf.: 32 94 20 27 | CVR: 34735832
Tilmeld nyhedsbrev

Få detailnyheder direkte i din indbakke

Tilmeld dig den gratis daglige nyhedsmail og hold dig opdateret om branchen

Fornavn
 
Efternavn
 
 
 
TILMELD