Tilmeld detailnyheder     Tip en ven om detailfolk     Cookies     Sitemap     RSS

"Har coronakrisen givet varig opblomstring til bymidterne eller blot kunstigt åndedræt? "

- Dennis Clausager, detailfolk.dk
Læs bloggen her

Kan du reglerne for ungarbejdere under 18 år?

Foto: detailfolk.dkMandag den 1 oktober 2012 kl. 09:09 af: Simone Hansen

Detail er uden tvivl en af de brancher, der har flest ungarbejdere, men kender du de helst præcise regler for hvor, hvornår og hvordan unge under 18 år må arbejde?

En stor del af danskerne har i deres teenageår arbejdet i en bager, et supermarked, på en tankstation eller lignende. Detailbranchen huser mange ungarbejdere, der gerne vil tjene lidt ekstra ved siden af skolen, gymnasiet etc. 

Men er man ungarbejder eller chef for unge ansatte, skal man være opmærksom på, at der gælder særregler for, hvad de unge må, hvornår og hvor de må arbejde og med hvem. 

Her kan du læse nogle af de regler, der gælder for ungarbejdere i detailbranchen. 

  • Forældre til unge under 15 år, der stadig går i skole, skal have besked om ansættelsen og ansættelsesforhold. 
  • Unge fra 13-14 år og unge fra 15-17 år, der stadig går i skole, må arbejde to timer på en skoledag. 15-17-årige, der er gået ud af 9. klasse, må arbejde otte timer på en skoledag. 
  • På fridage må 15-17-årige arbejde 8 timer (sammenhængende), uanset om de går i skole eller ej. Unge fra 13-14 år må arbejde 7 timer (sammenhængende).
  • På en skoleuge må unge fra 13-14 år og unge 15-17-årige, der ikke er gået ud af 9. klasse arbejde 12 timer om ugen.  Unge fra 15-17, der ikke gået ud af 9. klasse, må arbejde 40 timer om ugen. 
  • I bagerbutikker, kiosker, grillbarer, videobutikker, netcaféer, servicestationer, butikker, eller i andre butikker, der ligger i et isoleret område uden almindelig færdsel, må unge under 18 ikke arbejde alene mellem kl.18 - 06. I weekender gælder reglerne fra kl.14-06. Man må gerne arbejde alene i storcentre med sikkerhedsvagter og overvågning, der sikrer hurtig hjælp.
  • Alle unge under 18 år, om de går i skole eller ej, skal desuden have fri mindst to døgn om ugen. 
  • Unge fra 13-15 år, der ikke er gået ud af 9. klasse må ikke arbejde ved maskiner som for eksempel flaskeautomater og palleløftere. 

Kilde: Barhandel.dk. BAR Handel er branchearbejdsmiljørådet for detailhandlen, og har ifølge arbejdsmiljøloven til formål at bistå detailhandelsbranchens virksomheder med information og vejledning om arbejdsmiljø indenfor branchen

Læs flere regler om ungarbejdere her

 Flere detailnyheder Gå til forsiden
Daglig nyhedsmail:Del artiklen:
Seneste jobsdetailfolk.dk | A.P Møllers Allé 9B | DK-2791 Dragør | Tlf.: 32 94 20 27 | CVR: 34735832
Tilmeld nyhedsbrev

Få detailnyheder direkte i din indbakke

Tilmeld dig den gratis daglige nyhedsmail og hold dig opdateret om branchen

Fornavn
 
Efternavn
 
 
 
TILMELD