Tilmeld detailnyheder     Tip en ven om detailfolk     Cookies     Sitemap     RSS

"Den fysiske butiks største trussel!"

- Michael Friis Møller, Retailrådgiver – Meng & Company
L�s bloggen her

HK Handel: Udbredt ordning skal stoppes af EU

Foto: ColourboxWednesday den 22 April 2020 kl. 06:00 af: Kristian Holgersen

Virksomhedspraktik bliver misbrugt i detailhandlen. Det mener HK Handel, som nu tager sagen til EU-kommissionen.

Tirsdag morgen afleverede HK Handel en klage til EU-kommissionen angående den danske ordning for virksomhedspraktik.

Det skriver fagforeningen i en pressemeddelelse.

Gennem flere år har HK Handel uden held forsøgt at sætte en stopper for ordningen, fordi den bliver misbrugt af især de store detailkoncerner, lyder anklagen fra formand Per Tønnesen.

- Denne ordning er os bekendt ikke blevet godkendt af EU. Det er sådan, at hver fjerde, der er i virksomhedspraktik, kommer i praktik i detailhandlen, og vi ved, at det stort set ikke medfører nogen former for ordinær beskæftigelse, siger han og fortsætter:

- Det her har altså ikke noget med beskæftigelsesfremme at gøre. Det her er rendyrket statsstøtte til virksomheder, der i øvrigt giver overskud i milliardklassen.

Coronakrise skaber ustabilitet

Særligt frygter HK Handel, at den aktuelle coronakrise kan få virksomheder til at gøre endnu mere brug af ordningen på bekostning af ordinær beskæftigelse.

- Vi får fortsat henvendelser fra tillidsrepræsentanter i hele landet om udfordringer vedrørende brug af virksomhedspraktik, siger Per Tønnesen.

- De oplever, at virksompraktikanter i større og større omfang går ind og overtager opgaver, som ellers udføres af deres kollegaer, der er ansat på ordinære vilkår, fortsætter han.

Ifølge tal, som fagforeningen har fået udarbejdet af Analysefirmaet Højbjerre Brauer Schultz, får 15 procent af de borgere, som har haft et praktikforløb i detailbranchen, er i fast beskæftigelse efter et år - men det er kun 7 procent, som har fået job i detailbranchen.

Detailgiganterne er uenige

Både Coop og Salling Group har tidligere været ude at forsvare deres brug af virksomhedspraktik. De mener ikke, at de udnytter praktikanterne som betalt arbejdskraft.

Tværtimod er der tale om et “tilfredsstillende stykke socialt arbejde,” har informationsdirektøren i Coop udtalt til Ekstra Bladet.

I samme artikel har Salling Group en indvending mod HK Handels opgørelse over borgere, som har fået job i detailbranchen efter endt praktik. Ifølge koncernen selv har man i alt ansat 30 procent.

- Vi får nogle andre tal. Blandt andet fordi vi tæller småjobs med. Det vil sige jobs på under 7,4 timer om ugen, har Anette Vittrup sagt til Ekstra Bladet. Hun er hr-seniorpartner i mangfoldighed i Salling Group.

Virksomhedspraktikordningen blev indført for 16 år siden.

LÆS OGSÅ: Forslag fra Salling Group forarger HK HandelFlere detailnyheder Gå til forsiden
Daglig nyhedsmail:Del artiklen:


Seneste cases og nyheder fra RetailDirectSeneste jobsdetailfolk.dk | A.P Møllers Allé 9B | DK-2791 Dragør | Tlf.: 32 94 20 27 | CVR: 34735832
Tilmeld nyhedsbrev

Få detailnyheder direkte i din indbakke

Tilmeld dig den gratis daglige nyhedsmail og hold dig opdateret om branchen

Fornavn
 
Efternavn
 
 
 
TILMELD