Tilmeld detailnyheder     Tip en ven om detailfolk     Cookies     Sitemap     RSS

"Har du prøvet social selling i din butik eller som digital strategi?"

- Peter Skjold Mogensen, Lektor - Cph Business
L�s bloggen her

Gode råd om løft

(C) Sidens indhold er leveret af BAR Handel og må kun gengives med tydelig kilde og/eller link til siden

BAR Handel

BAR Handel er branchearbejdsmiljørådet for detailhandlen og har ifølge arbejdsmiljøloven til formål at bistå detailhandelsbranchens virksomheder med information og vejledning om arbejdsmiljø inden for branchen.

Læs mere om BAR Handel her.

Generelt kan man sige, at belastningen på kroppen ved løft stiger jo tungere byrden er og jo større rækkeafstanden mellem rygsøjlen og grebspunkt på varen er. Undgå som hovedregel at løfte under knæhøjde og skulderhøjde, at bøje kraftigt i ryggen og vride og dreje i ryggen.

Det er vigtigt ikke kun at se på det enkelte løft, hvad der løftes, hvorfra og hvortil det løftes, men også på fx antallet af løft, herunder samlet løftemængde, løftefrekvensen dvs. løft pr. time, samt varigheden af løftearbejdet.

Som arbejdsgiver skal du sørge for at arbejdet planlægges og tilrettelægges, så det kan udføres sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt. Det kan være ved planlægning og ledelse af arbejdet, indretning af arbejdspladsen, anskaffelse af tekniske hjælpemidler samt instruktion og oplæring af medarbejderne i hvordan de skal udføre arbejdet.

Gode råd:

- Inden du løfter, så vurder altid, hvad det er, du skal løfte. Fx hvad vejer det? Kan du få et godt greb? Er det stabilt? Er der plads til at du kan arbejde i gode arbejdsstillinger, fx komme tæt på, og bøje i knæene, når du løfter?

- Du løfter bedst mellem midtlårs- og skulderhøjde. Når du løfter, så hold ryggen rank, næse og fødder i samme retning, sørg for godt fodfæste, brug lår- og baldemuskler til at løfte med og hold varen tæt på kroppen

- Undgå så vidt muligt at bære på varer over længere afstande – brug tekniske hjælpemidler som fx rulleborde, palleløfter eller sækkevogn

- Tunge løft kan begrænses ved at gennemgå arbejdsgange og rutiner. Overvej om arbejdet kan gøres lettere ved fx: 

  • Tilrettelæggelse af arbejdet, så der skabes variation for den enkelte medarbejder. Fx skift mellem fysisk krævende og mindre krævende opgaver
  • Levering af varer Fx i mindre kolli, så det enkelte løft bliver lettere eller i anden pakning, som er lettere for jer at komme omkring med. Det kan også overvejes, at få pakket pallen, så de varer, der skal stå samme sted i butikken, også står på samme palle.
  • Indretning af lager og butik, så der er plads til at arbejde i gode arbejdsstillinger og til at bruge tekniske hjælpemidler. Tænk også over, hvor og hvordan varerne placeres – tunge varer placeres bedst mellem midtlår og skulderhøjde og over skulderhøjde placeres kun lettere varer
  • Anskaffelse af egnede tekniske hjælpemidler. Vurder den opgaver, hjælpemidlet skal hjælpe jer med at løse: Hvilke varer skal håndteres? Hvor meget plads har I til rådighed? Hvilket underlag skal hjælpemidlet trækkes eller køres på?
  • Gode vaner omkring arbejdsteknik.

Arbejdstilsynet har udformet et skema som en generel rettesnor med angivelse af grænser for, hvornår belastningen anses for sundhedsskadelig, og der dermed skal træffes foranstaltninger. Gå til skema. 

Sidens indhold er leveret af ekstern partner, og detailfolk.dk påtager sig intet juridisk ansvar for indhold eller ordlyd.



Del denne side:






Seneste jobs



detailfolk.dk | A.P Møllers Allé 9B | DK-2791 Dragør | Tlf.: 32 94 20 27 | CVR: 34735832




Tilmeld nyhedsbrev

Få detailnyheder direkte i din indbakke

Tilmeld dig den gratis daglige nyhedsmail og hold dig opdateret om branchen

Fornavn
 
Efternavn
 
 
 
TILMELD