Tilmeld detailnyheder     Tip en ven om detailfolk     Cookies     Sitemap     RSS

"Har coronakrisen givet varig opblomstring til bymidterne eller blot kunstigt åndedræt? "

- Dennis Clausager, detailfolk.dk
L�s bloggen her

Sådan skaber du et godt indeklima i din butik

(C) Sidens indhold er leveret af BAR Handel og må kun gengives med tydelig kilde og/eller link til siden

BAR Handel

BAR Handel er branchearbejdsmiljørådet for detailhandlen og har ifølge arbejdsmiljøloven til formål at bistå detailhandelsbranchens virksomheder med information og vejledning om arbejdsmiljø inden for branchen.

Læs mere om BAR Handel her

Et godt indeklima på arbejdspladsen er vigtig, fordi indeklimaet har stor betydning for vores velvære og trivsel samt lyst og evne til at arbejde.

Kvaliteten af indeklimaet hænger sammen med flere ting. Blandt de vigtigste er bygningens udformning og selve indretningen. Hertil kommer bygningens installationer, som for eksempel varme- og ventilationsanlæg samt aktiviteterne i lokalet. Dårligt indeklima kan give forskellige gener og symptomer; for eksempel hovedpine, træthed, koncentrationsbesvær samt irritation af øjne og luftveje, men også produktiviteten og sygefraværet kan blive påvirket negativt.

Gode råd om indeklimaet

Temperaturen har betydning for personalets og kundernes velbefindende, varernes holdbarhed og butikkens energiforbrug.

 • Temperaturen bør ikke komme under 18 grader ved stillesiddende og stillestående arbejde eller ved arbejde med lille fysisk anstrengelse.
 • Temperaturen bør ikke komme under 15 grader ved arbejde med øget fysisk anstrengelse. Ved arbejde i lagerområder, varemodtagelse eller støttelager kan temperaturer ned til ca. 10 grader accepteres, såfremt det er kortvarigt arbejde.
 • I visse områder, hvor fx de veterinære myndigheder kræver lavere temperaturer end ovennævnte, vil en acceptabel temperatur være den højeste temperatur, som disse myndigheder har tilladt.
 • Ved midlertidigt høje udendørs temperaturer, fx ved hedebølge, må det accepteres, at temperaturen i butikken ikke kan holdes under 25 grader. Hvis temperaturen er over 32 grader på arbejdspladsen og luftfugtigheden 40-60%, skal de ansatte med fysisk arbejde have passende pauser fra arbejdet i de varme lokaler. Er der højere luftfugtighed, skal de ansatte tilbydes pauser fra det pågældende arbejde ved en lavere temperatur end 32 grader.
 • Ved produktion og opbevaring af varer, som kræver særlig lav temperatur, skal de ansatte, som arbejder dér, sikres mod gener som følge af kulden – fx ved at anvende særligt arbejdstøj.
 • Gener fra kuldenedfald eller kuldestråling kan imødegås ved fx øget opvarmning i arbejdsområdet/tilpasning af ventilationssystemet, bedre isolering af fx vinduer og døre, flytte eller skærme faste arbejdspladser af fra kuldepåvirkningen.
 • Gener fra varme kan imødegås fx gennem solafskærmning, mindre varmeafgivende lyskilder samt ved at tilpasse varmesystemet/ventilationen.
 • Ved ny- og ombygning, så inddrag hensynet til indeklimaet – indtænk fx placering af døre- og vinduespartier i forhold til faste arbejdspladser, korrekt dimensionering af varme- og ventilationssystem, samt valg af lyskilder, der afgiver mindre varme.

Træk opstår, når en del af kroppen afkøles mere end andre dele. Træk føles ubehageligt, og kroppen reagerer ved at spænde i musklerne, og kan derfor give stivhed og spændinger.
Hvis det trækker hos jer kan I undersøge om det skyldes:

 • Luftstrømme fra fx utætte el. åbne døre og vinduer, trækkanaler eller indblæsningen fra ventilationen.
 • Kolde flader som fx dårligt isolerede ydervægge, gulve eller lofter.
 • Træk fra indgangspartier.

Læs mere i BAR Handels ”Indeklima i detailhandlen”. Her kan du også læse om luftfugtighed, støv og rengøring, ventilation, luftkvalitet og støj og akustik. I ”Indeklima i detailhandlen" finder du også tjeklister om indeklima samt forslag til løsning af problemer i indeklimaet.

Sidens indhold er leveret af ekstern partner, og detailfolk.dk påtager sig intet juridisk ansvar for indhold eller ordlyd.Del denne side:


Seneste jobsdetailfolk.dk | A.P Møllers Allé 9B | DK-2791 Dragør | Tlf.: 32 94 20 27 | CVR: 34735832
Tilmeld nyhedsbrev

Få detailnyheder direkte i din indbakke

Tilmeld dig den gratis daglige nyhedsmail og hold dig opdateret om branchen

Fornavn
 
Efternavn
 
 
 
TILMELD