Svag dansk økonomi presser detailbranchen
Butikkernes omsætning er vokset svagt de senere år, men nye tal fra Dansk Erhverv viser, at svigtende forbrugertillid kan føre til lavere salg.
Dansk Erhverv ser med bekymring på nye tal fra Dansk Erhverv, der viser, at svigtende forbrugertillid kan varsle svagere salg for landets butikker.
Det sker, efter at butikkernes omsætning er vokset langsomt, siden den økonomiske krise pressede detailhandlens salg i bund i 2013.
Men nye tal viser, at butikkernes tillid til fremtiden er faldet en smule i det seneste år. 44 procent af butikkerne forventer fremgang i omsætningen i de kommende 12 måneder mod 47 procent for et år siden, viser den nye undersøgelse blandt Dansk Erhvervs medlemsvirksomheder.
- Det er glædeligt, at detailhandlens omsætning omsider ser ud til at være i stabil fremgang efter en årrække med et lavt dansk forbrug. Det er dog også tydeligt, at de handlende er forbeholdne i deres forventninger til den økonomiske udvikling, siger markedsdirektør Henrik Hyltoft, Dansk Erhverv.
- Dansk og international økonomi står i et vadested, og den nuværende situation skaber usikkerhed om den fremtidige udvikling. Vi har set aktieuro, faldende forbrugertillid og lave forventninger til væksten i dansk økonomi. De negative signaler smitter af på detailhandlens forventninger, uddyber Henrik Hyltoft i en skriftlig kommentar.
LÆS OGSÅ: Danske butikker har fået mere travlt
Flere tal
Mens færre butikker venter fremgang end for et år siden, er antallet af handlende, som venter regulær nedgang i omsætningen, til gengæld faldet betydeligt mere. For et år siden regnede 15 procent af detailhandlen med, at deres salg ville falde, nu venter kun 7 procent tilbagegang i omsætningen. Derimod er andelen af butikker, som regner med uændret salg, vokset fra 38 procent for et år siden til 49 procent i dag, fremgår det af undersøgelsen.
Samme tendens præger detailhandlens forventninger til beskæftigelsen og investeringer. Mens andelen af optimister, der tror på flere ansatte og nye investeringer, er uændret, er andelen af pessimister, der venter færre ansatte og færre investeringer til gengæld skrumpet i forhold til for et år side.
- Derimod er andelen af butikker, som venter et uændret niveau for beskæftigelse og investeringer, vokset. 70 procent venter flere ansatte om et år mod 64 procent for 12 måneder siden. På investeringssiden venter 69 procent. ingen ændring mod 63 procent for et år siden, oplyser Henrik Hyltoft fra Dansk Erhverv.
Flere detailnyheder | Gå til forsiden |
Afstemning
Seneste nyheder
Netbutik køber virksomhed kendt fra DR-program
Kaffebutik bliver til en lille kæde
Danske stormagasiner satser på eksklusivt genbrug
Elev fra Matas løber med førstepladsen ved Fagprøveprisen
Ruller nyt smileymærke ud i landets butikker
Se de tre stærke prismodtagere ved årets Danish Retail Award
Fastholder mål om 40-50 butikker på dansk grund
Overtager ejerskab af møbelkæde for 1 krone
Seneste afstemninger
(Primært specialhandel) Hvordan er salget gået i første kvartal af 2023?
(Primært arbejdsgiver) Er den nye overenskomst fonuftig?
Hvordan endte julesalget 2022? (Primært specialhandel)
Hvordan endte Black Friday/Black Week salgsmæssigt sammenlignet med 2021? (Primært specialhandel)
Mest læste nyheder
Seneste nyheder
Seneste blogindlæg
Har coronakrisen givet varig opblomstring til bymidterne eller blot kunstigt åndedræt?
”Grøn” markedsføring er blevet et brandvarmt emne
Stop skævvridningen og vis erhvervssind: Udskyd udbetalingen af feriepenge og hjælp flere brancher!
Længere reklamationsret giver ikke mere holdbare produkter
Kære erhvervsminister: her er 5 grunde til at din argumentation om tilladt non-food salg i supermarkeder ikke holder en meter