Butiksdød: Ny prognose tegner dystert billede
En ny rapport kortlægger konsekvensen af E-handlens stigende popularitet, og hvad det betyder for de fysiske butikker i fremtiden.
De fleste vil nok være enige i, at E-handlen er kommet for at blive, og at den sandsynligvis også kommer til at vokse de kommende år. Spørgsmålet er så, hvad den udvikling kommer til at betyde for de fysiske butikker og for bylivet. Det undersøger en ny rapport fra Institut for Center-Planlægning (ICP).
I dag går cirka 2 procent af dagligvareomsætningen og 20 procent af udvalgsvareomsætningen gennem e-handelskanaler. Men det billede vil sandsynligvis se helt anderledes ud i 2030.
Det konservative scenarie
ICP tager udgangspunkt i to scenarier. Det første scenarie betegner ICP som det mest sandsynlige. Her forudsiger ICP, at 6 procent af dagligvareomsætningen og 30 procent af udvalgsvareomsætningen går gennem e-handelskanaler i 2030.
Ud fra dette scenarie vil byerne med mere end 20.000 indbyggere fortsat have en række fysiske butikker. Her vil være et betydeligt udbud af både dagligvarer og udvalgsvarer.
Også byer med under 12.000 indbyggere vil fortsat have en relativt attraktiv dagligvarehandel, men et stærkt reduceret udbud af udvalgsvarer, står der i rapporten.
- Det vurderes, at bymidterne vil blive yderligere koncentreret. Driftsvilkårene i de middelgode beliggenheder eller beliggenheder, der er under middel, forventes at blive væsentligt vanskeligere at drive butik fra. Mange lejemål vil reelt set blive uanvendelige til detailhandel eller andre former for kundeorienterede servicefunktioner, skriver ICP.
Det drastiske scenarie
Det andet scenarie er mere drastisk, men stadig realistisk. Her vil 15 procent af dagligvarerne og 50 procent af udvalgsvarerne gå gennem e-handelskanaler i 2030.
- Udfoldes dette scenarie, vil konsekvenserne groft sagt være, at der stort set alene er betydende udvalgsvaredetailhandel tilbage i byer med mere end 30.000 indbyggere, står der i rapporten, hvor der også uddybes følgende:
- Der er her som minimum tale om et relativt standardiseret udvalg inden for f.eks. optik, køkkenudstyr og guld og sølv samt en række butikker inden for dame- og herrebeklædning.
Handlen vil blive koncentreret i bymidterne i de større byer. Derudover vil eventuelle aflastningsområder omkring de større byer udbygges. Men resten af områderne, hvor der i dag er detailhandel, vil ikke kunne bruges længere.
- I de middelgode beliggenheder eller beliggenheder, der er under middel, vil vilkårene blive meget vanskelige. En stor del af lejemålene vil blive uanvendelige til detailhandel, står der i rapporten.
Flere detailnyheder | Gå til forsiden |
Afstemning
Seneste nyheder
Netbutik køber virksomhed kendt fra DR-program
Kaffebutik bliver til en lille kæde
Danske stormagasiner satser på eksklusivt genbrug
Elev fra Matas løber med førstepladsen ved Fagprøveprisen
Ruller nyt smileymærke ud i landets butikker
Se de tre stærke prismodtagere ved årets Danish Retail Award
Fastholder mål om 40-50 butikker på dansk grund
Overtager ejerskab af møbelkæde for 1 krone
Seneste afstemninger
(Primært specialhandel) Hvordan er salget gået i første kvartal af 2023?
(Primært arbejdsgiver) Er den nye overenskomst fonuftig?
Hvordan endte julesalget 2022? (Primært specialhandel)
Hvordan endte Black Friday/Black Week salgsmæssigt sammenlignet med 2021? (Primært specialhandel)
Mest læste nyheder
Seneste nyheder
Seneste blogindlæg
Har coronakrisen givet varig opblomstring til bymidterne eller blot kunstigt åndedræt?
”Grøn” markedsføring er blevet et brandvarmt emne
Stop skævvridningen og vis erhvervssind: Udskyd udbetalingen af feriepenge og hjælp flere brancher!
Længere reklamationsret giver ikke mere holdbare produkter
Kære erhvervsminister: her er 5 grunde til at din argumentation om tilladt non-food salg i supermarkeder ikke holder en meter