Sådan kan detailbranchen undgå madspild
Med ti konkrete råd forsøger Miljøstyrelsen at give den danske detailbranche konkrete redskaber til at reducere madspildet i branchen.
Hver dag ryger tonsvis af mad direkte fra butikshylderne i containeren.
De danske dagligvarekæder forsøger på forskellig vis at minimere madspildet i butikkerne. Eksempelvis har vi her på detailfolk.dk tidligere skrevet om en lokal REMA 1000, der med en skæv skiltning formåede at mindske madspildet af bananer i butikken, ligesom REMA 1000 generelt har sat ind mod madspil ved blandt andet at afskaffe mængderabatter.
LÆS OGSÅ: Skæv skiltning kan minimere madspild
Også hos Dansk Supermarked og Coop forsøger man med forskellige initiativer at mindske mængden af mad, der ryger direkte i skraldespanden. Men det kan være svært at gennemskue, hvordan man bedst sætter ind mod det store spild af mad.
Teknologisk Institut har for Miljøstyrelsen gennemført et projekt om barrierer for at mindske madspild i detailhandlen. Miljøstyrelsen har på den baggrund i en pjece samlet en række gode råd til at mindske madspildet i branchen, som vi her gengiver nedenfor.
1) Kort dato
Sælg varer tæt på udløbsdato til nedsat pris, så disse afsættes og ikke bliver til madspild.
2) Efteruddannelse
Sørg for at efteruddanne/informere butikspersonalet, så alle medarbejdere er klar over, hvilke varer der giver mest madspild.
3) Følsomme varer
Det største madspild sker på frugt og grønt, specielt bananer og salat. Vær specielt opmærksom på, hvordan disse varer opbevares og udstilles.
4) Tjek grønt temperaturen
Temperaturen og luftfugtigheden på grøntlageret er en afgørende faktor for holdbarheden af frugt og grønt. Derfor bør disse parametre tjekkes ofte.
5) Frugt og grønt efter vægt
Sælg frugt og grønt efter vægt frem for stykpris. Det giver plads til salg af forskellige størrelser.
6) Måltidsløsninger
Saml varer med kort holdbarhed, og brug opskrifter som inspiration til at få dem solgt.
7) Begræns mængderabatter
Begræns eller afskaf mængderabatter og store pakninger.
8) Donation af madvarer
Madvarer tæt på udløbsdato eller med fejlmærkning kan forsøges doneret til sociale organisationer.
9) Holdbarhed
Forlæng holdbarheden af fødevarer ved tekniske løsninger, fx lavere temperaturer, vacuumpakning og beskyttelse mod lys.
10) Færdigretter
Udnyt varer tæt på udløbsdatoen til færdigretter i butikken.
Kilde: Rapporten "Begræns madspild i detailhandlen" udarbejdet af Teknologisk Institut for Miljøstyrelsen.
Flere detailnyheder | Gå til forsiden |
Afstemning
Seneste nyheder
Netbutik køber virksomhed kendt fra DR-program
Kaffebutik bliver til en lille kæde
Danske stormagasiner satser på eksklusivt genbrug
Elev fra Matas løber med førstepladsen ved Fagprøveprisen
Ruller nyt smileymærke ud i landets butikker
Se de tre stærke prismodtagere ved årets Danish Retail Award
Fastholder mål om 40-50 butikker på dansk grund
Overtager ejerskab af møbelkæde for 1 krone
Seneste afstemninger
(Primært specialhandel) Hvordan er salget gået i første kvartal af 2023?
(Primært arbejdsgiver) Er den nye overenskomst fonuftig?
Hvordan endte julesalget 2022? (Primært specialhandel)
Hvordan endte Black Friday/Black Week salgsmæssigt sammenlignet med 2021? (Primært specialhandel)
Mest læste nyheder
Seneste nyheder
Seneste blogindlæg
Har coronakrisen givet varig opblomstring til bymidterne eller blot kunstigt åndedræt?
”Grøn” markedsføring er blevet et brandvarmt emne
Stop skævvridningen og vis erhvervssind: Udskyd udbetalingen af feriepenge og hjælp flere brancher!
Længere reklamationsret giver ikke mere holdbare produkter
Kære erhvervsminister: her er 5 grunde til at din argumentation om tilladt non-food salg i supermarkeder ikke holder en meter