Tilmeld detailnyheder     Tip en ven om detailfolk     Cookies     Sitemap     RSS

"Trættende at ministeren gør detailansatte til laveste fællesnævner"

- Dennis Clausager, detailfolk.dk
Læs bloggen her

Butikstyverier: Skal detailhandlen overveje private bøder?

Foto: Gunnebo Risk ManagementAfstemning

Er butikstyveri i detailbranchen et problem?

Ja, men et lille problem
 
Ja, et kæmpe problem
 
Nej, sådan er det bare
 
Ved ikke
 

Den tyske løsning:

I den tyske straffelov er der som i Danmark ingen selvstændig paragraf for butikstyverier.

Systemet med at pålægge butikstyve en afgift eller en bøde, der skal bidrage til at dække omkostningen ved sikring mod butikstyverier er således formuleret i en kombination af det strafferetslige og krænkelse af husfreden.

Strafferammen for tyveri er bøde eller fængsel i op til fem år. Den pålagte afgift i de tyske kæder er kendt som 'Vertragsstrafe' eller 'Fangstprämie' – altså en 'Handlingsstraf' eller en 'Pågribelsespræmie'.

Kilde: Gunnebo Risk Management

Mandag den 15 februar 2016 kl. 15:04 af: Søren Duran Duus - 0

Detailhandlen vil på et seminar drøfte muligheden for, at butikker skal kunne give bøder ved pågribelse af butikstyve - ligesom i Tyskland.

Som omtalt her på detailfolk.dk i sidste uge og i sommeren 2015 bliver nogle butikker plyndret af drengebander, hvilket har skabt afmagt hos flere butikker.

For nylig kom det frem, at en Døgnnetto i Brønshøj ved København i løbet af de sidste tre måneder har fået stjålet varer for mere end 20.000 kroner. Der har fået butikkens souschef til at skrive et brev til justitsminister Søren Pind om hjælp.

Også i sommeren 2015 meldte butikker om uro, hærværk og omfattende tyverier. Ifølge TV 2 havde en række supermarkeder i landets socialt udsatte boligområder i Bispehaven i Aarhus så store problemer, at Dansk Supermarked Group lukkede en af koncernens Netto-butikker. 

Nu skal problemerne debatteres.

Det sker på et seminar den 8. marts hos sikkerhedsfirmaet A/S Gunnebo i Taastrup, når detailhandlen sætter fokus på butikstyverier, og hvad der fra butikkernes side kan gøres for at mindske de økonomiske udgifter, der følger med.

Et løsningsforlag er klar.

LÆS OGSÅ: Drengebande plyndrer Netto: Vi kan intet stille op

Den tyske model?

Konkret skal detailhandlen på seminariet drøfte, om detailhandlen fremover – som i blandt andet i Tyskland – skal kunne udstede bøder ved pågribelse af butikstyve (se faktaboks).

- Man kan sidestille det med ulovlig parkering på private områder, hvor man jo netop kan udstede en afgift, der kan sidestilles med en bøde, siger sikkerhedsekspert John Ravn fra Gunnebo Risk Management under A/S Gunnebo.

Ifølge John Ravn vurderes butikstyverierne i Danmark at koste detailhandlen op mod 1,5 milliarder kroner årligt.

- I sidste ende er der kun kunderne til at betale, fordi kæderne må indregne denne omkostning i prissætningen. Oveni kommer den ekstra udgift til overvågning, elektronisk sikringsudstyr og ekstra personale, siger sikkerhedseksperten.

Og uddyber:

- Pågribes man for et butikstyveri og erkender sig skyldig, skal der være mulighed for, at butikken må kræve en afgift eller bøde og desuden opføre den pågældende i et centralt register i en periode. I forvejen er det muligt at udelukke den pågældende fra at handle i butikken eller kæden i en nærmere fastsat periode, siger John Ravn.

Floktyverier skaber igen utryghed i detailhandlen

Skal først vedtages politisk

Han rejser debatten på vegne af dele af detailhandlen, der er presset på både top- og bundlinje. Over for detailfolk.dk understreger John Ravn, at forslaget om, at butikker skal kunne udstede bøder ved pågribelse af butikstyve, først skal vedtages politisk, inden forslaget kan blive til virkelighed.

Der blev i 2014 registreret 21.060 butikstyverier i Danmark, men ifølge Gunnebo Risk Management er det korrekte tal op mod 100 gange større.

Butikstyveri hører under berigelsesforbrydelse og hører i reglen under straffelovens § 287. For mindre værdifulde genstande straffes med bøde på minimum 500 kroner Er værdien af det stjålne over 500 kroner er bøden det dobbelte af det stjålnes værdi. Desuden vil det stå på straffeattesten i to år.

LÆS OGSÅ: Sådan kan detailhandlen bekæmpe milliard-svindFlere detailnyheder Gå til forsiden

Kommentér denne artikel. (Du kan blive den første)Daglig nyhedsmail:Del artiklen:Kommentarer

Skriv kommentar med profil

> Log ind her, eller opret profil her


Skriv kommentar uden profil

> Vi benytter Google antispam løsning for din sikkerhed

Navn
E-mail (Vises ikke)
Husk den gode tone :-)


Seneste jobsdetailfolk.dk | A.P Møllers Allé 9A | DK-2791 Dragør | Tlf.: 32 94 20 27 | CVR: 34735832
Tilmeld nyhedsbrev

Få detailnyheder direkte i din indbakke

Tilmeld dig den gratis daglige nyhedsmail og hold dig opdateret om branchen

Fornavn
 
Efternavn
 
 
 
TILMELD