Dansk Erhverv: Butikker mangler politisk hjælp i kamp mod madspild
En ekstra momsregning kan blive takken, hvis butikker vil donere mad væk i stedet for at smide det ud. Og det er urimeligt, mener Dansk Erhverv.
I gennemsnit smider hver eneste butik i dagligvarehandlen en indkøbsvogn med mad ud hver dag. Det skal begrænset, mener Dansk Erhverv, men butikkerne kan ikke gøre det, så længe politiske benspænd står i vejen.
Reaktionen fra Dansk Erhverv kommer, fordi DR i programmet Penge i går aftes satte fokus på danskernes madspild. Dagligvarehandlen smider årligt 150.000 ton mad direkte i skraldespanden, eller hvad der svarer til 3.000 indkøbsvogne om dagen.
- Madspild er en dårlig forretning for enhver købmand, da indtjeningen bliver mindre og udgifterne til affald større. Så incitamenterne er der allerede for butikkerne til at minimere madspildet, siger markedschef Lotte Engbæk Larsen i en pressemeddelelse, som Dansk Erhverv har sendt ud i forbindelse med DR-programmet.
Momsregler står i vejen
Dagligvarehandelen gør allerede en aktiv indsats for at reducere madspil, for eksempel gennem prisnedsættelser af varer inden udløb af datomærkningen eller ved at donere varer væk til eksempelvis fødevarebanker og sociale institutioner.
Men der er nogle politiske benspænd, der gør det svært for butikkerne at mindske madspildet og donere varer væk. Hvis man i dag donerer varer væk, så kan butikken ende med en momsregning til skatteministeriet, som man ikke ville stå med, hvis varen blev kasseret.
- Det er hverken rimeligt eller hensigtsmæssigt, at butikkerne bliver mødt med en momsregning, når de forsøger at mindske problemet med madspild. Dansk Erhverv mener, at der skal være nul-moms på donationer på fødevarer, så supermarked ikke ender med en regning, siger Lotte Engbæk Larsen.
Andre eksempler på forældet lovgivning er, at en butik ikke må sende rugbrød tilbage til bageriet, som kunne lave det til rugbrødschips. Og en bager må ikke sende wienerbrød tilbage til centralbageriet, så det kan laves til romkugler. Og en butik må ikke give æbler, som er stødte eller rynkede, væk. Disse regler er også med til at skabe madspild, mener Dansk Erhverv.
Flere detailnyheder | Gå til forsiden |
Afstemning
Seneste nyheder
Netbutik køber virksomhed kendt fra DR-program
Kaffebutik bliver til en lille kæde
Danske stormagasiner satser på eksklusivt genbrug
Elev fra Matas løber med førstepladsen ved Fagprøveprisen
Ruller nyt smileymærke ud i landets butikker
Se de tre stærke prismodtagere ved årets Danish Retail Award
Fastholder mål om 40-50 butikker på dansk grund
Overtager ejerskab af møbelkæde for 1 krone
Seneste afstemninger
(Primært specialhandel) Hvordan er salget gået i første kvartal af 2023?
(Primært arbejdsgiver) Er den nye overenskomst fonuftig?
Hvordan endte julesalget 2022? (Primært specialhandel)
Hvordan endte Black Friday/Black Week salgsmæssigt sammenlignet med 2021? (Primært specialhandel)
Mest læste nyheder
Seneste nyheder
Seneste blogindlæg
Har coronakrisen givet varig opblomstring til bymidterne eller blot kunstigt åndedræt?
”Grøn” markedsføring er blevet et brandvarmt emne
Stop skævvridningen og vis erhvervssind: Udskyd udbetalingen af feriepenge og hjælp flere brancher!
Længere reklamationsret giver ikke mere holdbare produkter
Kære erhvervsminister: her er 5 grunde til at din argumentation om tilladt non-food salg i supermarkeder ikke holder en meter