Guide til chefen: Det må du ikke spørge om til jobsamtalen
Det er langt fra alle spørgsmål, der må ryge over bordet til en jobsamtale. Se hvilke spørgsmål, du helst ikke må stille.
Må man spørge ind til ansøgers generelle helbred, hvis hun pudser næse til jobsamtalen? Og må man spørge om, hvorvidt ansøgeren har en ren straffeattest, hvis han ser ud som om, at han har lidt for store biceps?
Det kan være svært at vide som arbejdsgiver. Og derfor har advokatkæden Advodan udarbejdet en guide over, hvilke spørgsmål du helst ikke må stille under en jobsamtale.
Helbred:
Generelt må du gerne spørge ind til ansøgers heldbred, hvis det er relevant for det arbejde, der skal udføres. For eksempel er det godt at vide, om en flyttemand har dårlig ryg. Til gengæld er der andre sammenhænge, hvor du ikke må spørge ind.
- Det er ulovligt, hvis du spørger til ansøgerens helbred generelt. Du må derfor ikke spørge, om ansøgeren har en alvorlig sygdom eller spørge til antallet af sygedage, vedkommende har haft det seneste år, skriver Advodan.
Graviditet:
En klassisk problemstilling, som mange arbejdsgivere står overfor, er spørgsmålet om graviditet. I denne sammenhæng kan der nemlig opstå en del gråzoner. Og Advodans råd er derfor, at man bare lader være med at spørge.
- Som udgangspunkt må du godt spørge en kvindelig ansøger, om hun er gravid eller påtænker at blive det, men du må ikke tillægge det vægt, når du beslutter, om du vil ansætte hende. Derfor er der ikke nogen grund til at spørge om det.
Religion, politisk, seksualitet og alder:
Her står arbejdsgiveren lidt i samme situation, som spørgsmålet om graviditet. Det er som sådan ikke ulovligt at spørge ind til ansøgerens religion, politiske ståsted og seksuelle orientering. Men du må ikke vælge ansøger fra med udgangspunkt i svaret. Og det kan jo være svært at argumentere for, at man ikke har gjort det, hvis man først har forhørt sig om de temaer. Det samme gælder en ansøgers alder, som heller ikke må lægges til grund.
Straffeattest:
I mange stillinger skal ansøgerens kunne fremvise en ren straffeattest. Og i den sammenhæng skal man selvfølgelig spørge ind til det. Men det gælder kun, hvis det er relevant for jobbet.
Sprogkundskaber:
Taler du flydende fransk? Det spørgsmål må du godt stille, hvis jobbet kræver interaktion med en masse fransktalende forretningsfolk. Hvis det til gængæld kun er nødvendigt, at ansøgeren taler engelsk men ikke fransk, skal du undlade at spørge om det. Sprogkrav kan nemlig være i strid med loven om forskelsbehandling, hvis de ikke er relevante for jobbet
Fagforening:
Du må gerne spørge, om ansøgeren er medlem af en fagforening og hvilken. Men som arbejdsgiver kan du ikke kræve, at en medarbejder er medlem af en bestemt fagforening for at arbejde i virksomheden.
Flere detailnyheder | Gå til forsiden |
Afstemning
Seneste nyheder
Netbutik køber virksomhed kendt fra DR-program
Kaffebutik bliver til en lille kæde
Danske stormagasiner satser på eksklusivt genbrug
Elev fra Matas løber med førstepladsen ved Fagprøveprisen
Ruller nyt smileymærke ud i landets butikker
Se de tre stærke prismodtagere ved årets Danish Retail Award
Fastholder mål om 40-50 butikker på dansk grund
Overtager ejerskab af møbelkæde for 1 krone
Seneste afstemninger
(Primært specialhandel) Hvordan er salget gået i første kvartal af 2023?
(Primært arbejdsgiver) Er den nye overenskomst fonuftig?
Hvordan endte julesalget 2022? (Primært specialhandel)
Hvordan endte Black Friday/Black Week salgsmæssigt sammenlignet med 2021? (Primært specialhandel)
Mest læste nyheder
Seneste nyheder
Seneste blogindlæg
Har coronakrisen givet varig opblomstring til bymidterne eller blot kunstigt åndedræt?
”Grøn” markedsføring er blevet et brandvarmt emne
Stop skævvridningen og vis erhvervssind: Udskyd udbetalingen af feriepenge og hjælp flere brancher!
Længere reklamationsret giver ikke mere holdbare produkter
Kære erhvervsminister: her er 5 grunde til at din argumentation om tilladt non-food salg i supermarkeder ikke holder en meter