Rapport giver håb om færre gakkede afgifter
Besynderlige afgifter på luft i softice og gas i engangslightere står for skud i rapport fra Skatteministeriet. De Samvirkende Købmænd er positive.
Ud fra et skattefagligt synspunkt vil det give god mening at rydde op i punktafgifterne og endda helt droppe dem på en række varer.
Sådan lyder konklusionen i en ny rapport, som Skatteministeriet netop har præsenteret i en pressemeddelelse.
- Næste skridt er, at vi fra politisk hold tager endelig stilling til, hvilke afgifter, der skal saneres – eller helt afskaffes. Her vil vi selvfølgelig lægge vægt på rapporten, men også tage en række andre politiske hensyn, fx til grænsehandlen, siger skatteminister Karsten Lauritzen (V).
I rapporten, som har været undervejs siden foråret 2016, bliver der blandt andet foreslået en reducering i afgifterne på de varer, danske forbrugere ofte sparer penge på at købe syd for grænsen - altså chokolade, slik, spiritus og vin.
Ved andre varer, såsom kaffe, te, vafler og gas i enganglightere, vurderer rapporten, at det vil give god mening helt at sløjfe punktafgiften.
Købmænd jubler over rapport
Regeringens nye rapport bliver godt modtaget hos De Samvirkende Købmænd (DSK), som har bidraget til arbejdet gennem det såkaldte saneringsudvalg, hvor flere andre erhvervs- og brancheorganisationer også havde plads.
- Det er en grundig og gennemarbejdet skattefaglig analyse, som Skatteministeriets embedsmænd nu har afleveret til regeringen, siger vicedirektør Claus Bøgelund Nielsen i en pressemeddelelse.
- Rapporten er værdifuld inspiration til den helt nødvendige hovedrengøring i virvaret af punktafgifter, der er langt mere omfattende i Danmark end i de lande, vi ellers sammenligner os med, fortsætter han.
Ud med gakkede afgifter
For DSK har det været vigtigt at pege på de mange særegne afgifter, der giver uforholdsmæssigt meget bureaukrati eller irritation i forhold til provenuet for statskassen.
- Hvem i alverden har dog fundet på en afgift på f.eks. luft i softice, gassen i engangslightere, otte forskellige former for nøddeafgifter, afgift på færdigblandet guf, te og drikkeemballager, som også er omfattet af pant- og retursystemet, siger Claus Bøgelund Nielsen.
Til listen over mærkværdige afgifter tilføjer DSK også ringbind, regntøj og brevordnere.
- Det er nærmest tragisk, at fantasien er løbet løbsk på dette område. Afgiftsprovenuet står i hvert fald ikke mål med den kreativitet, der står bag afgifterne, siger Claus Bøgelund Nielsen.
Flere detailnyheder | Gå til forsiden |
Afstemning
Seneste nyheder
Netbutik køber virksomhed kendt fra DR-program
Kaffebutik bliver til en lille kæde
Danske stormagasiner satser på eksklusivt genbrug
Elev fra Matas løber med førstepladsen ved Fagprøveprisen
Ruller nyt smileymærke ud i landets butikker
Se de tre stærke prismodtagere ved årets Danish Retail Award
Fastholder mål om 40-50 butikker på dansk grund
Overtager ejerskab af møbelkæde for 1 krone
Seneste afstemninger
(Primært specialhandel) Hvordan er salget gået i første kvartal af 2023?
(Primært arbejdsgiver) Er den nye overenskomst fonuftig?
Hvordan endte julesalget 2022? (Primært specialhandel)
Hvordan endte Black Friday/Black Week salgsmæssigt sammenlignet med 2021? (Primært specialhandel)
Mest læste nyheder
Seneste nyheder
Seneste blogindlæg
Har coronakrisen givet varig opblomstring til bymidterne eller blot kunstigt åndedræt?
”Grøn” markedsføring er blevet et brandvarmt emne
Stop skævvridningen og vis erhvervssind: Udskyd udbetalingen af feriepenge og hjælp flere brancher!
Længere reklamationsret giver ikke mere holdbare produkter
Kære erhvervsminister: her er 5 grunde til at din argumentation om tilladt non-food salg i supermarkeder ikke holder en meter