Afskaffede afgifter giver købmænd tro på mindre grænsehandel
Sodavandsafgiften er fra nytår afskaffet fuldstændig, og det får De Samvirkende Købmænd til at tro på mindre grænsehandel.
Da butikkerne slog dørene op igen efter nytår var det til en ny virkelighed, hvor de danske afgifter på sodavand er afskaffet.
I foråret sidste år vedtog regeringen en vækstplan, der i første omgang halverede afgiften på sodavand fra 1. juli. Fra 1. januar i år er afgiften afskaffet fuldstændig.
LÆS OGSÅ: Ny aftale skal mindske grænsehandlen
Hos De Samvirkende Købmænd tror man på, at det vil betyde mindre grænsehandel, når sodavandene i de danske butikker bliver billigere.
- Hver dansker forventes altså – uanset alder – at købe næsten 1 liter grænse- eller illegal handlet sodavand mindre hver måned fremover som følge af mindre prisforskel mellem danske og tyske butikker, siger vicedirektør i DSK, Claus Bøgelund Nielsen, i en udtalelse.
Før nytår udgjorde afgiften på sodavand 0,82 kroner per liter almindelig sodavand og 0,30 kroner for sukkerfri produkter.
Uenighed om afgiftsnedsættelsers betydning
Claus Bøgelund Nielsen henviser til tidligere erfaringer med afgiftslettelser.
- Erfaringerne fra tidligere er helt klare, at priserne falder i danske butikker, når afgiftslettelserne træder i kraft. Forbrugerne får dermed adgang til billigere varer, fordelen ved at grænsehandle mindskes, og afgiftslettelserne bidrager til at sikre en fortsat lav dansk inflation i en tid med lave lønstigninger, siger han.
Sidste år skrev detailfolk.dk om en undersøgelse fra Vin og Spiritus Organisationen i Danmark, der viste, at for høje vin og spiritusafgifter i Danmark sendte folk over grænsen efter billigere varer. Dengang afviste den adm. direktør for Fleggaard Detail, Mike Simonsen, over for detailfolk.dk, at det er de høje afgifter, der sender danskere over grænsen. Og Fleggaard-direktøren var generelt træt af, at grænsehandlen altid skal have skylden for det manglende detailsalg i Danmark.
- Det næste vi beskyldes for er vel hastigheden på motorvejen, når folk skal til grænsen. Vi er vant til at blive gjort til syndebukke i et koordineret politisk spil, hvor befolkningen da heldigvis sagtens kan skille skidt fra kanel. At Danmark på udvalgte varekategorier ikke sælger tilfredsstillende har hverken noget med grænsehandel eller afgifter at gøre, sagde han dengang til detailfolk.dk.
Flere detailnyheder | Gå til forsiden |
Afstemning
Seneste nyheder
Netbutik køber virksomhed kendt fra DR-program
Kaffebutik bliver til en lille kæde
Danske stormagasiner satser på eksklusivt genbrug
Elev fra Matas løber med førstepladsen ved Fagprøveprisen
Ruller nyt smileymærke ud i landets butikker
Se de tre stærke prismodtagere ved årets Danish Retail Award
Fastholder mål om 40-50 butikker på dansk grund
Overtager ejerskab af møbelkæde for 1 krone
Seneste afstemninger
(Primært specialhandel) Hvordan er salget gået i første kvartal af 2023?
(Primært arbejdsgiver) Er den nye overenskomst fonuftig?
Hvordan endte julesalget 2022? (Primært specialhandel)
Hvordan endte Black Friday/Black Week salgsmæssigt sammenlignet med 2021? (Primært specialhandel)
Mest læste nyheder
Seneste nyheder
Seneste blogindlæg
Har coronakrisen givet varig opblomstring til bymidterne eller blot kunstigt åndedræt?
”Grøn” markedsføring er blevet et brandvarmt emne
Stop skævvridningen og vis erhvervssind: Udskyd udbetalingen af feriepenge og hjælp flere brancher!
Længere reklamationsret giver ikke mere holdbare produkter
Kære erhvervsminister: her er 5 grunde til at din argumentation om tilladt non-food salg i supermarkeder ikke holder en meter