Ny aftale skal mindske grænsehandlen
En aftale om de udskældte høje danske afgifter på øl og sodavand er nu indgået mellem regeringen og flere af Folketingets partier. Det skal reducere grænsehandlen.
Med den nye vækstplan er Regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og De Konservative blevet enige om en ny aftale målrettet mod at reducere grænsehandlen og få flere til at placere deres indkøb i Danmark.
I første omgang halveres afgiften på sodavand fra den 1. juli 2013, men afgiften afskaffes fuldt ud fra 2014. Desuden nedsættes ølafgiften med 15 procent fra 1. juli 2013.
LÆS OGSÅ: Nu kan du få grænsevarerne lige til døren
Med den nye aftale tror man på bedre vilkår for detailhandlen i grænseområderne, da denne på nuværende tidspunkt er hårdt presset af konkurrence fra Tyskland. På lang sigt forventer man, at afskaffelsen af sodavandsafgiften og den lavere ølafgift vil forbedre vilkårene for den danske detailhandel.
En historisk beslutning
De Samvirkende Købmænd er begejstrede og har lutter rosende ord til det nye tiltag, som skal bekæmpe grænsehandlen og bringe omsætningen tilbage til Danmark.
- Afgiftslettelser på grænsehandelsvarer er en historisk beslutning. I mange år er afgifterne kun gået op, men nu er et bredt flertal blevet overbevist om, at højere afgifter koster arbejdspladser i Danmark, siger Claus Bøgelund Nielsen, som er vicedirektør i De Samvirkende Købmænd.
Han mener desuden, at de lavere priser vil betyde mindre grænsehandel, større omsætning og flere jobs i Danmark.
- Vi forventer helt klart, at priserne falder i danske butikker, når afgiftslettelserne træder i kraft. Vi forventer også, at lavere afgifter betyder større omsætning i danske butikker og mindre grænsehandel. Forbrugerne får adgang til billigere varer. Butikkerne kan undgå afskedigelser og – afhængig af beliggenhed - skabe nye jobs, siger Claus Bøgelund Nielsen.
LÆS OGSÅ: Fleggaard: Afgiftslempelser skaber ikke flere jobs
Ifølge De Samvirkende Købmænd, gælder det for både øl og sodavand, at der i Danmark også er en højere moms, afgifter på em-ballage og gebyrer til driften af pant- og retursystemet. Typisk udgør emballageafgiften 10 øre pr. emballage, og gebyret til driften af pant- og retursystemet udgør i gennemsnit 18 øre pr. emballage. I Tyskland er der hverken emballageafgift eller omkostninger til pant- og retur-systemet, da de tyske grænsehandelsbutikker fortsat sælger øl og sodavand uden pant til danske kunder.
Flere detailnyheder | Gå til forsiden |
Afstemning
Seneste nyheder
Netbutik køber virksomhed kendt fra DR-program
Kaffebutik bliver til en lille kæde
Danske stormagasiner satser på eksklusivt genbrug
Elev fra Matas løber med førstepladsen ved Fagprøveprisen
Ruller nyt smileymærke ud i landets butikker
Se de tre stærke prismodtagere ved årets Danish Retail Award
Fastholder mål om 40-50 butikker på dansk grund
Overtager ejerskab af møbelkæde for 1 krone
Seneste afstemninger
(Primært specialhandel) Hvordan er salget gået i første kvartal af 2023?
(Primært arbejdsgiver) Er den nye overenskomst fonuftig?
Hvordan endte julesalget 2022? (Primært specialhandel)
Hvordan endte Black Friday/Black Week salgsmæssigt sammenlignet med 2021? (Primært specialhandel)
Mest læste nyheder
Seneste nyheder
Seneste blogindlæg
Har coronakrisen givet varig opblomstring til bymidterne eller blot kunstigt åndedræt?
”Grøn” markedsføring er blevet et brandvarmt emne
Stop skævvridningen og vis erhvervssind: Udskyd udbetalingen af feriepenge og hjælp flere brancher!
Længere reklamationsret giver ikke mere holdbare produkter
Kære erhvervsminister: her er 5 grunde til at din argumentation om tilladt non-food salg i supermarkeder ikke holder en meter