Tomgang dæmper tårnhøjt lejeniveau for østjyske butikker
Ejendomstorvet
- Ejendomstorvet.dk er en portal for salg og leje af erhvervslokaler
- Opgørelsen over udbudte lokaler bygger på data fra knap 300 medlemmer og annoncører
- Blandt medlemmer og annoncørerne er en lang række erhvervsmæglere, pensionskasser, ejendomsselskaber og ejendomsadministratorer.
- Ejendomstorvet.dk er ejet af landets ejendomsmæglere
Kilde: Ejendomstorvet.dk
Meldinger om butiksdød i Aarhus bliver nu bakket op af nye tal fra Ejendomstorvet, som viser en stor andel af tomme lokaler i det østjyske.
Udbuddet af tomme butikslokaler har ikke været højere i Aarhus og de resterende østjyske kommuner siden 2012. Det fremgår af nye tal fra portalen Ejendomstorvet.
- Ved indgangen til tredje kvartal lå udbuddet i Østjylland på 6,4 procent af de samlede butiksarealer, siger analytiker Nicholas McFall fra Ejendomstorvet.
- Det er en kraftig stigning på 0,7 procentpoint fra andet kvartal og samtidig det højeste niveau, vi har registreret siden oktober 2012, da udbuddet af butikslokaler nåede op på 7,1 procent i landsdelen, fortsætter han.
I alt er 279 butiks- og restaurantlokaler udbudt til leje eller salg i Østjylland. Den største bid - 120 - står Aarhus for, mens Silkeborg, Randers, Horsens står for henholdsvis 61, 33 of 25. Norddjurs har 18 lokaler.
Meldingerne om butiksdød fra Aarhus, som blandt andet har været dækket af Finans, bliver altså bakket op af tallene fra Ejendomstorvet.
Trods stigningen af udbudte butikker ligger Østjylland med 6,4 procent dog fortsat lavere end landsgennemsnittet, som ved indgangen til tredje kvartal steg til 6,8 procent – det højeste registreret i de 17 år, Ejendomstorvet.dk har indsamlet talmateriale for.
Højt lejeniveau
En mægler fra Aarhus har en forklaring på noget af nedgangen. Ifølge chefen for detailhandel hos EDC Erhverv Poul Erik Bech har coronakrisen fået butikker til at tænke to gange, fordi lejeniveauet gennem flere år har været højt i byen.
- Vi har kunnet se, at lejeniveauet særligt i Aarhus var kommet højt op - og måske også for højt, når man kan konstatere, at en stor del af indbyggerne er studerende uden den samme købekraft som resten af befolkningen, siger Frank Hestkjær og fortsætter:
- Det har fået flere butikker og kæder til at revurdere situationen, og for nogle var coronakrisen måske dråben, der fik bægeret til at flyde over. Fx planlægger Matas at sammenlægge flere mindre butikker og åbne én stor flagskibsbutik i Aarhus midtby, ligesom H&M har lukket flere østjyske butikker. Andre kigger efter mindre og billigere lokaler.
Ved indgangen til august var den gennemsnitlige leje for udbudte butikslokaler på 1.193 kroner per kvadratmeter. Det er 42 procent højere end i 2015, men samtidig seks procent lavere end for et år siden. Den højere tomgang har været med til at sænke niveauet lidt igen.
Et efterslæb fra foråret
Muligheden for at flytte ind i butikslokaler med en lidt lavere husleje åbner op for nye muligheder, lyder det fra en anden erhvervsmægler.
- Vi kan se, at lejeniveauet på de bedste beliggenheder i Aarhus har taget et dyk – ganske naturligt, da tomgangen har været stigende, siger Jesper Poder Olsen. Han er erhvervsmægler hos Colliers International i Aarhus.
- At der er flere tomme butikker, er med til at gøre udlejningsmarkedet mere gennemsigtigt for lejerne, og flere potentielle lejere er begyndt at se nye muligheder i gaderne, da de i nogle tilfælde kan få en mere optimal butik til den samme eller ligefrem lavere leje.
Både Jesper Poder Olsen og kollegaen Frank Heskjær har i øjeblikket en del fremvisninger. De peger på, at coronakrisen har skabt et efterslæb af iværksættere og kæder, som har ventet med at åbne nye steder.
LÆS OGSÅ: Aarhus er hårdt ramt af butiksdød
Flere detailnyheder | Gå til forsiden |
Afstemning
Seneste nyheder
Netbutik køber virksomhed kendt fra DR-program
Kaffebutik bliver til en lille kæde
Danske stormagasiner satser på eksklusivt genbrug
Elev fra Matas løber med førstepladsen ved Fagprøveprisen
Ruller nyt smileymærke ud i landets butikker
Se de tre stærke prismodtagere ved årets Danish Retail Award
Fastholder mål om 40-50 butikker på dansk grund
Overtager ejerskab af møbelkæde for 1 krone
Seneste afstemninger
(Primært specialhandel) Hvordan er salget gået i første kvartal af 2023?
(Primært arbejdsgiver) Er den nye overenskomst fonuftig?
Hvordan endte julesalget 2022? (Primært specialhandel)
Hvordan endte Black Friday/Black Week salgsmæssigt sammenlignet med 2021? (Primært specialhandel)
Mest læste nyheder
Seneste nyheder
Seneste blogindlæg
Har coronakrisen givet varig opblomstring til bymidterne eller blot kunstigt åndedræt?
”Grøn” markedsføring er blevet et brandvarmt emne
Stop skævvridningen og vis erhvervssind: Udskyd udbetalingen af feriepenge og hjælp flere brancher!
Længere reklamationsret giver ikke mere holdbare produkter
Kære erhvervsminister: her er 5 grunde til at din argumentation om tilladt non-food salg i supermarkeder ikke holder en meter