Tilmeld detailnyheder     Tip en ven om detailfolk     Cookies     Sitemap     RSS

"Har du prøvet social selling i din butik eller som digital strategi?"

- Peter Skjold Mogensen, Lektor - Cph Business
L�s bloggen her

Planlov: Regeringen vil liberalisere og hjælpe detailbranchen

Foto: detailfolk.dk



Afstemning

Hvad synes du om regeringens nye, liberale vækstpakke ’Vækst og udvikling i hele Danmark’ m.h.t. planloven?

Det er godt med friere rammer til kommunerne - og dermed til butikkerne
 
Det er skidt med friere rammer til kommunerne - og dermed til butikkerne
 
Ved ikke
 
Monday den 23 November 2015 kl. 15:13 af: Søren Duran Duus

Regeringen vil blandt andet hæve størrelsesbegrænsningerne for dagligvarebutikker i lokalcentre og som enkeltstående butikker. Men dropper hypermarkeder.

Der er lagt op til liberale forandringer i den danske detailbranche.

Det står klart med den nye vækstpakke ’Vækst og udvikling i hele Danmark’, som erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen og miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen, begge Venstre, præsenterede mandag.

- E-handlen vokser, og konkurrencen ændrer sig – også i forhold til udlandet. Udviklingen betyder, at der er behov for at se med friske øjne på, om planlovens detaljerede bestemmelser for butikkers størrelse og placering fortsat er tidssvarende, og om vi får tilstrækkelig glæde af de nye muligheder.

- Planloven sætter i dag grænser for butikkernes størrelse og placering for både dagligvarebutikker og butikker, der sælger udvalgsvarer, det vil sige bøger, elektronikvarer, tøj, møbler osv. Begrænsningerne kan medvirke til, at danske forbrugere betaler unødigt høje priser og får et mere begrænset vareudvalg, skriver Venstre-regeringen i rapporten, som er et udspil til en ny planlov.

LÆS OGSÅ: Kommission: Planlov spænder ben for dansk produktivitet

Friere rammer til kommunerne

Regeringen hæfter sig ved, at e-handelsbutikker ikke er underlagt samme restriktioner som de fysiske butikker i forhold til størrelse og placering, hvilket giver e-handelsbutikkerne en konkurrencefordel.

- Det gælder også for de udenlandske e-handelsbutikker, der lægger et stort konkurrencepres på den danske detailhandel, påpeger regeringen, som lægger op til, at kommunerne skal have friere rammer til planlægningen.

Som reglerne er i dag, må almindelige 'udvalgsvarebutikker' ikke være større end 2.000 m2. Kun i byer med flere end 40.000 indbyggere kan der bygges nye butikker, der er større end det. Regeringen ønsker mere fleksibilitet i forhold til udvalgsvarebutikkernes størrelse og placering.

LÆS OGSÅ: Ministre er uenige om planlov

Alle byer skal - ifølge regeringen - fremover have mulighed for udvalgsvarebutikker uden størrelsesbegrænsninger:

- Kommunerne skal samtidig have mulighed for at udlægge nye aflastningsområder, det vil sige butiksområder uden for bymidterne, for eksempel hvor der er særlig god vejbetjening. Det giver bedre mulighed for større butikker, der nogle steder kan være svære at placere i bymidterne.

- Butikker der kan føre et større vareudvalg og med stordriftsfordele kan give forbrugerne lavere priser, lyder det fra erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen og miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen.

LÆS OGSÅ: Fagforening advarer: Ændret planlov vil koste job og elevpladser

Dropper hypermarkeder

Selvom rygterne op til mandagens præsentation af ’Vækst og udvikling i hele Danmark' havde lydt, at regeringen ville tillade de såkaldte hypermarkeder i vækstpakken, så bliver det ikke til virkelighed – i hvert fald ikke i denne omgang.

- I forbindelse med dette udspil lægger regeringen ikke op til at give nye muligheder for at etablere hypermarkeder, det vil sige de meget store lavprisvarehuse. Regeringen ønsker større fleksibilitet omkring planlovens nuværende rammer. For at tillade planlægning for lidt større butikker med bredere varesortiment og lavere priser, skal reglerne gøres mere fleksible, men ikke sættes helt fri af hensyn til den fysiske nærhed, fastslår regeringen.

Ved at hæve grænserne fra henholdsvis 1.000 til 2.000 m2 og fra 3.500 til 5.000 m2 i forskellige områder vil forbrugerne fortsat kunne have kort afstand til den nærmeste butik samtidig med, at der gives rum for mere produktive butikker, der kan have lavere priser og bredere sortiment inden for dagligvarer, fremhæver Troels Lund Poulsen og Eva Kjer Hansen.

LÆS OGSÅ: Danskerne vil ikke have flere hypermarkeder

De nye grænser åbner dermed ikke op for nye hypermarkeder såsom de traditionelle lavprisvarehuse, der typisk er mellem 10.000 og 30.000 m2.

- Ligesom for udvalgsvarebutikker skal det understreges, at det fortsat er kommunerne, som med deres konkrete planlægning bestemmer hvor og i hvilket omfang, der gives mulighed for større dagligvarebutikker. Større butikker vil således ikke kunne etableres uden en forudgående lokal stillingtagen og offentlig høring, påpeger regeringen.

Regeringen vil i sit udspil til en ny planlov:

  • Ophæve størrelsesbegrænsningen på 2.000 m2 for udvalgsvarebutikker i bymidten, bydelscentre og aflastningsområder, uanset bystørrelse.
     
  • Give bedre mulighed for udlæg af aflastningsområder.
     
  • Hæve størrelsesbegrænsningerne for dagligvarebutikker i lokalcentre og som enkeltstående butikker fra 1.000 til 2.000 m2, mens grænsen for dagligvarebutikker i bymidter, bydelscentre og aflastningsområder hæves fra 3.500 til 5.000 m2.
     
  • Klargøre mulighederne for e-handel med showrooms med ny vejledning.
     
  • Ophæve kravet om brug af den statistiske metode til fastlæggelse af bymidter.
     
  • Lempe redegørelseskravene til kommuneplanlægningen.


Kilde: Vækstpakken ’Vækst og udvikling i hele Danmark' fremlagt 23. november 2015 af regeringen

LÆS OGSÅ: Detailhandlen advarer mod hypermarkeder



Flere detailnyheder Gå til forsiden




Daglig nyhedsmail:



Del artiklen:


Seneste cases og nyheder fra RetailDirect







Seneste jobs



detailfolk.dk | A.P Møllers Allé 9B | DK-2791 Dragør | Tlf.: 32 94 20 27 | CVR: 34735832




Tilmeld nyhedsbrev

Få detailnyheder direkte i din indbakke

Tilmeld dig den gratis daglige nyhedsmail og hold dig opdateret om branchen

Fornavn
 
Efternavn
 
 
 
TILMELD