Ny dankortaftale er på plads
En ny aftale sikrer dankortets fremtidige eksistens, men øger detailhandlens udgifter til danskernes foretrukne plastickort.
De danske forbrugere skal også i fremtiden have mulighed for at køre dankortet igennem terminalerne i de danske butikker.
Det mener erhvervsorganisationen Dansk Erhverv, der derfor har forhandlet en aftale om udgifterne til driften af dankortet på plads med Nets, der står for de danske dankortbetalinger.
- Dankortet er danskernes foretrukne betalingsmiddel og den billigste betalingsløsning for både forretninger og forbrugere. Derfor har vi arbejdet for at sikre dankortet fremadrettet, og for at kortet udvikles, så det svarer til forbrugernes og forretningernes fremtidige ønsker og behov, siger markedsdirektør i Dansk Erhverv, Henrik Hyltoft.
Øgede udgifter til detailhandlen
Rent praktisk betyder den nye aftale, at detailhandlens udgifter til dankortet vil stige i fremtiden. Tidligere delte pengeinstitutter og detailhandlen omkostningerne til udviklingen af dankortet ligeligt imellem sig.
Nu har Dansk Erhverv med den nye aftale forpligtet de handlende til at dække de samlede omkostninger til driften af dankortet. De øgede omkostninger bliver løbende indfaset i detailhandlens samlede abonnement over de næste fem år.
- Den nye aftale pålægger detailhandlen øgede omkostninger, men en samlet detailhandel vurderer, at aftalen alligevel er den bedste og billigste løsning, siger Henrik Hyltoft.
Han henviser til udviklingen i andre europæiske lande, hvor lokale korttyper helt er forsvundet.
- Med aftalen sikrer vi både, at dankortet fortsat udstedes til danskerne, og at kortet i fremtiden udvikles, så det følger den teknologiske udvikling på markedet. Det er dog helt op til detailhandlen og pengeinstitutterne i fællesskab at vurdere behovet for udviklingen af kortet, siger Henrik Hyltoft.
Gælder kun fysiske handler
Den nye aftale omhandler alene omkostninger forbundet med dankorttransaktioner i den fysiske handel. Betalinger i ikke-fysisk handel, som for eksempel køb på internettet prissættes fortsat efter en særskilt model. Noget Nets og Foreningen for Dansk Internethandel (FDIH) tidligere har været i konflikt om.
LÆS OGSÅ: Afgørelse: Nets skal sænke dankortgebyrer på nettet
Der er udstedt omkring 4,5 millioner dankort i Danmark, og danskerne er blandt de europæere, der oftest betaler med kort.
Flere detailnyheder | Gå til forsiden |
Afstemning
Seneste nyheder
Netbutik køber virksomhed kendt fra DR-program
Kaffebutik bliver til en lille kæde
Danske stormagasiner satser på eksklusivt genbrug
Elev fra Matas løber med førstepladsen ved Fagprøveprisen
Ruller nyt smileymærke ud i landets butikker
Se de tre stærke prismodtagere ved årets Danish Retail Award
Fastholder mål om 40-50 butikker på dansk grund
Overtager ejerskab af møbelkæde for 1 krone
Seneste afstemninger
(Primært specialhandel) Hvordan er salget gået i første kvartal af 2023?
(Primært arbejdsgiver) Er den nye overenskomst fonuftig?
Hvordan endte julesalget 2022? (Primært specialhandel)
Hvordan endte Black Friday/Black Week salgsmæssigt sammenlignet med 2021? (Primært specialhandel)
Mest læste nyheder
Seneste nyheder
Seneste blogindlæg
Har coronakrisen givet varig opblomstring til bymidterne eller blot kunstigt åndedræt?
”Grøn” markedsføring er blevet et brandvarmt emne
Stop skævvridningen og vis erhvervssind: Udskyd udbetalingen af feriepenge og hjælp flere brancher!
Længere reklamationsret giver ikke mere holdbare produkter
Kære erhvervsminister: her er 5 grunde til at din argumentation om tilladt non-food salg i supermarkeder ikke holder en meter