Købmænd roser lempelser af planlov
Regeringens forslag til en mildere planlov er godt og afbalanceret. Oppositionen bør bakke det op, mener De Samvirkende Købmænd.
Det er okay med en lidt slappede planlov. Det mener De Samvirkende Købmænd, der ellers ikke er de store fortalere for den slags lempelser.
De bakker derfor op om regeringens lempelser af planloven, som de karakteriserer som afbalancerede i deres pressemeddelelse.
- Regeringens ændringsforslag til planlovens detailhandelsbestemmelser løser en række af de problemer, som kommunerne har haft med at håndtere lovgivningen, siger John Wagner, der er administrerende direktør i De Samvirkende Købmænd.
- Det sikrer samtidig den fintmaskede butiksstruktur med spændende udvalgsvarehandel og supermarkeder i købstædernes bymidter og dagligvarebutikker i landdistrikterne, uddyber han.
To vigtige punkter
Det samlede forslag består af i alt 12 lempelser af planloven. Af de 12 lempelser er der særligt to lempelser, der er interessante for den danske detailhandel.
Den første lempelse betyder, at der kan komme friere rammer for udvalgsvarer i bymidterne.
- Regeringen vil styrke eksisterende bymidter, så også byer med under 40.000 indbyggere som eksempelvis Hillerød og Hjørring får ret til at placere store udvalgsvarebutikker på over 2.000 kvadratmeter som eksempelvis større hvidevare- og elektronikbutikker i bymidter, står der i forslaget.
Det andet punkt går ud på, at internetbutikker nu får flere muligheder for at blive liggende eller placere sig i erhvervsområder, hvis de har direkte salg til kunder.
- Det er helt afgørende, at vi fastholder handlen i byen, hvis købstæderne også i fremtiden skal være gode og levende byer. Samtidig efterspørger folk også større butikker og med den her åbning, vil bymidterne få nyt liv, siger miljøminister Kirsten Brosbøl i en skriftlig kommentar til forslaget.
Opposition bør følge forslag
Forslaget ligger et stykke fra Venstres forslag om, at kommunerne helt selv må vælge, hvor de vil placere store udvalgsbutikker. Men De Samvirkende Købmænd opfordrer dog alligevel oppositionen til at bakke op om forslaget.
De ser desuden gerne, at oppositionen lover, at man ikke vil lave flere liberaliseringer af planloven efter et valg.
- Det handler kort og godt om ansvarlighed. Forudsætningen for at fastholde butikslivet i de mindre byer og fremme investeringer og beskæftigelse i disse byer er og bliver, at vi bevarer grundelementerne i den eksisterende planlovgivning, siger John Wagner og fortsætter:
- Alternativet er et svensk-lignende detailhandelsmønster med få såkaldte vinderbyer med eksternt placerede storcentre og hypermarkeder.
Flere detailnyheder | Gå til forsiden |
Afstemning
Seneste nyheder
Netbutik køber virksomhed kendt fra DR-program
Kaffebutik bliver til en lille kæde
Danske stormagasiner satser på eksklusivt genbrug
Elev fra Matas løber med førstepladsen ved Fagprøveprisen
Ruller nyt smileymærke ud i landets butikker
Se de tre stærke prismodtagere ved årets Danish Retail Award
Fastholder mål om 40-50 butikker på dansk grund
Overtager ejerskab af møbelkæde for 1 krone
Seneste afstemninger
(Primært specialhandel) Hvordan er salget gået i første kvartal af 2023?
(Primært arbejdsgiver) Er den nye overenskomst fonuftig?
Hvordan endte julesalget 2022? (Primært specialhandel)
Hvordan endte Black Friday/Black Week salgsmæssigt sammenlignet med 2021? (Primært specialhandel)
Mest læste nyheder
Seneste nyheder
Seneste blogindlæg
Har coronakrisen givet varig opblomstring til bymidterne eller blot kunstigt åndedræt?
”Grøn” markedsføring er blevet et brandvarmt emne
Stop skævvridningen og vis erhvervssind: Udskyd udbetalingen af feriepenge og hjælp flere brancher!
Længere reklamationsret giver ikke mere holdbare produkter
Kære erhvervsminister: her er 5 grunde til at din argumentation om tilladt non-food salg i supermarkeder ikke holder en meter