Venstre vil gøre op med planloven
Afstemning
Kommunerne skal selv bestemme, om de vil bygge flere storcentre. Det mener Venstre, der vil ændre planloven.
Det er ikke Folketinget, der med planloven i hånden skal bestemme, hvor der bygges store supermarkeder og hypermarkeder. Det kan kommunerne sagtens selv beslutte. Derfor bør man lave planloven om, mener Venstre.
- Kommunen skal have lov til at planlægge, om man vil bygge et storcenter i sin kommune, uanset hvor stor kommunen er. Det vil sikre vækst i alle dele af landet, siger Venstres landdistriktsordfører, Thomas Danielsen til DR Nyheder.
Det er dog ikke alle, der er lige begejstrede for den idé. Miljøminister Kirsten Brosbøl mener, at den idé vil suge livet ud af lokalområderne.
- Det er rendyrket liberalisme at lade markedskræfterne råde på den måde. Det vil suge livet ud af vores landsbyer og føre til butiksdød i bymidterne. Så det er et meget vidtgående forslag, som regeringen ikke kan støtte, siger Kirsten Brosbøl til DR Nyheder.
Uenighed i detailhandlen
Dansk Supermarked, der blandt andet ejer Bilka og Føtex, mener dog, at forslaget er en god idé.
- Det vil skærpe konkurrencen, og øget konkurrence kommer forbrugerne til gode. Det betyder lavere priser, længere åbningstider og flere valgmuligheder. Grundlæggende er det et sundt princip at lægge beslutningerne vedrørende butiksstrukturen og indkøbsforholdene ud lokalt, siger kommunikationsdirektør i Dansk Supermarked Mads Hvitved Grand i en pressemeddelse.
Spørgsmålet er også, hvor populært forslaget er. En undersøgelse, som KL's nyhedsbrev Momentum publicerede den 26 januar i år, viser at danskerne prioriterer at have indkøbsmuligheder i nærheden, når de skal købe bolig.
I den forbindelse kom De Samvirkende Købmænd med denne udtalelse:
- Den lokale butik er og bliver byens livsnerve, og det bliver igen bekræftet af KL's undersøgelse. De politikere, der går med planer om at liberalisere planlovens detailhandelsbestemmelser er i direkte modstrid med befolkningens ønsker. En liberalisering vil nemlig smadre det fintmaskede butiksnet, som sikrer danskerne kort afstand til indkøb af dagligvarer, siger Jytte Tandrup, underdirektør i DSK i en pressemeddelse.
Forslag fra Kommission
Forslaget om at ændre planloven er ellers ikke nyt. Det var en del af de mange forslag som Produktivitetskommissionen fremlagde i 2013. Dengang var der heller ikke opbakning til forslaget fra regeringens side, selvom formanden for Produktivitetskommissionen, Peter Birch Sørensen mente, at det var nødvendigt.
- Vi skal sikre, at vores konkurrencelov og andre love skaber de bedste konkurrencevilkår og åbner op for de brancher, der i dag er for lukkede for nye spillere. Vi skal skabe sikkerhed for, at det er de mest produktive virksomheder, der overlever. Sådan er det ikke altid i dag, sagde Peter Birch Sørensen.
Flere detailnyheder | Gå til forsiden |
Afstemning
Seneste nyheder
Netbutik køber virksomhed kendt fra DR-program
Kaffebutik bliver til en lille kæde
Danske stormagasiner satser på eksklusivt genbrug
Elev fra Matas løber med førstepladsen ved Fagprøveprisen
Ruller nyt smileymærke ud i landets butikker
Se de tre stærke prismodtagere ved årets Danish Retail Award
Fastholder mål om 40-50 butikker på dansk grund
Overtager ejerskab af møbelkæde for 1 krone
Seneste afstemninger
(Primært specialhandel) Hvordan er salget gået i første kvartal af 2023?
(Primært arbejdsgiver) Er den nye overenskomst fonuftig?
Hvordan endte julesalget 2022? (Primært specialhandel)
Hvordan endte Black Friday/Black Week salgsmæssigt sammenlignet med 2021? (Primært specialhandel)
Mest læste nyheder
Seneste nyheder
Seneste blogindlæg
Har coronakrisen givet varig opblomstring til bymidterne eller blot kunstigt åndedræt?
”Grøn” markedsføring er blevet et brandvarmt emne
Stop skævvridningen og vis erhvervssind: Udskyd udbetalingen af feriepenge og hjælp flere brancher!
Længere reklamationsret giver ikke mere holdbare produkter
Kære erhvervsminister: her er 5 grunde til at din argumentation om tilladt non-food salg i supermarkeder ikke holder en meter