HK klager til EU: Unge skal have voksenløn
HK Handel vil nu have EU-Kommisionen til at tage stilling til, om det er ok, at butikker giver lavere løn til unge under 18 år.
Det er ikke retfærdigt, at en 17-årig får lavere løn end en 18-årig, hvis de laver det samme arbejde. Sådan lyder udmeldingen fra HK Handel, der nu klager over den danske stat til EU-Kommissionen.
Det sker efter, at HK i november tabte en sag, som fagforeningen førte for en 16-årig. Han blev ansat i Irma som servicemedarbejder til en lavere løn end kollegerne, der var over 18 år. Derudover blev han afskediget, da han fyldte 18 år.
LÆS OGSÅ: Højesteret siger god for lavere løn til unge
Højesteret afgjorde, at der ikke var tale om ulovlig aldersdiskrimination. Derfor går HK nu til EU-Kommissionen, fordi fagforeningen mener, at dommen strider mod beskæftigelsesdirektivet.
- Direktivet siger, at der ikke er nogen berettigelse til ulige behandling, hvis det ikke er på objektivt grundlag, siger faglig chef i HK Handel, Kim Jensen, til Ritzau.
- Hvis en 17-årig ikke kan lave det samme som en 18-årig, så kunne der være en objektiv begrundelse til at diskriminere, men hvis en 17-årig sidder i kassen ved siden af en 18-årig og har de samme arbejdsopgaver, så er der ikke nogen legitim årsag til at give ham lavere løn.
Langt fra den danske model
I Danmark er der normalt forbud mod forskelsbehandling på grund af alder, men en række overenskomster indeholder bestemmelser om, at unge under 18 år får lavere løn, og at de kan afskediges uden anden grund, når de bliver myndige.
Overenskomsterne forhandles på plads af arbejdsmarkedets parter, og Kim Jensen erkender, at det ligger langt fra den danske model at lade EU afgøre en strid på det danske arbejdsmarked.
- Men vi er i en situation, hvor vi er oppe imod både arbejdsgiveren og den danske stat, som mener, at direktivet er implementeret korrekt i dansk lovgivning. Derfor er vi nødt til at ramme lovgivningen, og det kan vi ikke gøre gennem partsforhandlinger.
Højesteret fandt i november, at forskelsbehandlingen var rimeligt begrundet i hensynet til at skabe en lettere adgang til arbejdsmarkedet for unge under 18 år, fordi arbejdsgiverne ellers ville være mindre tilbøjelige til at ansætte dem.
/ritzau/
LÆS OGSÅ: Dom: Silvan må gerne tvinge medarbejdere til at sove sammen
Flere detailnyheder | Gå til forsiden |
Afstemning
Seneste nyheder
Netbutik køber virksomhed kendt fra DR-program
Kaffebutik bliver til en lille kæde
Danske stormagasiner satser på eksklusivt genbrug
Elev fra Matas løber med førstepladsen ved Fagprøveprisen
Ruller nyt smileymærke ud i landets butikker
Se de tre stærke prismodtagere ved årets Danish Retail Award
Fastholder mål om 40-50 butikker på dansk grund
Overtager ejerskab af møbelkæde for 1 krone
Seneste afstemninger
(Primært specialhandel) Hvordan er salget gået i første kvartal af 2023?
(Primært arbejdsgiver) Er den nye overenskomst fonuftig?
Hvordan endte julesalget 2022? (Primært specialhandel)
Hvordan endte Black Friday/Black Week salgsmæssigt sammenlignet med 2021? (Primært specialhandel)
Mest læste nyheder
Seneste nyheder
Seneste blogindlæg
Har coronakrisen givet varig opblomstring til bymidterne eller blot kunstigt åndedræt?
”Grøn” markedsføring er blevet et brandvarmt emne
Stop skævvridningen og vis erhvervssind: Udskyd udbetalingen af feriepenge og hjælp flere brancher!
Længere reklamationsret giver ikke mere holdbare produkter
Kære erhvervsminister: her er 5 grunde til at din argumentation om tilladt non-food salg i supermarkeder ikke holder en meter