H&M vil fyre voldelig leverandør
Anklager om systematisk vold på en tøjfabrik i Bangladesh får nu modegiganten til at overveje samarbejdet med den pågældende leverandør.
Straf, trusler og systematisk vold. Sådan er hverdagen for arbejderne på tøjfabrikken Well-tex i Bangladesh. Den producerer blandt andet tøj til tøjgiganten Hennes & Mauritz.
- Lederne slår os - ikke bare engang imellem, men ofte. De straffer folk, hvis man ikke arbejder hurtigt nok, eller hvis man beder om hvile, fortæller den 23-årige syerske Lipi, der er næstformand i fabrikkens fagforening, til Fagbladet 3F.
Som eksempel nævner hun, at en kvindelig arbejder blev angrebet med et kvælertag af en overordnet midt i januar, mens en anden er blevet slået i gulvet i februar i år.
Fagbladet 3F har mødt en lang række tidligere ansatte, der fortæller detaljeret om ulovlige fyringer af gravide og straffeaktioner mod udvalgte arbejdere.
Fyrede fagligt aktive
En episode sidste år fik de ansatte til at sige stop. Her skubbede en overordnet en gravid tøjarbejder på gulvet. Kvinden havde bedt om nogle dages hvile, men i stedet blev hun overfuset af sin chef og væltet omkuld.
- Da jeg protesterede, fik jeg en lussing. Det var derfor, vi til sidst besluttede os for at danne en fagforening og kræve en bedre behandling, fortæller Mojibar Rahman, der er formand for fagforeningen.
Det fik fabrikken til at iværksætte en klapjagt på de fagligt aktive. I alt er over 40 fagligt organiserede arbejdere blevet fyret fra fabrikken.
H&M's danske pressechef, Marlene Hyre Dybbro, bekræfter, at selskabet får leveret tøj fra den omstridte fabrik. Men det skal være slut nu.
- Da Well-tex har brudt vores etiske regelsæt, har vi besluttet at stoppe vores samarbejde med leverandøren. Vi vil sikre, at det afsluttes på den mest ansvarlige vis, siger Marlene Hyre Dybbro til Fagbladet 3F.
Tøjkoncernen kan ikke oplyse, hvor længe endnu produktionen fortsætter på fabrikken.
/ritzau/
Flere detailnyheder | Gå til forsiden |
Afstemning
Seneste nyheder
Netbutik køber virksomhed kendt fra DR-program
Kaffebutik bliver til en lille kæde
Danske stormagasiner satser på eksklusivt genbrug
Elev fra Matas løber med førstepladsen ved Fagprøveprisen
Ruller nyt smileymærke ud i landets butikker
Se de tre stærke prismodtagere ved årets Danish Retail Award
Fastholder mål om 40-50 butikker på dansk grund
Overtager ejerskab af møbelkæde for 1 krone
Seneste afstemninger
(Primært specialhandel) Hvordan er salget gået i første kvartal af 2023?
(Primært arbejdsgiver) Er den nye overenskomst fonuftig?
Hvordan endte julesalget 2022? (Primært specialhandel)
Hvordan endte Black Friday/Black Week salgsmæssigt sammenlignet med 2021? (Primært specialhandel)
Mest læste nyheder
Seneste nyheder
Seneste blogindlæg
Har coronakrisen givet varig opblomstring til bymidterne eller blot kunstigt åndedræt?
”Grøn” markedsføring er blevet et brandvarmt emne
Stop skævvridningen og vis erhvervssind: Udskyd udbetalingen af feriepenge og hjælp flere brancher!
Længere reklamationsret giver ikke mere holdbare produkter
Kære erhvervsminister: her er 5 grunde til at din argumentation om tilladt non-food salg i supermarkeder ikke holder en meter