Glem lønforhøjelsen: Sådan tjener du mere
Det er ikke med lønforhøjelser, at de danske medarbejdere skal sikre sig flere penge på kontoen hver måned, viser en ny undersøgelse.
Der skal oftest gode overtalelsesevner til for at hive en lønforhøjelse hjem, men nu lader der i stigende grad til at være en anden vej til en tungere lønningspose.
Noget tyder nemlig på, at danskerne skal kalkulere med muligheden for en bonus på lønsedlen.
I en undersøgelse, som løn- og HR virksomheden Bluegarden har lavet, svarer hver sjette virksomhed, at de forventer at gøre større brug af lønbonusser indenfor de kommende to år.
- Stigningen i antallet af bonusordninger skal formentlig ses som et udtryk for de beskedne lønstigninger, vi har været vidner til de senere år. Virksomhederne vil hellere udbetale bonus, hvis det aftale resultat opnås, end de vil knytte sig til permanente lønforhøjelser, siger HR direktør i Bluegarden, John Lind Thomsen.
Bluegarden, der håndterer lønudbetalinger til godt en million danskere, har spurgt 319 danske virksomheder, der er udvalgt, så de dækker alle størrelser og et bredt udsnit af erhvervslivets brancher. I undersøgelsen svarer 59 procent af virksomhederne, der tilsammen repræsenterer 53.739 ansatte, at de allerede gør brug af bonusser.
Et instrument til at øge motivation
Ifølge Jørgen Stamhus, der er lektor ved Aalborg Universitet og blandt andet forsker i løndannelse, bruges lønbonusser typisk som et instrument til at øge de ansattes incitament og motivation til at klø på for at nå ledelsens målsætninger.
Han påpeger dog, at brugen af lønbonusser ikke er helt uproblematisk. For det første kan det være en udfordring at afmåle bonussen retfærdigt, da det oftest er svært "at lægge resultater op på en vægt". For det andet kan det skabe social splid i virksomheden.
- Det kan give anledning til samarbejdsproblemer. Man kan have tilbøjelighed til at sikre sig en bonus ved at promovere sig selv og måske afholde kolleger fra informationer. Derfor kan det være skadeligt for samarbejdsrelationer og informationsudveksling, siger han til Newspaq.
Ifølge Jørgen Stamhus bliver lønbonusser typisk anvendt indenfor salg og produktionsvirksomhed. Derudover er de hyppigt udbredt i ledelseslaget i det private erhvervsliv.
Newspaq
Flere detailnyheder | Gå til forsiden |
Afstemning
Seneste nyheder
Netbutik køber virksomhed kendt fra DR-program
Kaffebutik bliver til en lille kæde
Danske stormagasiner satser på eksklusivt genbrug
Elev fra Matas løber med førstepladsen ved Fagprøveprisen
Ruller nyt smileymærke ud i landets butikker
Se de tre stærke prismodtagere ved årets Danish Retail Award
Fastholder mål om 40-50 butikker på dansk grund
Overtager ejerskab af møbelkæde for 1 krone
Seneste afstemninger
(Primært specialhandel) Hvordan er salget gået i første kvartal af 2023?
(Primært arbejdsgiver) Er den nye overenskomst fonuftig?
Hvordan endte julesalget 2022? (Primært specialhandel)
Hvordan endte Black Friday/Black Week salgsmæssigt sammenlignet med 2021? (Primært specialhandel)
Mest læste nyheder
Seneste nyheder
Seneste blogindlæg
Har coronakrisen givet varig opblomstring til bymidterne eller blot kunstigt åndedræt?
”Grøn” markedsføring er blevet et brandvarmt emne
Stop skævvridningen og vis erhvervssind: Udskyd udbetalingen af feriepenge og hjælp flere brancher!
Længere reklamationsret giver ikke mere holdbare produkter
Kære erhvervsminister: her er 5 grunde til at din argumentation om tilladt non-food salg i supermarkeder ikke holder en meter