Danskerne dropper jobskifte trods udsigt til lønhop
Udsigten til flere penge på bankbogen får ikke danskerne til skifte jobbet i det offentlige ud med et i det private erhvervsliv.
Et jobskifte fra et offentligt kontor til et privat kan kaste en hel håndfuld tusindkronesedler af sig hver eneste måned. Den gennemsnitlige timeløn stiger med 12,1 procent, hvis man som offentligt ansat finder et arbejde i en privat virksomhed.
Det svarer til en lønstigning på mellem 4.000 og 5.000 kroner om måneden, hvis man hæver en månedsløn på 35.000-40.000 kroner i det offentlige, skriver Politiken.
Det mærkbare lønhop fremgår af en ny og omfattende undersøgelse af danskerens jobskifter udarbejdet af Arbejderbevægelsens Erhvervsråd og Dansk Jurist og Økonom Forbund (Djøf).
Undersøgelsen kortlægger danskernes tusinder af jobskifter i årene før og efter den økonomiske krise. Og afslører et af krisens paradokser. For selv om der er en solid lønbonus at hente på et jobskifte fra det offentlige til det private, er danskerne mindre tilbøjelige til at skifte job end tidligere.
- Der er ingen tvivl om, at krisen har sat sine tydelige spor i danskernes mobilitet og lyst til at flytte sig fra job til job og fra sektor til sektor, siger Lars Andersen, direktør i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, til Politiken.
- Når folk er utrygge, er de også mindre tilbøjelige til at skifte den trygge, gamle arbejdsplads ud med en ny, for tænk nu, hvis det ikke går godt. Og når man så også kan konstatere, at der er kommet et dårligere dagpengesystem for dem, der bliver ledige; jamen så bliver folk nok endnu mere forsigtige, lyder det fra Lars Andersen.
Problematisk udvikling
Det er ellers blevet mere og mere almindeligt for danske lønmodtagere at skifte frem og tilbage mellem det private og offentlige arbejdsmarked. Siden begyndelsen af 1980'erne er antallet af jobskift steget støt og konstant, og det har banet vejen for en vigtig udveksling af viden og kvalifikationer på kryds og tværs af den offentlige og private sektor.
Men den økonomiske krise har knækket kurven. Da højkonjunkturen toppede i 2008, forlod 66.000 ansatte den offentlig sektor til fordel for en privat karriere. I 2010 var antallet af jobskifter næsten halveret til 34.000, og i 2012 lå tallet endnu lavere, viser undersøgelsen.
- Det er en problematisk udvikling, som vi skal have øje for, siger Lars Qvistgaard, formand for Djøf Overenskomstforening, til Politiken.
- Mobiliteten mellem den offentlige og den private sektor er ekstremt vigtig. Det er her, vi udveksler kompetencer, erfaringer og input. Og hele denne stagnation og stivhed i arbejdsmarkedet betyder jo også, at der er meget få jobåbninger og meget lidt plads til de unge dimittender, som ikke kan komme ind på arbejdsmarkedet i disse år, siger han og fortsætter:
- For mig handler det også om øget sammenhængskraft i samfundet. Den private sektor leverer finansieringsgrundlaget til den offentlige sektor. Og hvis flere krydser grænsen, kan vi lære af hinanden til gavn for hele samfundsøkonomien, siger han til Politiken.
LÆS OGSÅ: Årets mærkeligste jobopslag?
Flere detailnyheder | Gå til forsiden |
Afstemning
Seneste nyheder
Netbutik køber virksomhed kendt fra DR-program
Kaffebutik bliver til en lille kæde
Danske stormagasiner satser på eksklusivt genbrug
Elev fra Matas løber med førstepladsen ved Fagprøveprisen
Ruller nyt smileymærke ud i landets butikker
Se de tre stærke prismodtagere ved årets Danish Retail Award
Fastholder mål om 40-50 butikker på dansk grund
Overtager ejerskab af møbelkæde for 1 krone
Seneste afstemninger
(Primært specialhandel) Hvordan er salget gået i første kvartal af 2023?
(Primært arbejdsgiver) Er den nye overenskomst fonuftig?
Hvordan endte julesalget 2022? (Primært specialhandel)
Hvordan endte Black Friday/Black Week salgsmæssigt sammenlignet med 2021? (Primært specialhandel)
Mest læste nyheder
Seneste nyheder
Seneste blogindlæg
Har coronakrisen givet varig opblomstring til bymidterne eller blot kunstigt åndedræt?
”Grøn” markedsføring er blevet et brandvarmt emne
Stop skævvridningen og vis erhvervssind: Udskyd udbetalingen af feriepenge og hjælp flere brancher!
Længere reklamationsret giver ikke mere holdbare produkter
Kære erhvervsminister: her er 5 grunde til at din argumentation om tilladt non-food salg i supermarkeder ikke holder en meter