Tilmeld detailnyheder     Tip en ven om detailfolk     Cookies     Sitemap     RSS

"Har du prøvet social selling i din butik eller som digital strategi?"

- Peter Skjold Mogensen, Lektor - Cph Business
L�s bloggen her

’Franchising har enormt potentiale i Danmark’

Franchising-rådgiver Toke Allentoft
Foto: Søren Duran Duus



Hvad er franchising?

Franchise eller franchising betyder, at en person eller virksomhed, som råder over retten til et forretningssystem, og som har bevist, at det er en succes, kan overdrage retten til at bruge den viden til en eller flere franchisetagere.

Den viden, som franchisegiver overdrager, er franchisegivers knowhow, og den skal være detaljeret beskrevet i en manual. Franchisemanualen beskriver nøje, hvordan franchise forretningen skal ledes.

Kilde: Chainindex

Friday den 25 September 2015 kl. 10:14 af: Søren Duran Duus

Ifølge erfaren erhvervsmand og rådgiver inden for franchising har vi herhjemme et underudviklet marked for franchising. I Sverige er konceptet derimod velfungerende.

Hvis vi i Danmark også i fremtiden skal kunne opretholde vores velfærdssamfund, kræver det ifølge blandt andet regeringen og erhvervslivet, at det private erhvervsliv hele tiden har optimale rammebetingelser. 

Erhvervsledere, politikere, foreninger, organisationer og andre har forskellige bud på, hvad der skal til, for at erhvervslivet til stadighed udvikles i takt med den stigende konkurrence som følge af globaliseringen.

En af dem er Toke Allentoft.

Han er en erfaren erhvervsmand og rådgiver inden for franchising og ejer Franchise Consult, som han åbnede i 1989. Desuden er Toke Allentoft halvpartner i Chainindex, der knytter franchise-forbindelser og rådgiver om franchising.

Han ærgrer sig over, at franchisekonceptet anno 2015 endnu ikke er mere udbredt i Danmark.

- Franchising har enormt potentiale i Danmark, men desværre har vi i dag og historisk langt fra været gode nok herhjemme til at få et blomstrende marked for franchisekonceptet i modsætning til i udlandet, siger Toke Allentoft, da detailfolk.dk møder ham på hans kontor i København.

Forklaring følger.

Stigende interesse for franchising

Franchise eller franchising kan kort beskrives som den måde, hvorpå den franchisegiver, der ejer forretningssystemet, kan outsource eller uddelegere den kundeorienterede del af systemet til en samarbejdspartner. Partneren – franchisetageren – må bruge systemets handelsnavn i sin markedsføring, men skal drive forretningen i eget navn i et bestemt område i en aftalt periode.

Sunset Boulevard, Louis Nielsen, Kvik, Søstrene Grene, McDonald’s og Burger King er blandt de kæder, som benytter sig af franchisekonceptet.

På eksportmarkederne er det for eksempel IC Group, Bestseller, Ecco, Jysk og Boconcept, som ifølge Toke Allentoft ’holder fanen højt og flot repræsenterer dansk kunnen, men som ikke synes at vise interesse for at udvikle franchising nationalt’.

LÆS OGSÅ: Franchisetagere strømmer til ny dansk kæde

Franchising benyttes altså inden for mange brancher og ikke blot i detailhandlen eller på fastfood-området, som mange tror.

- Flere og flere foretrækker at etablere egen virksomhed som franchisetager, fordi det giver en god fornemmelse af sikkerhed at begynde i et allerede afprøvet og dokumenteret koncept. Og det er da også mere sikkert at investere i en fremtid som selvstændig, når man ikke selv skal opfinde og udvikle alle enkeltdele først, fremhæver Toke Allentoft, som fra 2005 til 2012 var direktør for Dansk Franchise Forening.

Største faldgrube

Selvom Toke Allentoft som rådgiver i sagens natur taler varmt for franchising, har han også et realistisk syn på konceptet, som ligesom mange andre koncepter stammer fra USA, hvor det for alvor vandt frem i en professionaliseret form omkring midten af 1900-tallet:

- Generelt er der den faldgrube, at du ikke ser dig ordentligt for, når du indgår et samarbejde med en franchisegiver, for selvfølgelig er der også lykkeriddere inden for området, og som lover koncepter, der overhovedet ikke har noget med franchising at gøre, og som lokker folk med guld og grønne skove.

- Det går ud på at se sig godt for og undersøge, hvad man har med at gøre og gerne søge en rådgiver og finde ud af, om konceptet er seriøst og opfylder de krav, der er til franchising, for det er ret kompliceret at lave et franchising-system, forklarer Toke Allentoft, der i sin lange erhvervskarriere blandt andet har drevet engros- og detailvirksomhed.

Artiklen fortsætter på næste side


Forrige side 1 2 Næste side

Flere detailnyheder Gå til forsiden




Daglig nyhedsmail:



Del artiklen:


Seneste cases og nyheder fra RetailDirect







Seneste jobs



detailfolk.dk | A.P Møllers Allé 9B | DK-2791 Dragør | Tlf.: 32 94 20 27 | CVR: 34735832




Tilmeld nyhedsbrev

Få detailnyheder direkte i din indbakke

Tilmeld dig den gratis daglige nyhedsmail og hold dig opdateret om branchen

Fornavn
 
Efternavn
 
 
 
TILMELD