Flere chefer nærlæser straffeattester
Har man en plet på straffeattesten, er det langt fra sikkert, at man kan få job som flaskedreng i det lokale supermarked.
Man bliver som ung næppe flaskedreng i en discountbutik eller afrydder i en bowlinghal, hvis man for år tilbage har lavet noget kriminelt og fået en plet på straffeattesten.
For arbejdsgivere kræver oftere rene straffeattester fra ansøgere - selv fra unge, som søger simple fritidsjob, oplyser Rigspolitiet til metroxpress.
Politiets Kriminalregistersektion udskrev forrige år 35.936 straffeattester - sidste år var det tal steget til hele 48.137.
- Og således holder man i stigende omfang unge, som har stjålet lidt i en butik, eller som har båret rundt på lidt hash - fra at få et job, hvilket ellers er den klart mest effektive måde at få unge ud af kriminalitet, siger Rune Klingenberg, som forsker i straf og etik på Roskilde Universitet.
En unfair dobbeltstraf
Han kalder straffeattesten for en unfair dobbeltstraf, fordi en person med en plet på straffeattesten allerede har betalt en bøde, siddet inde eller udført samfundstjeneste, når vedkommende bliver straffet ved at blive udelukket fra et job.
- Dømte unge, som ikke vil have et job, bliver ikke straffet dobbelt på den måde, for de søger jo ikke jobbet. Det er en problematisk negativ forskelsbehandling af folk, som vil ud af kriminalitet, siger han til metroxpress.
Klingenberg appellerer til, at arbejdsgivere stopper med konsekvent at kræve rene straffeattester.
- For de udgør ikke nødvendigvis en risiko. På lang sigt bør de også på samfundets vegne have en interesse i at give unge en chance i stedet for at holde dem i kriminalitet, siger han.
Rune Klingenberg understreger, at der stadig skal være den type straffeattest, som eksempelvis forhindrer pædofile i at komme til at arbejde med børn.
Arbejdsgiverne i Dansk Erhverv, hvor de store butikskæder er medlemmer, synes ikke, straffeattesterne skal slettes. Men de skal ændres, for de er for primitive og unfair i dag, lyder det.
- Nogle bliver utvivlsomt udelukket, selv om de er de bedste kandidater til et job - og ikke udgør en risiko, erkender Lars Alexander Borke, advokat i Dansk Erhverv.
Han synes, at straffeattesterne i dag er alt for primitive, fordi de kun beskriver, hvilken paragraf man har overtrådt - ikke hvad der faktisk er sket - og det blacklister folk, der ellers kunne komme i betragtning.
- Vi skal som arbejdsgivere være opmærksomme på ikke at dømme folk ude, alene fordi de har en plet på straffeattesten. Det bør være sådan, at straffeattesterne beskriver, hvad ansøgeren helt konkret har gjort, så ansøgeren og arbejdsgiveren kan få sig en god snak, siger Lars Alexander Borke til metroxpress.
Flere detailnyheder | Gå til forsiden |
Afstemning
Seneste nyheder
Netbutik køber virksomhed kendt fra DR-program
Kaffebutik bliver til en lille kæde
Danske stormagasiner satser på eksklusivt genbrug
Elev fra Matas løber med førstepladsen ved Fagprøveprisen
Ruller nyt smileymærke ud i landets butikker
Se de tre stærke prismodtagere ved årets Danish Retail Award
Fastholder mål om 40-50 butikker på dansk grund
Overtager ejerskab af møbelkæde for 1 krone
Seneste afstemninger
(Primært specialhandel) Hvordan er salget gået i første kvartal af 2023?
(Primært arbejdsgiver) Er den nye overenskomst fonuftig?
Hvordan endte julesalget 2022? (Primært specialhandel)
Hvordan endte Black Friday/Black Week salgsmæssigt sammenlignet med 2021? (Primært specialhandel)
Mest læste nyheder
Seneste nyheder
Seneste blogindlæg
Har coronakrisen givet varig opblomstring til bymidterne eller blot kunstigt åndedræt?
”Grøn” markedsføring er blevet et brandvarmt emne
Stop skævvridningen og vis erhvervssind: Udskyd udbetalingen af feriepenge og hjælp flere brancher!
Længere reklamationsret giver ikke mere holdbare produkter
Kære erhvervsminister: her er 5 grunde til at din argumentation om tilladt non-food salg i supermarkeder ikke holder en meter