Tilmeld detailnyheder     Tip en ven om detailfolk     Cookies     Sitemap     RSS

"Den fysiske butiks største trussel!"

- Michael Friis Møller, Retailrådgiver – Meng & Company
L�s bloggen her

Detailkæder skal tage ansvar for elektronikaffald

Foto: elretur



Sunday den 24 February 2013 kl. 10:00 af: Puk Holm Hansen

Det er elektronikforhandlernes ansvar at aflevere kasserede produkter til genbrug eller destruktion, men op mod 50 procent af de kasserede varer forsvinder i den blå luft.

Op mod 50 procent af det elektronikaffald, som skal indsamles til genbrugsstationer for at blive kasseret på en miljørigtig måde, kommer aldrig frem til genbrugspladsen.

Og det er elektronikkæderne, som ikke gør deres job godt nok.

- Husholdningerne er rigtig gode til at aflevere på genbrugspladserne, men vi kan konstatere, at over halvdelen af elektronikaffaldet, som indsamles via forhandlerne, bortskaffes ulovligt, fortæller Peer Lund-Thomsen direktør fra elretur, en privat forening som står for miljørigtig indsamling og
behandling af de udtjente produkter og batterier.

LÆS OGSÅ: Det skal elektronikkæderne satse på i 2013

EU-direktiv pålægger forhandlerne ansvar

Det er under et EU-direktiv elektronikforhandlerne pålagt at sørge for forsvarlig håndtering af kasserede produkter, men næsten halvdelen af de fjernsyn, hårde hvidevarer og kaffemaskiner, som kasseres, kommer altså ikke derhen, hvor de skal.

TNS Gallup har lavet en undersøgelse for elretur og den viser, at det især er forhandlere og boligselskaber, som tegner sig for de forvundne mængder. Men der er også eksempler på manglende viden på kommunale genbrugspladser. Eksempelvis når medarbejdere anviser borgerne at lægge produkter og kabler i forkerte bure.

- I nogle tilfælde drejer det sig om manglende viden. I andre tilfælde kan nogle blive fristet til at sælge "uden om systemet". Men summen er, at der er en utrolig stor del af affaldet, som vi ikke ved hvor havner. Det er i sidste ende en trussel mod miljøet, siger Peer Lund-Thomsen.

LÆS OGSÅ: Kiosker sælger hælervarer fra supermarkeder

Ulovligt videresalg

Nogle af de kasserede produkter sælges ulovligt videre.

- Vi ser også eksempler på at hårde hvidevarer ryger i "jernkassen", og vi har for nylig oplevet en genbrugsplads, som ligefrem solgte de indkomne hvidevarer!, siger Peer Lund-Thomsen, og tilføjer, at der er daglige indbrud på genbrugspladserne, hvor værdifuldt skrot stjæles.

Det har dog lav prioritet hos politiet, så kommunerne er magtesløse over for problemet.

LÆS OGSÅ: Kun én mørbrad i disken efter kødtyverier

Endnu har man hos elretur en formodning om, at noget af affaldet havner i Østeuropa, men det miljøskadelige skrot kan havne mange forskellige stedet. Derfor er det vigtigt, at elektronikforhandlerne begynder at tage deres ansvar alvorligt.

- Noget transporteres ulovligt ud af landet, andet sælges til lokale jernhandlere og oparbejdnings-virksomheder. Elektronikaffald fra husholdningerne skal afleveres på genbrugspladserne eller returneres til producenterne, alt andet er strafbart, understreger elreturs direktør.

Elretur har sat en kampagne i gang for at gøre blandt andet elektronikforhandlerne i detailbranchen opmærksomme på deres ansvar. Kampagnen hedder "Projekt Find Affaldet!".

LÆS OGSÅ: Elgiganten i unåde hos forbrugerombudsmanden



Flere detailnyheder Gå til forsiden




Daglig nyhedsmail:



Del artiklen:


Seneste cases og nyheder fra RetailDirect







Seneste jobs



detailfolk.dk | A.P Møllers Allé 9B | DK-2791 Dragør | Tlf.: 32 94 20 27 | CVR: 34735832




Tilmeld nyhedsbrev

Få detailnyheder direkte i din indbakke

Tilmeld dig den gratis daglige nyhedsmail og hold dig opdateret om branchen

Fornavn
 
Efternavn
 
 
 
TILMELD