Tilmeld detailnyheder     Tip en ven om detailfolk     Cookies     Sitemap     RSS

"Den fysiske butiks største trussel!"

- Michael Friis Møller, Retailrådgiver – Meng & Company
L�s bloggen her

Den nye overenskomst for 150.000 butiksansatte er klar

Mette Høgh, formand for HK Handel. Foto: PR.




Afstemning

(Primært arbejdsgiver) Er den nye overenskomst fonuftig?

Ja, den er alt i alt helt ok
 
Nej, den er alt for dyr
 
Ved ikke
 
Wednesday den 1 March 2023 kl. 10:39 af: Kristian Holgersen

Ifølge Dansk Erhverv er den nye overenskomst på butiksområdet “til den dyre side”. Men den giver også fordele.

Efter lange forhandlinger er Dansk Erhverv og HK Handel nu enige om en toårig overenskomst for butiksområdet, der beskæftiger 150.000 ansatte.

Med aftalen stiger mindstelønnen 721 kroner om måneden fra 1.marts 2023 og igen fra 1. marts 2024.

Samtidig stiger det arbejdsgiverbetalte pensionsbidrag fra 8 til 10 procent, mens bidraget til Fritvalgs Lønkontoen stiger med 2 procent.

HK Handel fremhæver desuden afskaffelsen af nultimerskontrakter som en af de vigtigste punkter i den nye overenskomst. Fremover skal der altid aftales et konkret timetal, når man ansætter nye medarbejdere

- Det er en stærk aftale, vi har landet, siger Mette Høgh, formand for HK Handel.

- Ved at afskaffe nultimerskontrakterne har vi styrket de ansattes rettigheder og givet dem et sikkert indtægtsgrundlag. Derfor er jeg meget stolt af, at vi sammen med arbejdsgiverne nu tager et endeligt opgør med den type kontrakter, siger hun.

Svære forhandlinger

Hos Dansk Erhverv bliver forhandlingerne kaldt svære, og selve aftalen vurderes til at ligge til den dyre side for arbejdsgiverne.

- Det har været et langt forhandlingsforløb og en intens slutspurt. Begge parter siger typisk efter en overstået overenskomstforhandling, at det har været svære forhandlinger, siger Laurits Rønn, viceadministrerende direktør i Dansk Erhverv.

- Denne gang vil jeg sige, at det har været de sværeste forhandlinger, jeg har været med til. For kravene har været store i en tid økonomisk usikker tid, men nu har vi landet en aftale på butiksområdet, som vi efter omstændighederne er tilfredse med. Men vi må sige, at det er en dyr aftale, siger Laurits Rønn.

Til gengæld giver overenskomsten ro og stabilitet i en ellers omskiftelig tid, som er præget af inflation og stigende energipriser, fremhæver Dansk Erhverv.

- Det har store dele af erhvervslivet, herunder butikkerne, mærket markant, og nu ved alle parter, hvad man har at holde sig til i de næste to år. Desuden er det også positivt, at vi har opnået enighed om en ny ansættelsesform, vi kalder fleksibel deltidsansættelse, siger Laurits Rønn.


DEN NYE OVERENSKOMST

- Ansatte på butiksoverenskomsten vil fremover ikke kunne ansættes på såkaldte nultimerskontrakter.

Der indføres en ny fleksibel deltidsansættelse som en ny ansættelsesform. Det betyder, at ansatte på butiksoverenskomsten fremover kan ansættes på enten fuldtid, deltid med fast timetal eller nu fleksibel deltidsansættelse.

- Fleksibel deltidsansættelse er beregnet til bestemte grupper såsom unge under 18 år, studerende og bijobbere. Her kan medarbejderen ansættes i to forskellige arbejdstidsintervaller. Arbejdstidsintervallet kan aftales til mellem 8-15 timer om ugen eller mellem 13-20 timer om ugen.

Det sikrer disse grupper minimum 8 arbejdstimer om ugen. Mange butiksansatte har hidtil oplevet, at deres timetal kunne svinge meget fra uge til uge, og at deres vagter helt kunne aflyses med kort varsel, hvormed de ikke fik løn for den planlagte arbejdstid.

- Opgøret med nultimerskontrakter betyder, at de ansatte på fleksibel deltid vil være omfattet af funktionærloven og dermed få garanteret løn under sygdom, og en længere opsigelse. Derudover vil de ansatte have et relativt fast indtægtsgrundlag, de kan regne med.

- Mindstelønnen for både ufaglærte og faglærte stiger med 721 kroner om måneden pr. 1. marts 2023 og med 721 kroner om måneden pr. 1. marts 2024 som led i overenskomstaftalen.

- Fritvalgskontoen stiger med to procent til i alt ni procent i 2024.

- Arbejdsgiverne skal betale to procent mere ind til pension, og lønmodtagerne to procent mindre ind til pension. Dermed opsparer medarbejderne det samme, men derudover får de to procent mere udbetalt sammen med lønnen.

- Som led i de lokale lønforhandlinger vil tillidsrepræsentanten kunne anmode om at få belyst arbejdsgivers forhold – herunder produktionsniveau, økonomiske forhold mm. Derudover bliver det også muligt at forhandle løn kollektivt.

Kilde: HK Handel


LÆS OGSÅ: Nemlig.com indgår overenskomst med 3F



Flere detailnyheder Gå til forsiden




Daglig nyhedsmail:



Del artiklen:


Seneste cases og nyheder fra RetailDirect







Seneste jobs



detailfolk.dk | A.P Møllers Allé 9B | DK-2791 Dragør | Tlf.: 32 94 20 27 | CVR: 34735832




Tilmeld nyhedsbrev

Få detailnyheder direkte i din indbakke

Tilmeld dig den gratis daglige nyhedsmail og hold dig opdateret om branchen

Fornavn
 
Efternavn
 
 
 
TILMELD