Tilmeld detailnyheder     Tip en ven om detailfolk     Cookies     Sitemap     RSS

"Den fysiske butiks største trussel!"

- Michael Friis Møller, Retailrådgiver – Meng & Company
L�s bloggen her

Dansk Erhverv: Sådan stoppes illegal handel med slik

Arkivfoto
Foto: detailfolk.dk



Wednesday den 13 January 2016 kl. 16:09

Dokumentar-serien ’Sådan svindles Danmark’ på DR får Dansk Erhverv til at komme med en pakke af løsningsforslag.

- Sliksvindlerne snyder staten og samfundet for store millionbeløb via handel med illegalt indført slik, mens hæderlige virksomheder udsættes for urimelig og ulovlig konkurrence.

Sådan lyder reaktionen fra Dansk Erhverv.

Det sker, efter at den første af tre dokumentar-afsnit af serien ’Sådan svindles Danmark’ løb over skærmen på DR1 tirsdag aften.

’Sådan svindles Danmark’ afdækker et voksende problem med organiseret, illegal handel med slik. Svindlen er tilskyndet af de høje danske afgifter på slik og andre nydelsesmidler, og den er ikke af ny dato.

- Illegal handel er desværre en god forretning. Problemet begrænser sig ikke kun til slik. Der bliver også importeret store mængder øl, vin, spiritus, cigaretter og sodavand, som videresælges illegalt i Danmark, hvor der ikke bliver betalt dansk moms og afgifter, forklarer chefkonsulent Marie Louise Thorstensen, Dansk Erhverv, i en pressemeddelelse.

LÆS OGSÅ: Skat stikker klør fem i bland-selv-slikket

Løsningsforslag

Ifølge Skatteministeriets opgørelse fra 2015 beløb den illegale handel med øl, sodavand, alkoholsodavand, cider, slik og chokolade sig til 625 millioner kroner i 2013. Det svarer til, at den danske statskasse årligt går glip af omkring 300 millioner kroner i moms- og afgiftsprovenu, hvis disse varer i stedet blev købt i danske butikker.

Dertil skal lægges handel med illegalt importeret vin, spiritus og cigaretter, som Skatteministeriet ikke har tal for, fremhæver Dansk Erhverv og oplyser, at den enkleste løsning er at sænke afgifterne og dermed trække det økonomiske tæppe væk under sliksvindlerne.

Alternativt må Skat styrke kontrollen og hæve bøderne, mener Dansk Erhverv.

- Det mest effektive redskab til at komme den illegale handel til livs er at gribe fat om nældens rod og sænke det høje danske afgiftsniveau. Det fjerner både incitamentet til at handle med illegalt indførte varer og styrker de lovlydige virksomheders retfærdighedsfølelse og konkurrenceevne, siger Marie Louise Thorstensen.

Bødestørrelserne er ikke blevet reguleret eller justeret i forhold til den generelle prisudvikling i en årrække, mens punktafgifterne er steget markant.

Eksempelvis er afgiften på slik steget med 83 procent siden 2009.

Det betyder, at op imod halvdelen af salgsprisen på slik går direkte i statskassen i form af afgifter og moms. Dermed er incitamentet til illegal handel vokset betydeligt, påpeger Marie Louise Thorstensen. 

LÆS OGSÅ: Sundt slik øger Lidls omsætning



Flere detailnyheder Gå til forsiden




Daglig nyhedsmail:



Del artiklen:


Seneste cases og nyheder fra RetailDirect







Seneste jobs



detailfolk.dk | A.P Møllers Allé 9B | DK-2791 Dragør | Tlf.: 32 94 20 27 | CVR: 34735832




Tilmeld nyhedsbrev

Få detailnyheder direkte i din indbakke

Tilmeld dig den gratis daglige nyhedsmail og hold dig opdateret om branchen

Fornavn
 
Efternavn
 
 
 
TILMELD