Dansk Erhverv: Sådan sikres fremtidens detailhandel
Der skal politiske initiativer til, hvis den danske detailhandel også i fremtiden skal kunne konkurrere med udlandet og sikre dansk vækst, mener Dansk Erhverv.
Hvis konkurrenceevnen i den danske detailhandel skal styrkes i fremtiden, så skal der en række politiske ændringer til.
Det mener man hos Dansk Erhverv, der på baggrund af analysen 'Detailhandlen - fra varer til vækst' giver en række anbefalinger til, hvordan man sikrer en endnu stærkere detailhandel i fremtiden.
I analysen konkluderes det, at den danske detailbranche bidrager til at sikre dansk vækst og danske job.
LÆS OGSÅ: 6 ting du ikke vidste om den danske detailbranche
Men der er samtidig en række faktorer, der hæmmer branchens muligheder, konkluderes det.
- Dansk detailhandel er underlagt et højt omkostningsniveau i hele værdikæden som konsekvens af et generelt højt lønniveau samt en række afgifter, regler og byrder, der direkte eller indirekte koster ressourcer og pålægger branchen tidskrævende, administrative opgaver. Det er med til at øge priserne i butikkerne og gøre det sværere at konkurrere med udenlandske virksomheder, der i dag kan nå de danske forbrugere direkte via e-handel, lyder det blandt andet i analysen.
Stop bureaukratisk pres
Først og fremmest mener erhvervsorganisationen, at der skal ro omkring detailhandlens rammevilkår.
- Mængden af byrdefulde og udgiftskrævende regler og love, som forringer detailhandlens konkurrenceevne, skal reduceres, lyder det blandt andet i anbefalingerne fra Dansk Erhverv, der mener, at der er behov for en langt mere helhedsorienteret tilgang til fremtidens detailhandel.
Erhvervsorganisationen fremhæver, at detailhandlen står over for et stigende reguleringspres inden for blandt andet miljø, forbrugerrettigheder og produktsikkerhed.
- Det meste af reguleringen kan isoleret set synes fornuftigt, men det fulde omfang, og konsekvenserne af reguleringen, ses først, når de enkelte regler og krav ses i sammenhæng, lyder det i analysen og Dansk Erhverv anbefaler på den baggrund at man både ser på reguleringen fremadrettet, men også gennemgår eksisterende regulering
Ensartet håndhævelse af EU-regler
Derudover mener Dansk Erhverv, at der bør være en ensartet håndhævelse af regler inden for EU, så virksomhederne kan konkurrere på lige vilkår. Noget som danske virksomheder blandt andet kæmper med på fødevare-, forbruger- og miljøområdet.
- Der er desværre et omfattende brug af nationale særregler på områder, der ellers er dækket af EU-direktiver. Når det én gang for alle er besluttet, at regulering mest effektivt finder sted på europæisk niveau, bør dette respekteres af medlemsstaterne, lyder det i en anbefaling fra Dansk Erhverv.
En ekstra håndsrækning
Erhvervsorganisationen mener også, at man kan give detailhandlen og de ansatte i branchen en ekstra håndsrækning på forskellige områder. Blandt andet foreslår Dansk Erhverv, at daginstitutionernes åbningstider gøres mere fleksible. Mange detailansatte har med den ændrede lukkelov fået skævere arbejdstider, og har derfor brug for børnepasning uden for det klassiske 8-16-tidsrum.
Flere detailnyheder | Gå til forsiden |
Afstemning
Seneste nyheder
Netbutik køber virksomhed kendt fra DR-program
Kaffebutik bliver til en lille kæde
Danske stormagasiner satser på eksklusivt genbrug
Elev fra Matas løber med førstepladsen ved Fagprøveprisen
Ruller nyt smileymærke ud i landets butikker
Se de tre stærke prismodtagere ved årets Danish Retail Award
Fastholder mål om 40-50 butikker på dansk grund
Overtager ejerskab af møbelkæde for 1 krone
Seneste afstemninger
(Primært specialhandel) Hvordan er salget gået i første kvartal af 2023?
(Primært arbejdsgiver) Er den nye overenskomst fonuftig?
Hvordan endte julesalget 2022? (Primært specialhandel)
Hvordan endte Black Friday/Black Week salgsmæssigt sammenlignet med 2021? (Primært specialhandel)
Mest læste nyheder
Seneste nyheder
Seneste blogindlæg
Har coronakrisen givet varig opblomstring til bymidterne eller blot kunstigt åndedræt?
”Grøn” markedsføring er blevet et brandvarmt emne
Stop skævvridningen og vis erhvervssind: Udskyd udbetalingen af feriepenge og hjælp flere brancher!
Længere reklamationsret giver ikke mere holdbare produkter
Kære erhvervsminister: her er 5 grunde til at din argumentation om tilladt non-food salg i supermarkeder ikke holder en meter