Afviser forslag om strammere krav for netbutikker
En salgspligt vil hverken gavne e-handlen eller forbrugerne. Tværtimod, mener Fdih, Dansk Erhverv og HK.
Tomlen vender nedad hos Dansk Erhverv, Fdih og HK, efter EU-Kommissionen onsdag fremlagde sit længe ventede forslag om et forbud mod såkaldt geo-blocking. Et forslag, der forpligter netbutikker til at sælge til forbrugere i hele EU og forbyder forskelle i priser og vilkår i en række situationer.
Formålet er at styrke e-handlen, sikre lavere priser og give forbrugerne flere valgmuligheder, men resultatet vil være det modsatte, og det risikerer at flytte flere arbejdspladser ud af Danmark påpeger Dansk Erhverv, Fdih og HK, der kalder forslaget virkelighedsfjernt og advarer om konsekvenserne.
- Virksomheder vil gerne sælge til kunder i andre lande, hvis det er rentabelt for dem, og hvis de er i stand til at give en god kundeservice. Der er masser af e-handel over grænserne, hvor det giver mening for virksomhederne.
- Men i praksis er der fortsat mange barrierer forbundet med at sælge til andre lande. Det er blottet for forståelse af virkeligheden, at man nu politisk vil tvinge netbutikker til at sælge til kunder i lande, hvor de ikke selv vurderer, de kan give god kundeservice og det ikke er rentabelt for dem, siger Lone Rasmussen, markedschef i Dansk Erhverv.
LÆS OGSÅ: Næsten halvdelen af tøjet fra denne netbutik returneres
Gavner kun de største netbutikker
Også Henrik Theil, kommunikationschef i Fdih, Foreningen for Dansk Internethandel, afviser forslaget fra EU-Kommissionen:
- Der er 28 lande i EU med vidt forskellige handelskutymer, love, forbrugerbeskyttelse, reklamationsret, nationale krav til varestandarder, meget svingende købekraft osv. Det giver ingen mening at kræve, at netbutikker skal sælge til alle.
Ifølge Fdih går forslaget mod EU-Kommissionens erklærede mål om at støtte små og mellemstore netbutikker ved at øge e-handlen over grænserne.
- Det er kun de allerstørste netbutikker som fx Amazon og Zalando, der har kræfterne til at håndtere de mange forskellige nationale regler, som netbutikker skal forholde til, når de sælger over grænserne. Salgspligten kan i virkeligheden ende med at få mange af de små og mellemstore netbutikker til at opgive e-handel, lyder det i en skriftlig kommentar fra Henrik Theil.
Flere detailnyheder | Gå til forsiden |
Afstemning
Seneste nyheder
Netbutik køber virksomhed kendt fra DR-program
Kaffebutik bliver til en lille kæde
Danske stormagasiner satser på eksklusivt genbrug
Elev fra Matas løber med førstepladsen ved Fagprøveprisen
Ruller nyt smileymærke ud i landets butikker
Se de tre stærke prismodtagere ved årets Danish Retail Award
Fastholder mål om 40-50 butikker på dansk grund
Overtager ejerskab af møbelkæde for 1 krone
Seneste afstemninger
(Primært specialhandel) Hvordan er salget gået i første kvartal af 2023?
(Primært arbejdsgiver) Er den nye overenskomst fonuftig?
Hvordan endte julesalget 2022? (Primært specialhandel)
Hvordan endte Black Friday/Black Week salgsmæssigt sammenlignet med 2021? (Primært specialhandel)
Mest læste nyheder
Seneste nyheder
Seneste blogindlæg
Har coronakrisen givet varig opblomstring til bymidterne eller blot kunstigt åndedræt?
”Grøn” markedsføring er blevet et brandvarmt emne
Stop skævvridningen og vis erhvervssind: Udskyd udbetalingen af feriepenge og hjælp flere brancher!
Længere reklamationsret giver ikke mere holdbare produkter
Kære erhvervsminister: her er 5 grunde til at din argumentation om tilladt non-food salg i supermarkeder ikke holder en meter