Tilmeld detailnyheder     Tip en ven om detailfolk     Cookies     Sitemap     RSS

”Grøn” markedsføring er blevet et brandvarmt emne

- Lone Rasmussen, Dansk Erhverv
Læs bloggen her

Lone Rasmussen, Dansk ErhvervLone Rasmussen er markedschef og koordinerer det forbrugerpolitiske arbejde i Dansk Erhverv og er desuden ansvarlig for de overordnede politiske sager på forbrugerområdet.

Dansk Erhverv er erhvervsorganisation og arbejdsgiverforening. Organisationen repræsenterer 17.000 virksomheder og 100 brancheorganisationer inden for handel, rådgivning og videnservice, oplevelse og velfærd og transport.

Læs mere om Dansk Erhverv her

Læs flere indlæg fra denne blogger

Nordisk brev til Vestager: Bedre forbrugersikkerhed i EU

Tirsdag den 4 februar 2020 kl. 08:02

De nordiske handelsorganisationer har i et brev til Margrethe Vestager gjort det klart, at det skævvrider konkurrencen og skader forbrugersikkerheden, at handelsplatforme som Wish, Ali Express, Amazon m.fl. ikke står mere til ansvar for de varer, der sælges på deres markedspladser og online platforme.

Danskerne er vilde med billige skumdyr, legetøjsfigurer og mobilopladere fra asiatiske netbutikker. Tallene taler deres eget tydelige sprog. Hver dag lander der i gennemsnit 38.000 pakker alene fra Kina. 

Det høje tal er bekymrende. Ni ud af ti pakker, der sendes til Danmark fra Kina, har en angivet værdi på under 80 kroner, som er grænsen for momsfritagelse. Men pakkernes reelle værdi er i de fleste tilfælde højere. 

For at dokumentere problemet med momsunddragelse, manglende overholdelse af EU's regler om produktsikkerhed og forbrugerbeskyttelse købte Dansk Erhverv i efteråret 2019, 30 produkter fra asiatiske sælgere på handelsplatformene Wish og Ali Express. Forinden var forventningen, at der formentlig ville være en del af pakkerne, der ikke levede op til reglerne – og denne forventning blev i den grad bekræftet. 

I 28 ud af 30 tilfælde var pakkernes værdi fejlangivet og i de otte tilfælde, hvor pakkernes reelle værdi var over 80 kr., blev der snydt med værdiangivelsen, så der ikke blev betalt moms til den danske stat. Det testede legetøj levede heller ikke op til reglerne for produktsikkerhed. Ligesom aftalen ikke opfyldte kravene til forbrugerbeskyttelse.  

Samlet viste undersøgelsen: 
1. På ingen af pakkerne stemte sælgerens navn på hjemmesiden overens med navnet på afsenderen af pakken. 
2. Kun to ud af de 30 pakker havde en korrekt angivelse af varens værdi. 
3. Der var ikke betalt moms af nogen af de pakker, hvor værdien overskred grænsen på 80 kr.  I alle tilfælde var værdien derimod angivet til at være under 80 kr. 
4.Ingen af pakkerne levede fuldt op til EU's regler om forbrugerbeskyttelse og produktsikkerhed.

Det skævvrider konkurrencen og skader forbrugersikkerheden, når der på onlineplatforme kan sælges varer fra 3. lande, der ikke lever op til EU's regler for produktsikkerhed og uden at der betales moms af varens værdi. Danske virksomheder – uanset størrelse og uanset om de er online eller offline– skal betale moms og de skal tage ansvar for forbrugersikkerheden. Det bør platformene også gøre, da de reelt har den samme funktion.

Dansk Erhverv har sammen med sine nordiske søsterorganisationer sendt et brev til Margrethe Vestager for at appellere til, at eksisterende regler håndhæves overfor onlineplatformene – og at man i yderste konsekvens strammer e-handelsdirektivet, hvis onlineplatformene ikke kan stilles til ansvar på anden vis. E-handelsdirektivet skal revideres i løbet af 2020, og det er afgørende, at platformene kommer til at tage et større ansvar.

Staten mister indtægter, danske virksomheder udkonkurreres og forbrugerne udsættes for produkter der ikke lever op til forbrugersikkerheden. 

Det kan vi simpelthen ikke leve med. 
 


Del dette indlæg:

Seneste jobsdetailfolk.dk | A.P Møllers Allé 9B | DK-2791 Dragør | Tlf.: 32 94 20 27 | CVR: 34735832
Tilmeld nyhedsbrev

Få detailnyheder direkte i din indbakke

Tilmeld dig den gratis daglige nyhedsmail og hold dig opdateret om branchen

Fornavn
 
Efternavn
 
 
 
TILMELD