Tilmeld detailnyheder     Tip en ven om detailfolk     Cookies     Sitemap     RSS

"Har du prøvet social selling i din butik eller som digital strategi?"

- Peter Skjold Mogensen, Lektor - Cph Business
Læs bloggen her

Lone Rasmussen, Dansk ErhvervLone Rasmussen er markedschef og koordinerer det forbrugerpolitiske arbejde i Dansk Erhverv og er desuden ansvarlig for de overordnede politiske sager på forbrugerområdet.

Dansk Erhverv er erhvervsorganisation og arbejdsgiverforening. Organisationen repræsenterer 17.000 virksomheder og 100 brancheorganisationer inden for handel, rådgivning og videnservice, oplevelse og velfærd og transport.

Læs mere om Dansk Erhverv her

Læs flere indlæg fra denne blogger

Derfor er nyt lovforslag skidt nyt for detailhandlen

Tirsdag den 15 november 2016 kl. 11:26

Jeg har lige været til foretræde for Folketingets erhvervsudvalg for at advare mod det nye forslag til erhvervslejelov L22, der vil gøre det lettere for udlejerne at gøre erhvervslejemål tidsbegrænsede. Det vil gøre de danske regler identiske med vores nabolande, hvor erhvervslejekontrakter typisk kun løber 3-5 år.

Det fremgår af lovforslaget, at formålet med ændringen er at skabe vækst og et mere varieret butiksmiljø. Formålet med vores foretræde var at forklare, at resultatet desværre vil blive det stik modsatte

Hvis forslaget vedtages, vil udlejere helt omkostningsfrit kunne smide lejerne ud efter lejekontrakten udløber, hvilket typisk vil blive efter 3-5 år. Lejerne står både med alle investeringerne – men ofte også et krav om at retablere butikken. Der vil uundgåeligt betyde at færre virksomheder tør binde an med at etablere nye butikker, for hvor mange banker vil turde låne penge, når lejemålet kun er sikkert i 3-5 år? Der vil også uundgåeligt blive flere konkurser, fordi butikkerne risikerer at blive smidt ud inden deres investering er tjent hjem.

Butikkerne bruger ofte millioner af kroner på at indrette deres butikker og opbygge en kundekreds. De har brug for sikkerhed i deres investering. Særligt de små butikker risikerer, at bankerne smækker kassen i, når de kommer og beder om et lån til at etablere sig, hvis udsigten for lejemålet kun er 3-5 år. Det er ikke opskriften på et mere varieret butiksmiljø.

Lad mig give et konkret eksempel. For 4 år siden åbnede Frantz Vignot en lille butik med fransk herremode, tasker og lækre sko på Istedgade. Han har betalt 500.000 kr. i afståelse til den tidligere ejer, 250.000 kr. til at indrette butikken og 200.000 kr. til varelager. Det vil tage ham minimum 5 år bare at hente den investering hjem. Hvad skulle han have gjort, hvis udlejeren bare kunne smide ham ud eller hæve hans husleje efter 3-5 år?

Når det hævdes, at ændringen er en fordel for både lejere og udlejere, er det forkert. De eneste, der får en fordel af dette forslag er udlejerne. Særligt dem, der ejer de attraktive lejemål i storbyerne og storcentrene. Det er udlejerne, der har alle kortene på hånden.

Jesper Boysen, Powers direktør, afbrød sin ferie for at deltage i foretrædet og give politikerne eksempler fra virkeligheden. Hans budskab var meget klart: Forslaget vil være et folkemord på detailhandlen. Detailhandlens problem i dag er nemlig ikke manglende konkurrence, det er høje omkostninger. Lejen er en meget stor omkostning og usikkerhed om lejen gavner ikke detailhandlen.

Dansk Erhverv opfordrer derfor til at de foreslåede ændringer vedrørende tidsbegrænsning tages ud af lovforslaget, da de vil være ødelæggende for alle butikker – men særligt de små og mellemstore. Når først skaden er sket, bliver det svært at rulle tilbage. Jeg synes, der blev lyttet under foretrædet og håber, der vil være opbakning til at ændre lovforslaget.

Baggrund om forslaget kan læses HER >>
 Del dette indlæg:

Seneste jobsdetailfolk.dk | A.P Møllers Allé 9B | DK-2791 Dragør | Tlf.: 32 94 20 27 | CVR: 34735832
Tilmeld nyhedsbrev

Få detailnyheder direkte i din indbakke

Tilmeld dig den gratis daglige nyhedsmail og hold dig opdateret om branchen

Fornavn
 
Efternavn
 
 
 
TILMELD