Tilmeld detailnyheder     Tip en ven om detailfolk     Cookies     Sitemap     RSS

”Grøn” markedsføring er blevet et brandvarmt emne

- Lone Rasmussen, Dansk Erhverv
Læs bloggen her

Lone Rasmussen, Dansk ErhvervLone Rasmussen er markedschef og koordinerer det forbrugerpolitiske arbejde i Dansk Erhverv og er desuden ansvarlig for de overordnede politiske sager på forbrugerområdet.

Dansk Erhverv er erhvervsorganisation og arbejdsgiverforening. Organisationen repræsenterer 17.000 virksomheder og 100 brancheorganisationer inden for handel, rådgivning og videnservice, oplevelse og velfærd og transport.

Læs mere om Dansk Erhverv her

Læs flere indlæg fra denne blogger

Der er ikke fortrydelsesret i fysiske butikker

Fredag den 7 juni 2013 kl. 10:23

Flere og flere danskere forsøger at bytte varer, de har brugt, selvom de ikke selv synes det er i orden. Samtidig ønsker Forbrugerrådet at der indføres fortrydelsesret i fysiske butikker ved lov. Det hænger ikke sammen.

Dansk Erhverv rejste for nylig problemet med det stigende antal forbrugere, der har forsøgt at bytte en vare, de har brugt og ikke blot prøvet. Vores advarsler bygger på resultaterne fra en ny befolkningsundersøgelse , der viser, at 16 procent af alle danskere har forsøgt at bytte en brugt vare. For unge under 30 var tallet 23 procent. Det er et voldsomt moralsk holdningsskred, som desværre er blevet værre, siden vi første gang gennemførte undersøgelsen i 2011. Det er også tankevækkende, at flere af dem, der har forsøgt at snyde, samtidig erklærer, at det ikke er i orden at bytte brugte varer.

Undersøgelsen blev omtalt både her hos detailfolk, i flere morgenaviser og i P1 debat. I artiklerne fortæller salgspersonalet i butikkerne om personer, der har forsøgt at bytte alt fra brugte trusser og festkjoler til elektriske tandbørster og næsehårstrimmere. Jeg kan ikke lade være med at undre mig over, hvordan folk kan finde på at prøve at bytte den slags. Muligheden for at bytte en vare er jo betinget af, at den kan sælges igen som ny. Mon de selv ville have lyst til at købe noget til fuld pris, som andre havde haft oppe i næsen eller svedt i? Den dårlige moral er desværre blevet bakket op af Forbrugerklagenævnet, der i flere tilfælde har givet forbrugere ret til at bytte brugte varer, fordi de ikke på forhånd havde fået at vide, at de mistede bytteretten, hvis de brugte varen. Det kan de ikke selv regne ud, var argumentet fra nævnet.

Debatten har nu kørt i flere uger, og indlæggende har ærligt talt overrasket mig. Flere har svaret, at der er butikkernes egen skyld, og at de bare kan undlade at tilbyde bytteservice. Men er det virkelig svaret at fratage de ærlige forbruger en service, de er glade for, fordi et mindretal snyder? Jeg synes det ikke.

Løsningen må da være, at alle tænker sig om og begynder at opføre sig ordentligt, fordi snyderiet i sidste ende også rammer dem selv, når priserne i butikkerne stiger. De brugte varer kan nemlig ikke sælges igen, og butikkerne kan kun dække deres tab butikkerne ved at sætte priserne op på de andre varer.

Forbrugerrådets konstituerede direktør Vagn Jelsøe foreslog i P1 Debat at indføre 14 dages fortrydelsesret ved lov i fysiske butikker, ligesom man har ved netkøb. Hvordan dælen det skulle løse problemet, fik jeg aldrig nogen forklaring på – for det vil da kun få problemet til at eskalere. Jeg fik heller ikke svar på, hvorfor det skulle være nødvendigt.

Grunden til at der er 14 dages fortrydelsesret ved e-handel er den simple, at forbrugerne ikke har haft mulighed for at besigtige eller prøve varen, før de købte den. Det kan være svært at afgøre på en skærm, om den røde farve lige er den rigtige nuance, eller om størrelsen 41 passer på ens smalle fødder. I en fysisk butik har forbrugerne mulighed for at se varen og prøve den, og de ved derfor, hvad de køber. Når mange butikker alligevel giver kunderne mulighed for at bytte varen, er det en frivillig service, som de selv kan sætte betingelserne for.

Efter min deltagelse i P1 Debat fik jeg en vred mail fra en mand, der mente, at jeg havde omtalt hans klagesag på en fejlagtig måde. Det havde jeg nu ikke, for den kendte jeg slet ikke. Men det interessante i hans mail var, at han mente at have ret til bytte sin brugte vare, fordi butikken havde reklameret med ”verdens bedste bytteservice” og derfor i hans øjne selv var ude om det.
Men han tager fejl. Hverken ”verdens bedste bytteservice” eller for den sags skyld den næstbedste giver ret til at bytte brugte varer. Det er og bliver snyd.  Del dette indlæg:

Seneste jobsdetailfolk.dk | A.P Møllers Allé 9B | DK-2791 Dragør | Tlf.: 32 94 20 27 | CVR: 34735832
Tilmeld nyhedsbrev

Få detailnyheder direkte i din indbakke

Tilmeld dig den gratis daglige nyhedsmail og hold dig opdateret om branchen

Fornavn
 
Efternavn
 
 
 
TILMELD