Dennis Clausager, detailfolk.dk
Dennis Clausager er stifter og ejer af detailfolk.dk og driver også fem tøjbutikker på Midt- og Sydsjælland. Er oprindeligt detailhandels-uddannet og siden hen Merkonom i markedsføring og organisation. Har i en lang detailkarriere haft stillinger som butikschef i blandt andet radiobranchen og sidenhen forskellige lederstillinger, blandt andet som kæde- og markedschef i Telia, inden han i 2006 slog sig ned som selvstændig.
Dennis blogger om stort og småt i detailbranchen, og er ikke bleg for finde den udfordrende eller skarpe kuglepen frem når der skal skrives.
Derfor findes den optimale planlov ikke
Wednesday den 22 June 2016 kl. 11:30Så blev der indgået forlig om planloven, der har stor betydning for både kunder, butikker og detaillandskabet i Danmark.
Og fra erhvervs- og vækstministeren lyder der tilfredshed, uagtet at målsætningen om en liberalisering af planloven nu blot en blevet til en ’modernisering’. Der er åbnet op for lidt større butikker og mere frihed til kommunerne til at tillade både udvalgsvarebutikker og dagligvarebutikker, som de nu synes bedst lokalt.
Og hvad er så konsekvensen? Det er der meget delte meninger om i det danske detaillandskab. Store specialvarekæder med ekspansionsplaner, som Power og Biltema, lod champagnepropperne springe, mens Dansk Supermarked fandt lidt gravøl frem. Og det er især dagligvarehandlen der har fyldt mest i ”for og imod”-debatten.
Både de samvirkende købmænd, men også Coop med mange små butikker, har været indædte modstandere af en total liberalisering, og Dansk Supermarked var ”ærgerlige” over udfaldet, uagtet at partierne bag forliget faktisk har sikret og fastholdt Bilkas monopol på hypermarkedsområdet.
Men hvem blev vinder i første runde, og hvem skal være vinder af planlovskampen? Dybest set skal det jo være kunderne, men blev kunderne så det, og kan kunderne gennemskue betydningen af planlovsændringer, når ikke engang eksperterne er helt enige om konsekvenserne?
Hvor jeg normalt har en ultraliberal holdning i at lade udbud, efterspørgsel og kunderne bestemme, og dermed i princippet åbne op for flere hypermarkeder og megabutikker, har jeg for en sjælden gangs skyld været lidt i tvivl. For hvad hvis der lige pludselig blev mange kilometer til nærmeste købmand, eller der blev bygget utallige hypermarkeder og megavarehuse rundt om i landet. Hvilken indvirkning ville det have på mindre samfund eller endda måske lidt større handelsbyer og bymidter? For ikke at nævne miljømæssige hensyn? Og ville kunderne rent faktisk flytte deres indkøb til andre butikker, hvis planloven givet stort set fri?
Reelt kender ingen svaret. For hvor mange udenlandske hypermarkeds-aktører ville, når det kom til stykket, turde satse stort på Danmark, hvor der i forvejen er en grotesk mængde dagligvare- og butikskvadratmeter? Og også på udvalgsvareområdet er der en intensiv konkurrence, hvor mange udenlandske aktører nok ville tænke sig om en ekstra gang, inden man fandt pengepungen frem. Alt dette skal krydres med, at det rent faktisk er kommunerne, der giver de enkelte tilladelser, og der tænkes ofte kun fire år frem af gangen, og ikke alle byrådsmedlemmer kommer til at stå til regnskab for beslutninger, der viste sig at være forkerte. Og tager vi udgangspunkt i kunderne, så har de jo selv i højere og højere grad valgt at lægge deres indkøb væk fra de mindre butikker, byer og bymidter, og dermed gjort det svært at drive forretning lokalt.
Et af argumenterne går på, at det er en samfunds- og lovgivningsopgave at regulere handlen og dermed sikre, at de små samfund og yderområder i Danmark ikke lægges øde. Omvendt er det de samme lovgivende instanser, der gennem de seneste mange år fx.har nedlagt sygehuse og akutmodtagelser og dermed tvinger folk til enten at køre urimelig langt for at komme på skadestuer og sygehuse, eller alternativt at flytte tættere på en storby.
Så findes den optimale planlov overhovedet?
Denne debattør har som nævnt været lidt i tvivl om planlovens liberalisering eller ej, men da kunderne jo alligevel historisk har bestemt udbud og efterspørgsel og - dermed hvilke butikker og koncepter de ønsker at lægger deres penge i - burde det trods alt ikke også fortsat være kunderne der 100% bestemte, så man dermed burde liberalisere planloven yderligere og lade de frie markedskræfter bestemme?
Men med så forskelligartede udgangspunkter og behov blandt kunder og detailaktører i Danmark, så kan man umuligt stille alle tilfreds, og derfor findes den optimale planlov i min optik ikke!
Seneste afstemninger
(Primært specialhandel) Hvordan er salget gået i første kvartal af 2023?
(Primært arbejdsgiver) Er den nye overenskomst fonuftig?
Hvordan endte julesalget 2022? (Primært specialhandel)
Hvordan endte Black Friday/Black Week salgsmæssigt sammenlignet med 2021? (Primært specialhandel)
Mest læste nyheder
Seneste nyheder
Seneste blogindlæg
Har coronakrisen givet varig opblomstring til bymidterne eller blot kunstigt åndedræt?
”Grøn” markedsføring er blevet et brandvarmt emne
Stop skævvridningen og vis erhvervssind: Udskyd udbetalingen af feriepenge og hjælp flere brancher!
Længere reklamationsret giver ikke mere holdbare produkter
Kære erhvervsminister: her er 5 grunde til at din argumentation om tilladt non-food salg i supermarkeder ikke holder en meter