Tilmeld detailnyheder     Tip en ven om detailfolk     Cookies     Sitemap     RSS

"Har du prøvet social selling i din butik eller som digital strategi?"

- Peter Skjold Mogensen, Lektor - Cph Business
L�s bloggen her

Dennis Clausager, detailfolk.dkDennis Clausager er stifter og ejer af detailfolk.dk og driver også fem tøjbutikker på Midt- og Sydsjælland. Er oprindeligt detailhandels-uddannet og siden hen Merkonom i markedsføring og organisation. Har i en lang detailkarriere haft stillinger som butikschef i blandt andet radiobranchen og sidenhen forskellige lederstillinger, blandt andet som kæde- og markedschef i Telia, inden han i 2006 slog sig ned som selvstændig.

Dennis blogger om stort og småt i detailbranchen, og er ikke bleg for finde den udfordrende eller skarpe kuglepen frem når der skal skrives.

Læs flere indlæg fra denne blogger

Derfor findes den optimale planlov ikke

Wednesday den 22 June 2016 kl. 11:30

Så blev der indgået forlig om planloven, der har stor betydning for både kunder, butikker og detaillandskabet i Danmark.

Og fra erhvervs- og vækstministeren lyder der tilfredshed, uagtet at målsætningen om en liberalisering af planloven nu blot en blevet til en ’modernisering’. Der er åbnet op for lidt større butikker og mere frihed til kommunerne til at tillade både udvalgsvarebutikker og dagligvarebutikker, som de nu synes bedst lokalt.
Og hvad er så konsekvensen? Det er der meget delte meninger om i det danske detaillandskab. Store specialvarekæder med ekspansionsplaner, som Power og Biltema, lod champagnepropperne springe, mens Dansk Supermarked fandt lidt gravøl frem. Og det er især dagligvarehandlen der har fyldt mest i ”for og imod”-debatten.

Både de samvirkende købmænd, men også Coop med mange små butikker, har været indædte modstandere af en total liberalisering, og Dansk Supermarked var ”ærgerlige” over udfaldet, uagtet at partierne bag forliget faktisk har sikret og fastholdt Bilkas monopol på hypermarkedsområdet.
Men hvem blev vinder i første runde, og hvem skal være vinder af planlovskampen? Dybest set skal det jo være kunderne, men blev kunderne så det, og kan kunderne gennemskue betydningen af planlovsændringer, når ikke engang eksperterne er helt enige om konsekvenserne?

Hvor jeg normalt har en ultraliberal holdning i at lade udbud, efterspørgsel og kunderne bestemme, og dermed i princippet åbne op for flere hypermarkeder og megabutikker, har jeg for en sjælden gangs skyld været lidt i tvivl. For hvad hvis der lige pludselig blev mange kilometer til nærmeste købmand, eller der blev bygget utallige hypermarkeder og megavarehuse rundt om i landet. Hvilken indvirkning ville det have på mindre samfund eller endda måske lidt større handelsbyer og bymidter? For ikke at nævne miljømæssige hensyn? Og ville kunderne rent faktisk flytte deres indkøb til andre butikker, hvis planloven givet stort set fri?

Reelt kender ingen svaret. For hvor mange udenlandske hypermarkeds-aktører ville, når det kom til stykket, turde satse stort på Danmark, hvor der i forvejen er en grotesk mængde dagligvare- og butikskvadratmeter? Og også på udvalgsvareområdet er der en intensiv konkurrence, hvor mange udenlandske aktører nok ville tænke sig om en ekstra gang, inden man fandt pengepungen frem. Alt dette skal krydres med, at det rent faktisk er kommunerne, der giver de enkelte tilladelser, og der tænkes ofte kun fire år frem af gangen, og ikke alle byrådsmedlemmer kommer til at stå til regnskab for beslutninger, der viste sig at være forkerte. Og tager vi udgangspunkt i kunderne, så har de jo selv i højere og højere grad valgt at lægge deres indkøb væk fra de mindre butikker, byer og bymidter, og dermed gjort det svært at drive forretning lokalt.

Et af argumenterne går på, at det er en samfunds- og lovgivningsopgave at regulere handlen og dermed sikre, at de små samfund og yderområder i Danmark ikke lægges øde. Omvendt er det de samme lovgivende instanser, der gennem de seneste mange år fx.har nedlagt sygehuse og akutmodtagelser og dermed tvinger folk til enten at køre urimelig langt for at komme på skadestuer og sygehuse, eller alternativt at flytte tættere på en storby.

Så findes den optimale planlov overhovedet?

Denne debattør har som nævnt været lidt i tvivl om planlovens liberalisering eller ej, men da kunderne jo alligevel historisk har bestemt udbud og efterspørgsel og - dermed hvilke butikker og koncepter de ønsker at lægger deres penge i - burde det trods alt ikke også fortsat være kunderne der 100% bestemte, så man dermed burde liberalisere planloven yderligere og lade de frie markedskræfter bestemme?

Men med så forskelligartede udgangspunkter og behov blandt kunder og detailaktører i Danmark, så kan man umuligt stille alle tilfreds, og derfor findes den optimale planlov i min optik ikke!
 Del dette indlæg:Seneste cases og nyheder fra RetailDirectSeneste jobsdetailfolk.dk | A.P Møllers Allé 9B | DK-2791 Dragør | Tlf.: 32 94 20 27 | CVR: 34735832
Tilmeld nyhedsbrev

Få detailnyheder direkte i din indbakke

Tilmeld dig den gratis daglige nyhedsmail og hold dig opdateret om branchen

Fornavn
 
Efternavn
 
 
 
TILMELD